Тваринництво

Якісні кормові добавки, що містять бутирати, здатні допомогти тваринам ефективно засвоювати поживні речовини корму

Виправдані сподівання

Виправдані сподівання

Якісні кормові добавки, що містять бутирати, здатні допомогти тваринам ефективно засвоювати поживні речовини корму  

Споживачі очікують, що виробництво продукції тваринництва дедалі менше покладатиметься на стимулятори росту, антибіотики і подібні продукти. Тому кормові добавки мають бути ефективними для тварин, кормового ланцюга та економіки тваринницького виробництва. Лише так можна досягти чистого зростання в кормовій промисловості. 

Саме тому нідерландська компанія Palital чітко зосереджена на створенні та розробленні стійких добавок для кормової промисловості. Здоров’я та добробут тварин, продуктивність і окупність інвестицій є ключовим завданням. Palital має потужні наукові та практичними ноу-хау. Зокрема, компанія має основний досвід у матричнозахищених бутиратах, сечовині поступового вивільнення, ферментах, гліцеридах із середнім ланцюгом, ефірних оліях, а також ароматизаторах і підсолоджувачах для годівлі тварин. 

Тема бутиратів відома давно. Компанія Palital має кілька патентів на виробництво бутиратів з матричним інкапсулюванням. При цьому вміст олійної кислоти сягає рекордних 80%. Це позитивно впливає як на економіку підприємства, так і на максимальний ефект у кишківнику. 

Українська компанія «АгроПлюсІнвест» своїм ключовим вектором вбачає пошук та впровадження ефективних європейських продуктів на українських тваринницьких та птахівничих підприємствах. 

За десять років досліджень продукт Intest-Plus® (виробництва компанії Palital) продемонстрував покращену стійкість до захворювань і покращив здоров’я кишківника. Випробування на тваринах показали збільшення росту, покращення конверсії корму, вищий вихід яєць, кращі виводимість і характеристики тушки, зменшення випадків діареї після відлучення та численні інші позитивні впливи на здоров’я та параметри продуктивності тварин. 

Intest-Plus® — це унікальний асортимент продуктів, що містять бутират натрію та/або кальцію залежно від проблематики. Компанія Palital — єдиний виробник бутирату, який може комбінувати бутират кальцію та натрію в одній унікальній капсулі з матричним розташуванням молекул, що забезпечує поступове вивільнення в кишківнику інкапсуляції. Додаткова перевага іншого покриття Palital полягає в тому, що типовий неприємний запах масляної кислоти зведений до мінімуму. 

ЩО ТАКЕ БУТИРАТ 

Бутират — це масляна кислота у формі солі, тобто бутират кальцію та/або натрію. Масляна кислота — це коротколанцюгова жирна кислота, яка є природним продуктом бродіння в товстому кишківнику. Додаючи бутират до раціону, ми хочемо внести бутират також у тонкий кишківник, щоб сприяти його здоров’ю. Епітеліальні клітини в кишківнику переважно використовують масляну кислоту як джерело енергії. Бутират має багато переваг як у кишківнику, так і за його межами. Таким чином, бутират впливає на численні біологічні функції, що дає змогу Intest-Plus® забезпечувати покращене здоров’я та продуктивність тварин (рисунок). 

Рис. Посилення проліферації кишкових клітин і перетравлення поживних речовин

Масляна кислота стимулює поділ і розвиток епітеліальних клітин кишківника, одночасно зменшуючи загибель нормальних клітин. Це збільшує клітинну проліферацію в організмі тварини двома різними способами: (І) швидше відновлення пошкодженої кишкової тканини та (ІІ) збільшення довжини кишкових ворсинок, що підвищує здатність травлення до всмоктування. Засвоюваність поживних речовин також покращується, оскільки масляна кислота збільшує секрецію травних ферментів. Покращена бар’єрна функція кишкового тракту Intest-Plus® стимулює щільне з’єднання і тим самим допомагає зменшити проблеми «протікання кишківника». Щільні з’єднання закривають простір між епітеліальними клітинами кишківника. Це запобігає втраті води та зниженню імунітету через витік мікробів, токсинів і вмісту просвіту з кишківника. «Дірявий кишківник» спричинений проблемами з харчуванням, хворобами та тепловим стресом. Intest-Plus® також стимулює вироблення муцину, який є основним компонентом шару слизу, що відокремлює епітеліальні клітини від кишкових мікробів і підтримує травлення та всмоктування харчових поживних речовин. 

ЗАХИСТ ВІД ПАТОГЕНІВ 

Окрім зміцнення фізичного бар’єра в кишківнику, бутират також підвищує антимікробні властивості імунних клітин господаря, регулюючи низку антимікробних пептидів (AMП). АМП діють безпосередньо, знищуючи мікроорганізми, але також опосередковано, контролюючи вироблення цитокінів. Цей непрямий ефект сприяє кращому контролю запалення та посиленому зменшенню патогенів. Дослідження показують, що низькі дози бутирату можуть зменшити патогенність та/або інвазивність певних бактерій, таких як Salmonella, Clostridium perfringens і E. coli. Це тому, що бутират може знижувати експресію специфічних бактеріальних генів, пов’язаних з патогенністю та інвазивністю. Патогени також опосередковано зменшуються завдяки збільшенню кількості корисних бактерій, таких як лактобацили. Крім того, бутират зменшує виділення патогенів і підвищує стійкість тварин до кокцидіозу. 

ПОКРАЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ 

Кращі практики годівлі та генетика покращили потенційну продуктивність бройлерів. Використання продуктів Intest-Plus® може сприяти досягненню цього потенціалу. Цей препарат покращує ріст, конверсію корму та здоров’я (кишкового тракту) як у повільно зростаючих, так і у звичайних бройлерів. Випробування також показують, що використання Intest-Plus® для курей-несучок і племінного поголів’я сприяє більшому відсотку несучості та меншій кількості яєць нижчого сорту. 

Запатентована компанією Palital техніка матричного покриття гарантує, що Intest-Plus® поступово вивільняє бутират у кишківнику. Це означає, що птиця отримує користь від антипатогенної дії бутирату, а також від його метаболічних і фізіологічних переваг. Важливо, що матричне покриття також покращує запах і властивості використання цього препарату. Антипатогенні властивості Intest-Plus® пов’язані як зі специфічним, так і з широким спектром дії. Бутират обмежує інвазивність і вірулентність Salmonella та E. coli, знижуючи експресію специфічних генів. Їх виділення з фекаліями також зменшується за допомогою бутирату. Активність широкого спектра антимікробних захисних пептидів у кишківнику, які стимулює бутират, знижує рівні низки патогенів, включно з Salmonella, E. coli та Clostridium perfringens. Також добавки бутирату сприяють кращій стійкості до зараження кокцидіями. Intest-Plusョ значно збільшив кінцеву живу масу та співвідношення приріст/корм навіть за низьких доз. Середня доза була оптимальною з точки зору покращення як кінцевої маси тіла, так і співвідношення приріст/корм найбільшою мірою. Окрім цих явних переваг у роботі, Intest-Plus® також продемонстрував у дослідженні збільшення довжини ворсинок у тонкій кишці. Intest-Plus® показав позитивний вплив на кишкові та фекальні бактерії. 

Intest-Plus® — це рішення для підтримки оптимального здоров’я кишківника. Ці продукти стимулюють продуктивність, збалансовуючи мікробіоту, сприяючи цілісності кишківника та модулюючи імунну систему. Це дає змогу ефективніше використовувати поживні речовини та енергію раціону для росту та продуктивності, а не для боротьби з хворобами, що призводить до економного використання корму твариною. 

Матеріал надала компанія «АгроПлюсІнвест»

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ