Тваринництво

На що замінити метіонін

На що замінити метіонін

Використання бетаїну як донора метильних груп допоможе зберегти пропорцію метіоніну і при цьому компенсувати його наявність у раціоні бройлерів.

 

Найдорожчою групою поживних компонентів для птиці є амінокислоти. При цьому однією з найважливіших поживних речовин у годівлі бройлерів є метіонін. Попит на метіонін прямо пропорційний попиту на протеїн. Цей інгредієнт нині став дуже затребуваним, однак на ринку спостерігається його дефіцит.

Відомо простий спосіб, як зберегти пропорцію метіоніну і при цьому компенсувати його наявність у раціоні. Для цього треба використовувати бетаїн як донора метильних груп. Фізіологічно корисна форма бетаїну – бетаїн ангідрид, відомий як сумісний осмол. Ця форма бетаїну оптимізує функції клітин кишечника для кращого всмоктування і перетравлення поживних речовин, а також підтримує процес мікробного бродіння в кишечнику птиці.

Для визначення потенційних можливостей бетаїну ангідриду до заміщення метіоніну в раціонах курчат-бройлерів без зниження показників продуктивності проведено дослід.

 

Умови досліду

Дослід був проведений у двох ідентичних пташниках (один пташник для контрольної групи, другий – для дослідної), по 3 тис. голів у кожному (крос Ross 308, змішана стать). Період відгодівлі в обох групах був розділений на чотири фази з відповідними кормами: стартер (від вилуплення до 9-го дня), гровер I (10–20-й день), гровер II (21–27-й день), фініш (після 27-го дня). Дослід мав два етапи (повтори), проведені один за одним. Щоб виключити вплив середовища, під час другого етапу поміняли пташники. Тривалість першого етапу становила 39 днів, другого – 40 днів.

На першому етапі досліду птиця контрольної групи отримувала стандартний раціон, що складався в основному з пшениці, кукурудзи та сої, тоді як птиця дослідної групи отримувала цей же раціон зі зниженим умістом метіоніну (-1,05 г/кг), додатково збагачений препаратом на основі бетаїну (Hepatron®), 1 кг на 1 тонну кінцевого корму. Після отримання позитивних результатів другий етап досліду був проведений із додатковим зниженням метіоніну в контрольному кормі. Характеристики поживності раціонів наведені в таблиці 1. Протягом дослідного періоду вимірювалися такі показники, як споживання корму, середньодобові прирости, середня вага під час забою і смертність.

 
 

У дослідній групі в першому повторі були отримані кращі результати всіх вимірюваних параметрів. Показники продуктивності представлені в таблиці 2.

Через погану якість курчат і збільшення втрат на ранніх стадіях в обох групах спостерігався високий рівень смертності. Тим не менше, втрати протягом вирощування дослідної групи були не такими значними, що дозволило отримати від неї на забої на 200 кг м’яса більше.

Незважаючи на подальше зниження рівня метіоніну в раціоні, під час другого етапу досліду всі вимірювані параметри були покращені. Це стосується приростів, конверсії корму, показників смертності. На практиці група, що отримувала препарат на основі бетаїну, продемонструвала найкращі показники за всіма вимірюваними параметрами. У таблиці 3 представлені показники продуктивності.

 

В обох групах отримано істотний прибуток (таблиця 4).

 
 

Отже, завдяки досліду встановлено, що препарат на основі бетаїну істотно поліпшує показники продуктивності бройлерів, незважаючи на знижений уміст метіоніну в раціоні птиці.

Хоча споживання корму в дослідній групі збільшилося порівняно з контрольною групою, загальна вага птиці на забій у ній була значно більшою. Завдяки цьому компенсувались усі витрати. Кращі показники продуктивності й понижена вартість корму в дослідних групах дозволили заощадити 0,058 євро (на першому етапі) та 0,051 євро (на другому етапі) на кожному бройлері. У результаті ці поліпшення порівняно з контрольними групами становили +12,6% і +10,2% відповідно.

 

 

Іна Хенсе

журнал “Наше Птахівництво”, січень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ