Овочі-Ягоди-Сад

Всеукраїнський день картоплі «Картопляний блокчейн» відбувся у селі Деньги Черкаської області

Всеукраїнський день картоплі 2020

Всеукраїнський день картоплі 2020

В селі Деньги Черкаської області 27 серпня відбувся Всеукраїнський день картоплі «Картопляний блокчейн». Провели його на базі ТОВ «Гранекс-Черкаси», де на демополі на крапельному зрошенні було висаджено 76 сортів картоплі.  

На заході можна було ознайомитися з новітніми європейськими картоплярськими агротехнологіями, за якими працює засноване бельгійськими інвесторами підприємство, обмінятися досвідом з експертами та колегами-аграріями. 

Окрім огляду виробничих локацій підприємства (накопичувального зрошувального басейну і системи зрошення, комплексу для зберігання картопляної та овочевої продукції), гостям Дня картоплі продемонстрували роботу техніки для картоплярства безпосередньо в полі. 

Цього сезону насіннєву картоплю для вирощування на демополях та демонстрації на Всеукраїнському дні картоплі надавали: «Агріко Україна», HZPC Ukraine, «Рекорд Агро» (генеральний дистриб’ютор «Європлант» в Україні), Інститут картоплярства НААН України, «Норіка-Україна», «Солана Україна», «ДТ-Гермес» та «ЧернігівЕлітКартопля». 

Учасники Всеукраїнського дня картоплі поділилися з журналом «Плантатор» своїм баченням особливостей нинішнього сезону вирощування, пропозиціями щодо перспективних сортів і схем захисту картоплі, розповіли про сучасні технології зберігання. 

Ярослав Демкович

Ярослав Демкович, менеджер із питань регіонального розвитку «Рекорд Агро» (генеральний дистриб’ютор німецької селекційної компанії «Європлант» в Україні) 

Картопляний урожай роблять опади. Ось і цього року на заході картопля потерпала від надлишку опадів та їх супутників — хвороб, а в центральній та південній Україні — від нестачі вологи. Вихід давно відомий: на заході треба висаджувати генетично стійкі до хвороб сорти, а в центрі та на півдні — посухостійкі. У нашому асортименті є сорт, який не на папері, а на практиці довів, що здатен давати гідний опір фітофторозу — Отолія. Добре протистоять цьому шкодочинному чиннику сорти Джеллі та Карелія. Від центра й до півдня раджу висаджувати Вінету, яка стійко переносить відсутність поливу. А ось посухостійка Вівіана витримає всі тортури сонцем і покаже свій чималий потенціал, якщо господар все-таки подбає про зрошення. У різних регіонах добре зарекомендував себе ще один німецький, невибагливий до вологи сорт — Анушка. Одна з його переваг — гладенька шкірка, що добре підходить для миття й пакування. 

Окрім правильного підбору сортів, другий аспект отримання доброго врожаю — агрономічний. Не чекаючи прояву хвороб та зараження шкідниками, бульби треба обробити вже під час посадки, і краще комплексно, одразу фунгіцидом та інсектицидом. Препаратів багато, за правильного використання всі вони дієві. 

Олесь Капітанчук

Олесь Капітанчук, директор ТОВ «Толсма Україна» 

Попит на рішення для зберігання зростає: цьому сприяла висока ціна на картоплю у 2019–2020 маркетинговому році, а також те, що фермери стають більш професійними. Крім того, нестача обладнаних сховищ для зберігання овочів відчуватиметься як мінімум у найближчі 4–5 років. 

Наявність сховища не передбачає, що фермер має закласти продукцію з осені, протримати її всю зиму й продати навесні. Сховище передусім дає можливість продати товар за кращою ціною. А краща ціна може бути і через місяць, і через два. Тобто сховище — це диверсифікація ризиків. 

Українські фермери хочуть, щоб було дешево й сердито, але ефективні технології не є дешевими. Хоча знайти компромісне рішення можна завжди. Скажімо, автоматичні системи вентиляції й підтримки мікроклімату у сховищі — це надзвичайно зручно, вони забезпечують відмінну якість зберігання. Автоматика дозволяє уникати впливу людського чинника, крім того, вона працює цілодобово. Однак не в усіх фермерів є можливість робити значні інвестиції. Та й встановлювати такі системи є економічний сенс, коли мова йде про закладання у сховище щонайменше 500 т продукції. 

Якщо мати певні знання, якими ми готові ділитися, термометр і гігрометр, а також забезпечити рух повітря в приміщенні для зберігання і приплив повітря ззовні, можна за невеликі гроші вирішити питання зберігання картоплі, принаймні тимчасово. Маємо приклад голландського фермера, який придбав мінімальний комплект обладнання від Tolsma і сам контролює зберігання продукції без застосування автоматики. 

Фермеру слід розуміти, що сховище має бути пристосоване під певну культуру. Для кожного овочу ліпше мати окреме сховище або окрему камеру. 

Вибір технології зберігання залежить від господарства. Скажімо, підпідлогова система вентиляції для картоплі зарекомендувала себе чудово, хоча вона доволі дорога щодо будівництва. Саме такий варіант ми реалізували в новому сховищі ТОВ «Гранекс-Черкаси» потужністю 5 тис. тонн (дві камери зберігання по 2,5 тис. тонн кожна). Така модель сховищ дуже популярна за кордоном, зокрема в Бельгії, і є найзручнішою для навального зберігання. 

Крім того, господарство «Гранекс-Черкаси» вже багато років експлуатує сховище потужністю 2 тис. тонн контейнерного зберігання для картоплі, де також встановлене обладнання Tolsma. Щодо контейнерного зберігання, в нас є два рішення: просторова і напірна вентиляція. Для вибору слід враховувати тип ґрунтів у господарстві: для піщаних просторової буде достатньо, для важких чорноземів або суглинків бажано використовувати напірні системи, оскільки на зібраних бульбах залишається більше решток ґрунту. Водночас напірні системи потребують використання якісних контейнерів, а це теж інвестиції, до яких фермеру треба бути готовим. 

Зазначу, що коло наших замовників доволі широке. До кожного фермера ми застосовуємо окремий підхід. Важливо розуміти, які в господарстві ґрунти, як воно планує розвиватися. Залежно від комплексу чинників ухвалюємо рішення, який варіант запропонувати. Це може бути будівництво з нуля або встановлення обладнання в наявне приміщення. Обов’язкова умова: приміщення має бути добре теплоізольованим, адже без якісної теплоізоляції якісного зберігання не буде. 

Ігор Чечітко

Ігор Чечітко, директор компанії HZPC Ukraine 

Настільки нетиповий сезон вирощування, подібний до нинішнього, трапляється рідко. Осінньо-зимовий період був сухим та відносно теплим. Внаслідок цього в багатьох регіонах ми спостерігали токсичну дію минулорічних гербіцидів, які не деактивувалися протягом зимового періоду. З іншого боку, практично весь травень була холодна та волога погода. Через це процеси проростання та появи сходів картоплі відбувалися надзвичайно повільно, в окремих випадках — до 40 і більше днів. Оскільки протруйники (якими оброблялася насіннєва картопля під час посадки) з часом втратили свою ефективність, ми також спостерігали зростання поширення ризоктоніозу. В окремих господарствах західного регіону внаслідок перезволоження відмічалося загнивання материнських бульб та зрідження сходів. На додачу до цього кілька разів протягом вегетації різко й раптово відбувався перехід від прохолодної погоди з рясними опадами до спеки з посухою. Через комплекс погодних чинників була більш сильною загроза розвитку фітофторозу та альтернаріозу. 

Усе це стало справжнім випробуванням для посівів картоплі та наших фермерів. Але справжні господарі не сиділи склавши руки, тому в цілому маємо непогані результати. Якісної картоплі буде навіть трохи більше, ніж минулого року. Вдалося виростити й якісну насіннєву картоплю, бо до неї завжди більше уваги, ніж до товарної — вищі норми протруйників, фунгіцидів, ретельніший контроль за шкідниками, особливо попелицями, які розносять інфекції. 

Серед сортів, які ми пропонуємо до вирощування, найпопулярнішою залишається надрання Коломба — сорт, стійкий до посухи, фітофтори, нематоди, парші, який має надзвичайний смак. Утримують планку високого попиту ранні Каррера, Ред Скарлет, середньопізня Сіфра. Також фіксуємо зростання попиту на новинки, такі як сорти Евора та Мемфіс. Стає затребуваним сорт для чипсів Таурас, який цього року було внесено до держреєстру. 

Микола Гордійчук, директор компанії «Агріко Україна» 

На кінець серпня-2020 ми мали ціну на картоплю вдвічі нижчу порівняно з ціною в цей же час рік тому: на рівні 5–6 грн/кг проти 10–15 грн/кг у минулому сезоні. Ажіотажного попиту не спостерігається. Передумов для високої ціни на картоплю в найближчі два місяці немає. Навпаки, можливий варіант, що після початку масового вибирання картоплі з другої половини вересня ціна просяде. 

Зазначу, що висока ціна на картоплю буває раз на 4–5 років, тож минулий рік варто сприймати як виняток, а не правило. 

Волога затяжна весна спровокувала затримку появи сходів картоплі. Відповідно, збирання сортів усіх груп стиглості змістилося на два тижні, адже бульби дозріли пізніше. На початку вересня зазвичай в Україні йде активна збиральна кампанія другого хліба, тоді як у поточному сезоні в цей час копали картоплю переважно дрібні фермери, які роблять це вручну або напівмеханізовано. Великі виробники, що мають спеціалізовану техніку, чекали дощів, адже початок осені відзначився повітряною посухою і температурою до 35 °С у більшості регіонів країни. Копання картоплі під час посухи супроводжується утворенням грудочок ґрунту, які травмують бульби. Травмовані бульби погано зберігаються, якість товару знижується, тому в цій ситуації ліпше перечекати до настання сприятливих умов для збирання. 

Погода навесні сприяла розвитку на посівах картоплі грибних хвороб, таких як фітофтороз та альтернаріоз. Багато господарств мали проблему з ризоктоніозом: коли бульби висаджені у холодний та вологий ґрунт, а сприятливих умов для їх проростання тривалий час немає, збудники ризоктоніозу починають ушкоджувати тендітні проростки. Особливо така проблема зачепила великі господарства, які починають весняну посівну доволі рано, щоб відсадитися в оптимальні терміни. 

Значно активніше порівняно з попередніми сезонами посіви картоплі ушкоджували колорадські жуки. У деяких господарствах активно проявили себе дротяники. Збільшення популяцій шкідливих організмів було пов’язане передусім зі сприятливими умовами для їх перезимівлі та подальшого розвитку, адже зима була м’якою. 

Щодо впливу карантину на картоплярську галузь, невдовзі стане зрозуміло, наскільки запроваджені обмеження змінили купівельну спроможність населення у 2020–2021 маркетинговому році та як це позначиться на продажу картоплі нового врожаю. Поки складно робити прогнози. 

Попит на насіння картоплі доволі відчутний, вже є замовлення на поставки для весняної посівної 2021. Але підсумки сезону будемо підбивати наприкінці жовтня — на початку листопада. Імпортне насіння потрапляє до нас із Польщі та Нідерландів, там умови для картоплі були непоганими, тож якісного насіння від наших партнерів буде достатньо. 

Олексій Олабін, агроном компанії «Солана Україна» 

Найбільша проблема для картоплярів в Україні — це відсутність поливу. Поки виробництво картоплі не буде переведене на полив, будемо мати постійні проблеми. Навіть у зоні Лісостепу є стійка нестача зволоження, тож перспективи такі, що в агросекторі, а не лише в овочівництві, без зрошення отримувати конкурентні врожаї буде неможливо. Буквально 3–4 роки тому була інформація про те, що ґрунтово-кліматичні зони в Україні змістилися на 200 км. Якщо Черкащина раніше була зоною Лісостепу і тут не було проблем із дощами, то зараз це фактично зона Степу і з дощами є постійні проблеми. 

Варто коригувати технологію вирощування картоплі відповідно до змін клімату. Скажімо, якщо збільшити ширину міжрядь до 90 см, то завдяки цьому можна сформувати більший гребінь, який краще захищатиме бульби від сонячних опіків і перегріву. Маю досвід, коли на поверхні ґрунту температура становила 30–32 °С, а всередині гребеня, де розміщуються бульби, — 19–22 °С. Однак без ефективного зрошення гарантовано забезпечити технологію неможливо. 

Фермерам слід подбати про закладання хорошого врожаю на початкових етапах вегетації. Якщо все добре, то врожай одразу після посадки закладається по максимуму. Якщо ж на перших етапах розвитку через кореневу систему рослина отримує інформацію, що умови для її розвитку недостатньо сприятливі (тут важливі фактори температури, доступності вологи й фосфору), то вона закладе столони по мінімуму. У процесі вегетації умови можуть покращитися, й тоді можливий розвиток другої та навіть третьої хвилі столонів — після внесення добрив, поліпшення водного режиму тощо. Але це небажаний розвиток подій, адже бульби дозріватимуть нерівномірно, рослині знадобиться більше часу на вегетацію, більше добрив та вологи. 

Потенціал урожайності кращих сучасних сортів — 70–80 т/га, а як він буде реалізований, це вже залежить від фермера. 

Василь Левицький, директор ДП «Левона-С», Седнів 

Цього року ми в господарстві провели експеримент: 75 га картоплі обладнали крапельним зрошенням, а 25 га вирощували на богарі. Протягом вегетації робили тестові підкопування: 22 липня і 5 серпня. Так от, на поливі прибавка врожаю становила 12 т/га, а на богарі — 2 т/га. Я зробив висновки, що вирощувати картоплю на богарі навіть у нашій зоні — це злочин. 

На крапельному зрошенні за годину поливу ми витрачаємо максимально 50 куб. м/га, у середньому — 30 куб. м/га. Вимірюємо вологість кондуктометричним приладом. Достатньо заглибити його датчики на 25–30 см, і він одразу покаже, наскільки зволожений ґрунт. Важливо поливати диференційовано, адже різні сорти картоплі мають різну листкову поверхню. Відповідно, їм потрібне різне живлення й різні норми поливу. 

Олег Тарасенко

Олег Тарасенко, менеджер з технічної підтримки «Адама Україна» 

На початку весни для старту вегетації картоплі було замало вологи через безсніжну зиму. Це перше. Друге — весна була холодною. Ці чинники в сукупності стали причиною того, що деякі перевірені гербіциди, які використовуються в технології вирощування культур-попередників, мали післядію на рослини картоплі, хоча раніше такого не спостерігалося. 

Проблемою також стала зрідженість сходів, адже через нестачу тепла бульби довго не рушали в ріст, загнивали в ґрунті, масово уражувалися грибними хворобами. 

На наступному етапі розвитку спостерігався надлишок вологи, почалося промивання живлення в глибші шари ґрунту. Рослини відчували голод, їм було потрібне додаткове живлення по вегетації, особливо азотне. Деякі фермери шукали панацею у фунгіцидах, не надаючи належної уваги внесенню добрив. Але в рослин, як і в людей: на самих лише таблетках довго не протягнеш, потрібне добре харчування. 

На Західній Україні спостерігалась епіфітотія фітофторозу, причому в ранні строки і в агресивній формі. Минулого року мала місце листкова форма, цього року додалася ще й стеблова. Якщо листкову можна зупинити й подовжити вегетацію рослини, то за стеблової форми стебло перегниває і відмирає. Щоб не допускати таких проявів та уникати звикання, слід до системних препаратів додавати контактні. У нашій лінійці це фунгіцид БАНДЖО. У фазу цвітіння картоплі й пізніше, коли приріст вегетативної маси зупинився, високу ефективність показав топовий фунгіцид компанії ADAMA БАНДЖО ФОРТЕ в нормі 1 л/га. 

Щодо бур’янів, найбільшою проблемою для фермерів є амброзія. Щоб її стримувати, треба використовувати декілька продуктів за сезон: сумарний ефект 2–3-х гербіцидів дасть змогу тримати поле чистим. Більшість фермерів працюють лише одним гербіцидом. На початку вегетації поле в них чисте, екран тримається, але після вилягання й відмирання бадилля починається активний ріст небажаної рослинності. Ми радимо працювати досходово кількома гербіцидами в менших дозах. На картоплю вони вплинуть мінімально, зате на бур’яни спрацюють у синергії, посилюючи ефект один одного. У професійного агронома після правильного застосування досходових гербіцидів поле має бути чистим до кінця вегетації. Якщо ж ні, слід шукати проблему: не той препарат вніс, не в той час, не так змішав. У цілому, я проти використання гербіцидів по вегетації: наскільки б м’якими для картоплі вони б не були, все одно спричинять стрес рослин. Ні для кого немає таємниці, що останнім часом з’явилось багато сортів, чутливих до метрибузину, тому після формування гребенів, 7–10 днів до появи сходів гарно зарекомендували себе наступні комбінації гербіцидів: ПРОМЕТРЕКС 2,5 літра + продукт на основі (S-метелахлору 960 г/л) 1,2–1,4 літра на га або ПРОМЕТРЕКС 2,5 л/га + (пендиметалін 330 г/л) 3,5 л/га. 

Для відмінного зберігання картоплі перед знищенням наземної маси необхідно внести контактний фунгіцид БАНДЖО 0,4 літра в баковій суміші з десикантом. 

По шкідниках відзначу, що колорадський жук чи не найкраще адаптується до інсектицидів, які проти нього застосовують. Скажімо, до імідаклоприду він уже практично нечутливий. Потрібні препарати з новими діючими речовинами, але й до них з часом можливе звикання. 

Вже в наступному сезоні ми можемо запропонувати ефективний інструмент для контролю широкого спектра шкідників картоплі інсектицид — КОРМОРАН, який поєднує дві діючи речовини з різних груп за механізмом дії, для уникнення резистентності. 

Дмитро Черненко, агроном компанії «БТУ-Центр» 

Холодні умови для проростання цієї весни спричинили стрес у висаджених бульб, а стрес знижує імунітет і посилює ймовірність хвороб. Відповідно, цього року найбільший попит з боку виробників мали фунгіциди й інсектициди. Тим більше, що завдяки теплій зимі всі шкідники й збудники хвороб перезимували добре. Однак ті господарі, які працювали на випередження, мали посіви в доброму стані. 

У західних областях опадів за вегетацію було достатньо, тож там органічні господарства, з якими ми працюємо, по деяких сортах на кінець серпня вже мали врожайність 35–37 т/га навіть без поливу. 

Українські виробники картоплі не завжди можуть дозволити собі якісний насіннєвий матеріал без хвороб. Тож ми рекомендуємо працювати комплексно, готувати ґрунт під посадку з осені. Радимо фермерам активно застосовувати деструктори рослинних решток, адже після збирання врожаю хвороби не зникнуть. Збудники зберігаються як у ґрунті, так і на рослинних рештках. Відповідно до наших комплексних систем вирощування культур ми рекомендуємо починати з біодеструкторів, які прискорюють розкладання рослинних решток, тим самим вони допомагають зменшити кількість патогенної мікрофлори. Тим більше, наші науковці розробили біодеструктор Екостерн, який можна внести у вечірні години, а провести загортання в ґрунт не одразу: це дозволяється зробити протягом наступних трьох діб без зниження ефективності роботи препарату. 

Дію деструктора можна посилити внесенням біологічних фунгіцидів та інсектицидів від ґрунтових шкодочинних організмів. Якщо виробник знає, що поле заселене ґрунтовими шкідниками (дротяниками, личинками хруща), з осені рекомендуємо вносити біоінсектицид Метавайт. Якісна підготовка ґрунту з осені — це фундамент майбутнього врожаю. 

Також акцент робимо на оптимізації живлення за допомогою препарату Граундфікс, який у своєму складі має азотфіксуючі, а також фосфорі каліймобілізуючі мікроорганізми. 

Зазначу, що нашими препаратами в Україні щороку обробляється понад 3 млн гектарів. Препарати компанії використовують як органічні господарства, так й інтегровані. 

Анатолій Гусак

Анатолій Гусак, керівник Північного регіону, «Самміт-Агро Юкрейн»

 Кожен рік для аграріїв нетиповий, але 2020-й особливий по-своєму. Через рясні опади та знижені температури в травні поширені ґрунтові гербіциди на картоплі спрацювали не повною мірою, що в подальшому вплинуло на технологію вирощування й засмічення полів бур’янами. 

Щоб уникнути цієї проблеми, на майбутнє ми радимо використовувати ад’ювант Роубек, спеціально розроблений для сумісного використання з ґрунтовими гербіцидами до сходів культури. Основне завдання ад’юванту Роубек — краще розподілення та утримання препарату в поверхневому шарі ґрунту на рівні 0–5 см, подовження захисного періоду ґрунтових гербіцидів та підвищення їх ефективності в складних погодних умовах. 

Найболючішою проблемою картоплярів є хвороби картоплі, що через неналежний контроль можуть стати причиною значних збитків. У «Самміт-Агро Юкрейн» є широка лінійка фунгіцидів для картоплі. Незамінним у технології захисту є контактний фунгіцид Ранман Топ на основі ціазофаміду. Цей оригінальний японський фунгіцид діє на фітофтороз — одну з вкрай небезпечних хвороб картоплі — на всіх стадіях його розвитку, має тривалий захисний період та є надзвичайно стійким до змивання опадами. Застосування препарату допоможе надійно захистити культуру від фітофторозу листя. А ще Ранман Топ має короткий строк очікування до збирання врожаю (3 дні), що дозволяє провести обробку з метою захисту картоплі від фітофторозу бульб незадовго до збирання врожаю, навіть у поєднанні з десикацією. 

Все більшої популярності серед картоплярів набуває фунгіцид Манзат на основі добре відомої діючої речовини — манкоцебу. Манзат має зручну в застосуванні препаративну форму — водорозчинні гранули. На відміну від класичних формуляцій у вигляді порошку, що змочується, водорозчинні гранули містять менші розміри часток манкоцебу. За рахунок утворення у воді більш стійкої суспензії це покращує якість покриття поверхні рослини, підвищує ефективність дії препарату та не створює передумови для засмічення фільтрів і форсунок обприскувача. 

Обробки препаратами Ранман Топ та Манзат потрібно проводити профілактично. А якщо фермер уже виявив ознаки ураження фітофторозом на полі, радимо застосувати комбінований фунгіцид Наутіл на основі манкоцебу та системної діючої речовини цимоксаніл, що є стандартом контролю фітофторозу. 

У нашій лінійці є спеціалізований біопрепарат Мікоаплай, який містить 4 штами мікоризоутворювальних грибів. Він добре сумісний з інсектицидними протруйниками, а також є підтверджена інформація про сумісність з фунгіцидними протруйниками на основі пенфлуфену, флудиоксонілу та дифеноконазолу. Його застосовують для обробки бульб перед або під час посадки. Завдяки цьому поліпшується живлення і водний режим бульб, рослинами закладається кращий урожай. ТОВ «ГранексЧеркаси» цього року в тестовому режимі застосувало Мікоаплай на посівах картоплі, тож чекаємо на результати збирання. Попередні підкопування показали більшу кількість та крупніші бульби в кущах на оброблених ділянках. 

Олексій Тітов

Олексій Тітов, керівник з регіонального розвитку й маркетингу Belchim Crop Protection в Україні 

Умови поточного року були доволі специфічними для багатьох культур, і картоплі зокрема. Щодо проблем із бур’янами зазначу, що на тих полях, де застосовувався наш ґрунтовий гербіцид Проман (д. р. метобромурон 600 г/л), посадки були вільні від небажаних рослин аж до збирання врожаю. Цього року Проман спробували набагато більше виробників картоплі та порівнювали його з іншими засобами захисту. Незважаючи на погодні умови поточного сезону, у всіх випадках результати схвальні. Проман — досходовий системний гербіцид, він діє, навіть коли в ґрунті бракує вологи. 

Також маємо в лінійці препаратів комбінований контактносистемний фунгіцид Емендо М, який містить комбінацію діючих речовин валіфенал 6,12% + манкоцеб 70,6%. Цей препарат ефективно бореться з фітофторіозом та альтернаріозом, а головне — завдяки поєднанню контактної та системної дії не викликає резистентності. З нового сезону 2021 ми продаватимемо новий фунгіцидний протруйник для насіннєвої картоплі Монкат (д. р. — флутоланіл), який відмінно працює проти ризоктонії і видів парші. Препарат забезпечує тривалий (до шести місяців) період захисної дії, з дуже малою нормою застосування — лише 0,2 л/т. 

Сергій Саблук, категорійний менеджер з фунгіцидів Corteva Agriscience 

Простих років у картоплярів не трапляється майже ніколи. Нинішній сезон відзначився доволі жорсткими погодними умовами для культури на початку вегетації: холодний травень, згодом — значні перепади денних і нічних температур, далі до стресових факторів додалася посуха. Ослаблені стресом рослини завжди більш чутливі до патогенів, і коли для їх розвитку склалися ідеальні умови, картопля почала хворіти. У західних областях епіфітотійно розвивався фітофтороз: хвороба переходила у стеблову форму, подекуди була загроза ураження бульб. У цій ситуації стандартні схеми захисту, до яких звикли фермери, спрацьовували недостатньо. 

Минулого року ми вивели на ринок препарат Зорвек Інкантія, який став флагманом нашої програми захисту. Цей фунгіцид зареєстровано в Україні для забезпечення стабільного та ефективного контролю фітофторозу, пероноспорозу та альтернаріозу картоплі, томатів і цибулі. Зорвек Інкантія® є двокомпонентним фунгіцидом на основі унікальної молекули Зорвек (діюча речовина — оксатіапіпролін) та молекули контактної дії фамоксадон. Фермери, які включили в схему обробок цей препарат у поточному році, не мали проблем ні з фітофторозом, ні з альтернаріозом. 

Найкращий ефект дає застосування препарату Зорвек Інкантія® на початкових стадіях вегетації. Він містить найсильнішу станом на сьогодні молекулу проти збудника фітофторозу. За даними незалежної експертної комісії EuroBlight, препарат отримав найвищий бал за всю історію оцінки фунгіцидів проти фітофторозу — 4,9 за 5-бальною шкалою. Маємо позитивні відгуки фермерів про застосування препарату в різних областях України: як на Півдні, так і на Заході. Якщо подивитися на складову препарату — молекулу оксатіапіпролін, то норма застосування на картоплі становить лише 15 г/л. Це незначна доза діючої речовини порівняно з нормами інших препаратів. Токсичність препарату для людей та інших живих організмів, таких як риби, птахи, бджоли, надзвичайно низька. Ми можемо з упевненістю рекомендувати Зорвек як фунгіцид із низьким рівнем токсичності, але завжди наполягаємо на уважному й безпечному застосуванні будь-яких хімічних препаратів. 

Окрім препарату Зорвек Інкантія®, у нашій лінійці також є перевірені часом фунгіциди Танос®, Курзат® Р, Косайд®, Дітан® М-45, які також допомогли фермерам отримати якісний урожай в поточному сезоні. 

Юлія Коротич

журнал “Плантатор”, вересень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ