Агрономія

Ефективність біопрепаратів залежить від складу, комплексності й умов застосування

Сила мікробіології

Сила мікробіології

Ефективність біопрепаратів залежить від складу, комплексності й умов застосування.  

Мікробіологічні продукти все більше набувають попиту в агровиробництві. Їх ефективність доведено й перевірено, а популярність невпинно зростає. Одночасно збільшується й кількість компаній, що хочуть виробляти й продавати такі продукти. Проте не всі мають належні дослідницькі відділи й відповідні виробничі потужності, що суттєво впливає на ефективність продуктів. 

Якість під контролем 

Група компаній «Агро Експерт» ретельно підійшла до вибору партнера — виробника мікробіологічних засобів: ним стала багатопрофільна литовська компанія Nando. 

Аграрний підрозділ Nando спеціалізується на виробництві мікробіологічних продуктів для рослинництва й тваринництва, постачанні сировини, а в останні роки — виробництві дронів. На сьогодні компанія Nando виготовляє і продає мікробіологічні продукти для багатьох ринків світу. 

Виробник пильну увагу приділяє контролю якості своїх продуктів. Для цього співпрацює з бельгійським банком мікроорганізмів BCCM. Ця організація контролює і зберігає вихідні штами мікроорганізмів. Мутації відбуваються швидко, і змінені штами можуть бути не такими ефективними. Крім того, кожному штаму обов’язково потрібно мати підтвердження про не патогенність. Наприклад, європейські клієнти взагалі не купують продуктів без висновку BCCM. До того ж перевіряється належна концентрація мікроорганізмів у продукті, що безпосередньо впливає на його ефективність. 

Живлення й захист 

Один із двох продуктів від Nando, представлених в Україні компанією «Агро Експерт», є мікробіологічний препарат BioExpert. Він перетворює поживні речовини з недоступної форми на доступну, має потужну фунгіцидну і антимікробну дію, і завдяки мікоризі у складі покращує засвоєння води та поживних речовин із ґрунту. Продукт має порошкову форму. Це пов’язано з тим, що всі мікроорганізми у цьому продукті мають вигляд спор і ендоспор. У такій формі мікроорганізми здатні виживати в найбільш несприятливих умовах. Навіть за обробки фунгіцидами й інсектицидами спора виживає. Можна вносити спори з РКД і КАС, одна-єдина умова — тривалість перебування в робочому розчині КАС не більше як 6 год. Спору можна вносити разом із ґрунтовим гербіцидом удень без додаткового загортання в ґрунт. 

Більшість мікроорганізмів мають обмежений температурний інтервал, коли вони можуть нормально жити й розвиватись. У теплу пору року це може стати проблемою. Продукт BioExpert можна зберігати за температури від 5 до 35 градусів вище нуля, що дозволяє його застосовувати за широкого температурного інтервалу на полі. Ним можна обробляти насіння, вносити в ґрунт, замочувати в ньому розсаду, а також вносити через системи крапельного зрошування. 

Препарат складається з восьми мікроорганізмів, які покращують доступність поживних речовин, мають фунгіцидну й антипатогенну дію, мікоризний гриб завдяки симбіозу з кореневою системою рослин покращує споживання вологи й поживи з глибших шарів ґрунту. В результаті препарат одночасно виконує кілька важливих завдань: фіксує й поглинає повітряний азот, розчиняє з недоступних форм фосфор і калій, покращує живлення та контролює патогени. 

Неодноразові приклади з практики застосування препарату спостерігали під час сумісної «роботи» з різними фунгіцидними протруйниками. З чистим протруйником у весняний період у рослинах спостерігається розвиток кореневих гнилей, тоді як з біопрепаратом ніяких гнилей немає. Пояснюється це просто: доки діє протруйник, спора — неактивна. Як тільки дія протруйника завершується, спора починає проростати й робить свою роботу із захисту кореневої системи. 

Додаткове живлення забезпечують азот, фосфор і калій, які раніше були недоступними для рослини. У різних країнах Європи ставили досліди, які показали таке: за витрат на мікробіологічний препарат 15 євро на гектар отримували додатково щонайменше 20 кг азоту, 35 — фосфору і 15 кг калію, плюс захист від патогенів. За такі гроші отримати подібний результат іншими способами — неможливо, і це є особливо цінним, коли скорочуються можливості для застосування мінеральних добрив. 

Додатковим живленням підвищили врожайність пшениці майже на тонну з гектара

В Україні також було проведено низку випробувань із різними культурами. В Уманському національному університеті садівництва препарат BioExpert тестували на озимій пшениці на полі, де щонайменше кілька років не вносили мінеральні добрива. Порівнюючи з контролем, ділянка, яку обробили препаратом BioExpert, показала +10 ц/га, а з BioExpert і Вітазим прибавка становила 15 ц/га. 

В агропідприємствах тестування BioExpert показали збільшення врожайності озимого ячменю на 10 ц/га. Соя покращила показники на 5 ц/га, кукурудза, залежно від умов, додала від 3 до 12 ц/га. 

Отримати максимум від решток 

Рослинні рештки на поверхні поля можуть бути захистом і джерелом живлення для рослин. Однак тут можуть зимувати шкідники, зберігатись збудники хвороб, а коли солома починає перегнивати, токсини виділяються в ґрунт. Тому солома може бути як «плюсом», так і мати негативну дію — усе залежить від дій господаря. 

Застосування деструкторів усуває комплекс питань, але їх ефективність — не завжди на належному рівні. Ті продукти, до складу яких входять мікроорганізми, можуть не спрацювати через надто високу температуру та відсутність вологи. Такі деструктори доводиться вносити вночі й терміново загортати їх у ґрунт. 

Інший принцип дії у деструктора BIOSPLITO. Його також виготовляє компанія Nando, а в Україні представляє «Агро Експерт». 

Деструктор BIOSPLITO створено на основі ферментів, у ньому немає живих мікроорганізмів і навіть спор. На заводі мікроорганізмам створюють ідеальні умови для ефективного синтезу ферментів. Ці ферменти консервують, і потім ними обробляють солому. Вони не бояться ультрафіолету й агресивного середовища, їх можна вносити з гербіцидом. Ферменти добре працюють без вологи, і вже є багато позитивних прикладів застосування в різних регіонах, зокрема на Півдні України. Для ефективної роботи ферментів не потрібно вносити 60–80 кг азоту, щоб змінити співвідношення між вуглецем і азотом для початку розкладання. Загортання решток у ґрунт не є обов’язковим, хоча за змішування з ґрунтом на допомогу приходять ґрунтові мікроорганізми. 

Тепер про гроші. Деструктор BIOSPLITO допомагає в рази покращити повернення поживних речовин із рослинних решток у ґрунт. За врожайності 7 т/га пшениці маємо 8 т решток. За повного розщеплення решток ґрунт отримує близько 40 кг азоту, 25 — фосфору і 55 кг калію. Це мінімум, а може бути й більше. 

У продукті BIOSPLITO серед інших ферментів міститься фермент хітиназа, який розкладає хітин, що, своєю чергою, входить до складу грибів — збудників багатьох хвороб. Приклад обробки препаратом BIOSPLITO решток ріпаку під сівбу соняшнику показав зменшення показників склеротинії з 13 до 3–5% уже через рік. Ще один приклад продемонстрував відчутну прибавку врожайності сої після того, як солому озимої пшениці обробили препаратом BIOSPLITO. Таких прикладів є досить багато. Отже, ферментні продукти є більш конкурентними, й особливо це спостерігається в посушливих умовах: улітку через спеку й восени за знижених температур, коли мікробіологія працює не так ефективно. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ