Агрономія

Сучасні біотехнології удосконалюють технологічний процес вирощування якісного врожаю та зменшують собівартість рослинницької продукції.

Взаємовигідна інтеграція

Взаємовигідна інтеграція

Сучасні біотехнології удосконалюють технологічний процес вирощування якісного врожаю та зменшують собівартість рослинницької продукції.  

Наша країна переживає переломний момент у своїй історії — фактично момент переродження, коли застарілі підходи й принципи змінюються новаціями як в політиці, економіці, так і в суспільному житті. Не є винятком і аграрна галузь, яка на тлі кризових явищ, спричинених війною, логістичними негараздами та вимушено сформованою ціновою політикою на кінцеву продукцію рослинництва, має шанс вистояти та вийти більш свідомою, сильною та інноваційною на висококонкурентному шляху до європейського та світового ринку. Сучасні агротехнологічні тенденції вимагають від виробника створювати якісний конкурентоспроможний рослинницький продукт, який буде отриманий за мінімального екологічного навантаження на навколишнє середовище та наближатися до нульових показників карбонових викидів у кінцевій продукції. 

Фото 1. Дослід з різними комбінаціями для протруєння насіння

Вище визначено тенденції розвитку — неможливі без інтегрування системних біотехнологічних рішень до сучасних технологій вирощування польових і садових культур, овочівництва та ягідництва. Європейські вимоги формують завдання скорочення до 2030 року на 25% використання мінеральних добрив і введення в технологічну лінійку живлення та захисту мінімум 25% біологічних продуктів. Реально це чи ні? Досвід співпраці наших установ (ДП «МНТЦ «Агробіотех» НАН та МОН України, ІМВ ім. Заболотного НАН України та ТОВ «ІК Біоінвест-Агро») з провідними аграрними підприємствами України протягом останніх кількох років переконує, що — так. 

Нижче спробуємо визначити основні важелі впливу біотехнологічних продуктів на корегування живлення і захисту в системі Агробактеріум® та надати покрокове описання інструментів, які ми застосовуємо. 

Поліпшувачі ґрунту 

Поліпшувачі ґрунту — основа системи Агробактеріум. Ми рекомендуємо застосовувати їх по попереднику восени або за кілька тижнів до сівби навесні. Зокрема, БіоСтимІкс® Нива з Активатором мають властивості деструкції органічних решток, які крім активного розкладання рослинних решток формують активний біозахисний екран агроценозу, що запобігає розповсюдженню патогенів грибів і бактерій на насіння та молоді паростки рослин. 

Фото 2. Дослід з використанням різних стартових добрив (зліва — направо: РКД 5-20-20; контроль вода; РКД 5-20-20 + Мікробіологічний старт; Мікробіологічний старт)

Присутні у його складі ґрунтові стрептоміцети, фосфатмобілізувальні та азотфіксувальні бактерії активно заселяють ризосферу рослин, вивільняючи недоступні елементи живлення та фіксуючи азот із повітря. Активна органічна речовина, що утворюється під час розкладання решток, підвищує ефективність споживання мінеральних добрив, які вносять для підживлення рослин. Відбувається насичення доступною органічною речовиною верхнього шару ґрунту, що сприяє його структуруванню. Відповідно, покращуються властивості до вологонакопичення та вологоутримання, що є обмежувальним чинником формування врожайності польових культур в останні роки. 

Обробка насіння 

Якісна обробка насіння — другий етап технології. Найкращі світові рішення серед хімічних протруйників мають кілька діючих речовин із фунгіцидними властивостями та обов’язковий інсектицидний захист, що спричиняє часткове пригнічення енергії проростання насіння та стримує ріст корисних грибів на початкових етапах органогенезу рослин. 

У нашому арсеналі є як живі, так і метаболічні біозахисні препарати (Споразин, Інсектурин, Фітовіт, АверкомН, Віолар), що мають комплексну дію проти широкого спектра хвороб і шкідників, метаболічні біостимулятори — імуноіндуктори (Регоплант, Радостим, Стимпо), органо-мінеральні комплекси в складі з гуміновими кислотами, амінокислотами, поліцукрами та біологічний прилипач (ЕПАА-10), який дає змогу тривалий час зберігати складний захисно-стимулювальний комплекс на насінині та запобігати пошкодженню насіння під час його транспортування та сівби. 

Стартові добрива 

Цікавий досвід ми отримали на експериментальних посівах пшениці, кукурудзи, соняшнику і проса, додаюч и стартові мікробіологічні добрива у насіннєве ложе за принципом, який широко використовували з унесенням стартових РКД. 

Які переваги було визначено? Насамперед ми зняли фітотоксичний вплив на насінину, що виникав під час контакту з добривом. По-друге, відбувалося мікробіологічне мобілізування важкодоступного органічного фосфору в ґрунті внаслідок дії фосфатмобілізувальних бактерій. 

По-третє, активніше розвивалася коренева система, що надавало додаткові переваги рослинам за впливу біотичних й абіотичних стресових чинників. 

Обробка по вегетації 

Закладений фундамент перших трьох агрозаходів дає змогу отримати  здорові, дружні й рівномірні сходи рослин, що мають кращу імунну стійкість до несприятливих чинників, з розгалуженішою кореневою системою та значною ґрунтово-поглинальною спроможністю внаслідок підвищеної мікробіологічної активності в зоні росту й об’єму ризосфери рослин. 

Це давало нам змогу на наступних етапах проводити профілактичні обробки рослин недорогими біологічними захисно-стимулювальними комплексами, активуючи в рослині високу фотосинтетичну продуктивність, підтримуючи природну стійкість до посушливих умов, зменшуючи негативний вплив на кінцевий результат хвороб і шкідливих об’єктів. 

Отже, можемо зробити висновок, що система Агробактеріум®, яка базується на послідовних біотехнологічних заходах у рослинництві, впливає не лише на технологічний процес вирощування високопродуктивного якісного врожаю, а й знижує ймовірні ризики в землеробстві, формує умови для сталого відновлення родючості ґрунту, сприяє економії коштів шляхом оптимізації програми живлення рослин і їх захисту, зокрема з використанням комбінованого або біологічного методів захисту. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ