Тваринництво

Вплив мікроклімату на продуктивність вирощування бройлерів

Вплив мікроклімату на продуктивність

Вплив мікроклімату на продуктивність

Найпоширеніше завдання виробників бройлерів — визначити, наскільки комфортно почуває себе птиця за різних налаштувань вентиляції  

Птиця завжди втрачає тепло. Попри те, що проводять численні дослідження та вже є дані, які дають приблизні оцінки, насправді ми не знаємо точних ступенів охолодження і, ймовірно, ніколи не дізнаємося. Це пов’язано з тим, що важко визначити те, як птиця сприймає навколишнє середовище термічно. 

Поняття «гарячий» або «холодний» визначають сприйняттям птицею навколишнього середовища. Відчуття спеки або холоду пов’язані зі швидкістю, з якою птиця втрачає тепло. Птиця завжди втрачає тепло в навколишнє середовище, тому що температура її тіла приблизно 41 °С, що вище, ніж температура повітря в пташнику. 

Якщо птиця не втрачає необхідну для її комфорту кількість тепла, температура її тіла почне підвищуватися і їй буде спекотно. Якщо ж птиця втрачає достатньо тепла, щоб підтримувати температуру тіла з мінімальними зусиллями або взагалі без них, такий стан вважається комфортним. Очевидно, що температура має великий вплив на швидкість втрати тепла птахами. Чим нижче температура повітря, тим більшу кількість тепла птахи втратять у навколишнє середовище і тим більше буде в них відчуття холоду. Через дихальну систему птиця втрачає 60% тепла. 

ВІДНОСНА ВОЛОГІСТЬ 

Відносна вологість впливає на втрату тепла. Птиця втрачає 60% тепла внаслідок випаровування вологи з її дихальної системи. Такі дані стосуються як добових курчат, так і батьківського стада бройлерів віком 50 тижнів. 

Дихальна система птиці — це, по суті, мініатюрна випарна охолоджувальна касета. Чим нижча відносна вологість, тим більша кількість вологи випаровується з дихальної системи птиці. А чим більше тепла втрачає птиця, тим прохолодніше вона буде себе відчувати. 

Таким чином, навіть якщо ви підтримуєте рекомендовану температуру в пташнику, добовому пташеняті все одно буде холодно, якщо відносна вологість повітря занадто низька (20%). З іншого боку, температура в приміщенні (18 °С) може бути сприйнята як спекотна, якщо відносна вологість занадто висока (80%). 

Рекомендовано підтримувати рівень відносної вологості від 50 до 70% протягом усього періоду вирощування. Це можуть бути найочевидніші проблеми, що впливають на сприйняття птицею тепла і холоду, але є й інші, не менш важливі чинники. 

ШВИДКІСТЬ РОСТУ БРОЙЛЕРА 

Одним із таких чинників є швидкість росту: кроси, що швидко зростають, споживають більшу кількість корму і тому виробляють більшу кількість тепла. 

Так, наприклад, чи сприймається температура в 24 °С як спекотна для птиці до 1,8 кг, певною мірою залежить від кросу. Птиця, що швидко зростає, яка споживає високоенергетичний корм, може не втрачати достатньої кількості тепла, а це може спричинити тепловий стрес. 

З іншого боку, молодняку батьківського стада бройлерів, який не споживає стільки корму, може бути холодно за тих же 24 °С, тому що він може втратити набагато більше тепла, ніж виробляє. 

Якщо курча споживає багато корму й швидко росте, температуру в пташнику, як правило, слід знижувати вже протягом першого тижня, ніж для птиці, що повільно зростає. Це пов’язано з тим, що кроси, які швидко зростають, виділяють більше тепла і, отже, їм потрібна нижча температура в пташнику, щоб вони відчували себе комфортно. 

ЩІЛЬНІСТЬ ПОСАДКИ КУРЧАТ 

Кращий спосіб контролювати комфорт курчат — це спостерігати за їхньою поведінкою і відповідно регулювати температуру. Курчата, яким комфортно, збираються в нові й нові групки. Курчата, яким спекотно, будуть розходитися по всій підстилці, намагаючись охолодитися. Замерзлі курчата залишатимуться в одній сформованій групі, шукаючи тепле місце на підстилці, замість того, щоб шукати воду та корм. 

ШВИДКІСТЬ РУХУ ПОВІТРЯ 

Кількість повітря, що рухається над птицею, також впливає на швидкість втрати тепла. Як правило, більша швидкість повітря призводить до більшого відведення тепла. Кількість тепла, що видаляється, залежить від різниці між температурою тіла птиці й температурою повітря, що ще більше ускладнює ситуацію. Чим ближче температура повітря до температури тіла птиці, тим менше ефекту справляє рух повітря на відведення тепла від птиці. Дослідження показали, що навіть за швидкості вітру близько 3 м/сек кількість тепла, яку втрачає птиця, може бути зменшена вдвічі за підвищення температури повітря в пташнику з 24 до 31 °С. Якщо температура повітря підвищиться до близької температури тіла птиці, яка дорівнює 41 °С, птиця не буде втрачати тепло взагалі, незалежно від швидкості руху повітря. 

СТВОРЕННЯ КОМФОРТНОГО СЕРЕДОВИЩА 

Слід точно визначити, чи у комфортних умовах зростає поголів’я. Треба пам’ятати, що: 

• з підвищенням відносної вологості повітря птиці стає спекотніше; 

• для кросів, що швидко зростають, зазвичай потрібна нижча температура повітря в пташнику; 

• мірою збільшення швидкості руху повітря птиці стає прохолодніше; 

• щільність посадки також впливає на швидкість втрати тепла птицею. 

Важливо мати час, щоб поспостерігати за поголів’ям у пташнику. Вони розосереджені? Вони збиваються в купу? Хто з них злегка важко дихає? Чи занадто вони гучні? 

Скільки їдять, п’ють? Скільки сплять? 

Якщо ви витратите час на те, щоб «послухати» вашу птицю, вона «розкаже» все, що вам потрібно знати. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ