Тваринництво

Ми можемо впливати на мікробіоту кишківника та модулювати її склад на користь здоров’я за допомогою пробіотиків

Необхідність пробіотиків

Необхідність пробіотиків

Ми можемо впливати на мікробіоту кишківника та модулювати її склад на користь здоров’я та продуктивності тварини за допомогою пробіотиків

Кількість клітин мікробіоти на нашому тілі та всередині перевищує кількість клітин організму в 10 разів — трильйони бактеріальних мікроорганізмів. Проте вони становлять лише 1–3% від маси нашого тіла. Це свідчить про силу і важливість цих мікроскопічних організмів. Більша частина цієї біомаси міститься в кишківнику. Хоча кількість бактерій варіюється залежно від виду, незмінним залишається одне: більшість мікробіоти живе у шлунково-кишковому тракті — це і є мікробіота. Внутрішня мікробіота виконує важливі функції в організмі тварини, зокрема перетравлення їжі, розщеплення токсинів, модуляцію імунної системи, усуває патогени та підтримує здоров’я кишківника.

Природа мікробіоти постійно та динамічно змінюється. На неї впливають кілька чинників: як внутрішніх (генетика), так і зовнішніх (довкілля, раціон та рівень стресу). Крім того, незбалансована мікробіота може мати серйозні наслідки для тварини, такі як підвищена сприйнятливість до хвороб, погане зростання та зниження продуктивності.

ЩО ТАКЕ ПРОБІОТИКИ І ЯК ВОНИ ДІЮТЬ

Пробіотики — це живі мікроорганізми, які приносить користь здоров’ю під час вживання в оптимальних кількостях. Існує думка, що бактерії та інші мікроорганізми шкідливі, але насправді багато з них є корисними.

Різні пробіотики діють по-різному. Залежно від виду мікроорганізмів і застосування, пробіотичні добавки мають багато корисних властивостей, зокрема: підтримують здоровий кишковий мікробіом, модулюються імунну активність, виділяють корисні речовини, поліпшують травлення, підтримують здоров’я кишківника, скорочують та запобігають колонізації потенційних патогенів.

Їхні властивості реалізуються за допомогою декількох механізмів. Конкуренція пробіотиків за довкілля та поживні речовини знижує їхню доступність для патогенних мікробів. Деякі специфічні речовини, що виробляються пробіотиками, можуть інгібувати патогени та знижувати їх кількість. Імуномодуляція та посилення бар’єрної функції кишківника є іншими важливими властивостями пробіотиків. Пробіотики допомагають підтримувати здоровий баланс у кишківнику, покращують здоров’я, працездатність та захищають від кишкових розладів.

ЯКІ ПРОБІОТИКИ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ДЛЯ ТВАРИН

Різні види мікробів використовують як пробіотики для тварин, включно з Bacillus, Enterococcus, Lactobacillus, Pediococcus і штамами дріжджів, що належать до Saccharomyces cerevisiae. Загалом вони утворюють три основні класи: спороутворювальні бактерії, такі як Bacillus, бактерії, що продукують молочну кислоту, Lactobacillus та живі дріжджі. Комерційно доступні продукти можуть містити один або кілька різних видів пробіотиків залежно від призначення використання та бажаного результату. 

Проте деякі види пробіотиків поєднують у собі найкращі властивості представників різних класів. Наприклад, Bacillus coagulans DSM 32016 поєднує властивості спороутворювальних і молочнокислих бактерій. Таким чином, B. coagulans DSM 32016 використовує різні механізми дії для модуляції мікробіоти на благо тварини. Спороутворювальний B. coagulans DSM 32016 термостабільний і відмінно переносить умови гранулювання комбікормів.

ЩО ВПЛИВАЄ НА МІКРОБІОТУ ПТИЦІ

На склад кишкової мікробіоти птиці впливають вік, порода та стать птиці. Однак найбільший вплив на мікробіоту птиці мають джерело корму, його оброблення та навколишнє середовище. Основний раціон, що використовують у птахівництві (без сої або на основі сої, гранульований корм чи ні), може змінити мікробіоту та забезпечити значне покращення продуктивності.

Чинники навколишнього середовища, такі як температура, вологість, якість підстилки та контакт з квочкою, безсумнівно відіграють ключову роль у розвитку мікробіоти кишківника. Під час вилуплення курчата контактують з бактеріями з поверхні яєчної шкаралупи, яка покрита бактеріями квочки та з інкубаційної шафи. Початковий контакт впливає на майбутній імунітет і здоров’я кишківника, спрямовуючи розвиток імунної системи.

У деяких випадках підстилку повторно використовують між стадами бройлерів, що позитивно впливає на мікробіоту, якщо підстилка має корисний мікробіом. Відмінності в середовищі проживання між домашньою птицею, що вирощують традиційним способом, і птицею, що вирощують у закритих умовах, можуть впливати на кишкову мікробіоту.

ЯК ПРОБІОТИКИ МОЖУТЬ ДОПОМОГТИ ПТИЦІ

Пробіотики частіше використовують у годівлі свійської птиці. Практика показує, що їхнє використання підвищує продуктивність. Крім того, вони демонструють позитивний вплив на морфологію кишківника, мікробні популяції, абсорбцію поживних речовин, бар’єрну функцію кишківника та імунну відповідь, а також діють як антиоксиданти. Ефективність пробіотичних добавок на птахофермах часто вимірюється споживанням корму, приростами та конверсією. Поліпшення здоров’я та добробуту птиці вимірюється зниженням захворюваності та падежу на певних критичних етапах виробництва, таких як кормовий стрес (перехід на інший раціон) та стреси, пов’язані з умовами утримання (щільність посадки).

Шлунково-кишковий тракт птиці відіграє важливу роль у здоров’ї та зростанні на всіх етапах виробництва, а здоровий мікробіом кишківника необхідний для здорового харчування господаря та максимальної продуктивності. Пробіотики відіграють ключову роль цьому аспекті.

Практичні дослідження показують, що курчата, які отримували пробіотики, мали поліпшену бар’єрну функцію і морфологію кишківника. Більш поглиблені морфологічні дослідження кишківника свідчать, що додавання птиці пробіотиків збільшує абсорбційну поверхню тонкого кишківника, покращуючи засвоєння поживних речовин та продуктивність. Пробіотики модулюють імунну систему кишківника та можуть допомогти захистити від поширених кишкових патогенів, таких як сальмонела, клостридії, кишкова паличка та інші шкідливі бактерії. Крім того, вони покращують цілісність кишківника та бар’єрну функцію вже зараженої птиці.

Домашня птиця особливо чутлива до екологічних проблем, пов’язаних зі змінами температури. Ймовірно, сучасна свійська птиця виділяє більше тепла через більшу метаболічну активність. Практичні дослідження показують, що харчові добавки з пробіотиками корисні для курчат-бройлерів, які зазнають теплового стресу, внаслідок покращення морфології кишківника та бар’єрної функції, що призводить до покращення якості м’яса. У курей-несучок пробіотичні добавки можуть зменшити несприятливий вплив спеки на швидкість несучості, середньодобове споживання корму та масу яйця.

Додавання пробіотиків у період вилуплення курчат компенсує відсутність контакту з курчатами, що підросли, який потрібен для формування кишкової мікробіоти. Раннє використання пробіотиків формує здоровий мікробний профіль кишківника. Несучки, що отримують пробіотики, споживають більше корму й ефективніше його засвоюють, що позитивно впливає на масу яйця і якість шкаралупи. Також знижується кількість пошкоджених яєць.

Загалом пробіотичні добавки сприяють покращенню якості м’яса бройлерів. Це пов’язано з покращенням здоров’я кишківника та поліпшенням перетравлення та засвоєння поживних речовин внаслідок покращення їх доступності.

Додавання пробіотиків до раціону поголів’я, що вирощують на вільному вигулі, може не лише покращити продуктивність та органолептичну якість птиці та продуктів із птиці, а й знизити навантаження на навколишнє середовище за її вирощування. Загалом пробіотичні добавки можуть покращити здоров’я та добробут птиці, а також призвести до зниження виробничих витрат та впливу на довкілля.

КОЛИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ПРОБІОТИКИ ДЛЯ ПТИЦІ

Пробіотики дають найкращі результати для здоров’я та продуктивності за згодовування протягом усього виробничого періоду. Проте є кілька етапів виробництва, коли пробіотики особливо потрібні. Добові курчата з інкубатора мають отримувати пробіотики якомога раніше. Птиця, яку лікували антибіотиком, матиме користь від годівлі пробіотиками. Птиці слід давати додаткові дози пробіотиків протягом усього періоду впливу стресу, наприклад за зміни температури навколишнього середовища, переходу на інший корм тощо.

ЯК ВИБРАТИ ЕФЕКТИВНУ КОМБІНАЦІЮ ПРОБІОТИКІВ

Існує безліч пробіотичних штамів бактерій, а значить, важливо правильно вибрати продукт, який відповідає потребам вашої птиці. На це питання немає простої відповіді, оскільки вона може бути індивідуальною для кожної ферми та для кожної окремої ситуації. Крім того, є специфічні для мікробів відмінності, які впливають на вибір відповідного пробіотика залежно від ефекту. Наприклад, види Bacillus відомі своєю термостабільністю та виробленням травних ферментів, а також поліпшенням конверсії корму, тоді як бактерії, які продукують молочну кислоту, швидко колонізують кишківник молодих тварин.

Не менш важливо правильно вибрати підвид мікроорганізмів. Ретельний відбір та перевірка різних штамів є ключем до пошуку успішного рішення. Компанія Biochem має більш ніж 30-річний досвід роботи з пробіотиками, і ми покладаємося на ці багаторічні знання, щоб допомогти вам вибрати відповідний пробіотик.

Матеріал надала компанія Biochem

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ