Овочі-Ягоди-Сад

«Владам» запрошує фермерів

«Владам» запрошує фермерів

Чимало насіннєвих компаній впродовж літнього сезону скористалися можливістю похвалитися перед овочівниками новинками своїх колекцій. Не стала винятком і компанія «Владам», яка поділилася з виробниками Півдня власним досвідом вирощування та захисту овочевих культур.

 

Компанія «Владам», яка ексклюзивно представляє на українському ринку насіння овочевих культур селекції «Харріс Моран — Клоз», — не лише торгова, а й виробнича. Гуртова торгівля та магазини і навіть агроцентр, що обладнаний лабораторією, тут лише доповнюють фермерське господарство, яке вирощує овочі на 300 га. Частину овочів тут же й переробляють на смачні натуральні соки, розливаючи їх в екологічно чисту скляну тару. Таким чином, усі вирощені овочі, перед тим як запропонувати клієнтам, у «Владамі» перевіряють на собі. Лише ті, що показали добрі результати в господарстві, надходять у широкий продаж. 

 

Капуста

 

Одним із таких перевірених роками гібридів є гібрид білокачанної капусти Браво, який присутній на українському ринку майже 15 років. Фахівці господарства секрет успіху гібрида вбачають у красивій круглій формі головок, універсальності застосування (добре підходить і для першого, і для другого оборотів, і для свіжого ринку, і для шинкування, і нетривалого зберігання), стійкості до розтріскування, трипсів, кіли. Через стійкість до будь-яких екстремальних фахівці господарства «Владам» назвали цей 100-денний гібрид еталоном якості для середньостиглих капуст.

 

Важливою складовою технології вирощування овочів є система захисту. У господарстві «Владам» після багаторічних експериментів прийшли до того, що за базову взяли схему захисту, розроблену компанією BASF. Так, капусту тут через тиждень після садіння розсади обробляють Бутизаном у нормі 2,5 л/га. Білокачанну капусту обробляють ще тричі: Децис Профі (60 г/га), Ровраль Аквафло»(1 л/га) + Бі-58 (1,5 л/га) і Фастаком (150 г/га) + Сигнум (1 л/га). Результат правильного підбору гібрида і засобів захисту, як то кажуть, навіч: красива, чиста, здорова та вирівняна капуста.

 

Морква

 

Посіви моркви були представлені сортом Борець. Попри те, що це сорт, а не гібрид, він сформував добрий урожай красивих прямих і вирівняних коренеплодів привабливого забарвлення.

 

Агротехніку на моркві господарству доводиться суттєво коригувати залежно від зволоження. Наприклад, цього року перша вода зі зрошуваного каналу надійшла на поля тільки 9 травня. Тож попередньо сформовані гребені для сівби моркви довелося розрівняти й сіяти у майже рівну поверхню. Відповідно коригувалася система захисту: багато препаратів в умовах ґрунтової посухи зовсім не спрацьовують, а у вологих умовах зростає небезпека розвитку грибних хвороб, що вимагає додаткових обробок відповідними препаратами.

 

Наприклад, від білої гнилі, яка набуває особливого поширення у вологих умовах, моркву в господарстві «Владам» врятував «Сигнум» (норма — 0,75–1,25 л/га). І не лише врятував, а й покращив фізіологічний стан рослини: красиве зелене бадилля навіть у спеку, більша маса коренеплодів — так проявляється так званий AgSelence-ефект, закладений виробником під час розробки препарату. Фахівці компанії BASF зауважують: обробити моркву від хвороб потрібно до змикання гички, оскільки першими різні інфекції поселяються на шийці коренеплоду. А моркву, яка закладається на зберігання, потрібно обробити фунгіцидом (Ровраль Аквафло) ще раз за 10 днів до збирання, щоб зупинити розвиток хвороб не лише на полі, а й у сховищі.

 

Буряк

 

Поле столового буряка було представлене сортом Детройт, який показав себе найкраще з-поміж випробуваних у господарстві раніше. Чистоту посівів забезпечив Бетанал (три обробки — двічі по 1 л/га й один раз 1,5 л/га), який замінили на Дуал через те, що препарат нерідко гальмував розвиток не тільки бур’янів, а й бурячків, особливо у вологих умовах. А з найбільш загрозливою для буряка хворобою — церкоспорозом — тут борються внесенням Рекс Дуо (0,6 л/га) або Абакусу (1,5 л/га).

 

Цибуля

 

Цибулю тут теж вирощують переважно сортову. Проте вдалася цибуля сорту Іспаньол (строк вегетації 110–115 днів) не гірше, ніж у багатьох господарствах гібридна. І це при тому, що через відсутність поливу на початку вегетації сходила вона нерівномірно: третина насіння зійшла після сівби, п’ята частина — після невеликого дощика, а решта — лише після того, як 9 травня по каналу надійшла поливна вода. Це суттєво утруднило роботу гербіцидами, оскільки на одному полі рослини перебували в різних стадіях розвитку.

 

Окремо агрономи господарства відзначили сорт за енергію росту, красивий товарний вигляд і тривалий термін зберігання (до літа наступного року). Один із гостей, фермер із Херсонщини, додав, що торік цей сорт у нього дав 90 т/га, а якість була такою, що цибуля двох сортів іншої, теж закордонної селекційної компанії, лежала в нього мертвим вантажем, поки був у наявності Іспаньол.

 

Баклажан

 

Уперше за багато років «Владам» виділив чималі площі під баклажан. Гібрид Фабіна був обраний через його ранньостиглість (перші плоди збирають зазвичай через 65 днів після садіння розсади), високий потенціал урожайності (до 80 т/га) та високу якість плодів (тонка шкірка, мінімальна кількість насіння, чистий білий колір м’якоті, відсутність гіркоти). Гості відзначали цей гібрид за формування потужної рослини, стійкість до короткочасних стресів і хороші результати навіть у прохолодне й дощове літо.

 

З-поміж хвороб проблему представляв тільки фузаріоз, з яким справилися внесенням Фундазолу (3 л/га через крапельну трубку та 2 кг/га поверхневим унесенням). Із колорадським жуком, для якого баклажан, здається, — улюблена культура, справилися тільки Корагеном у дозі 60 г/га, бо протруювання розсади за великих обсягів вирощування — річ нереальна.

 

Томат

 

Поруч розкинулися помідорні плантації, де кипіла робота — збирали врожай. Тут були представлені відразу кілька гібридів різних типів. Гібрид Ліона з круглими, середнього розміру (до 140 г) плодами відразу відзначили за найвищу стійкість до фітофторозу й альтернаріозу серед усіх гібридів, що вирощують у господарстві. Відтак, плоди мають насичений червоний колір. Смак й аромат — теж на високому рівні. Також представники компанії «Владам» відзначили цей гібрид за щільність, транспортабельність і придатність як для свіжого ринку, так і для переробки. Слідом гостям показали дві новинки, що схожі між собою, — Супернова та номерний 38296. Обидва круглої форми, утворюють характерний носик (звісно, якщо не переростають — поки не наберуть приблизно 250 г). Обидва ранні: Супернова достиг першим із 15 гібридів, що вирощують або випробовують у господарстві (перші плоди — ще в І декаді липня), другим після нього — 38296. Номерний гібрид, який до того ж містить спеціальний ген лежкості, селекціонери вивели спеціально для спекотних районів, таких як Флорида, Техас, Каліфорнія. Були тут і смачнючі «черрі», й інші види помідорів.

 

Перець

 

Найбагатшою виявилася колекція солодких перців, яка налічцвала понад десяток гібридів. Був тут і Геркулес — чи не найпопулярніший в Україні кубоподібний перець, і новинки, і навіть номерні гібриди. Гібриди Нікіта (середня маса плодів 200–220 г) і Фламінго (180–200 г) показали в господарстві високу врожайність — до 70 т/га товарної продукції. Нікіту відзначили ще й за раннє дозрівання (перше збирання пройшло приблизно 10 липня) і транспортабельність. Та суперраннім серед кубоподібних виявився Спрінгбокс. У колекції були і перець типу Капія (Капелло, вагою до 120–140 г, яскраво-червоного кольору в біологічній стиглості), та більшість новинок представляли популярні нині кубоподібні. Для багатьох гібридів були характерні компактність рослини, хороша облиствленість, що захищала плоди від сонячних опіків, і велика завантаженість плодами. Для таких рослин характерною є одна проблема: за вирощування на крапельному зрошенні коренева система формується у поверхневому шарі, через що їй важко витримувати потужну рослину. Та у «Владамі» розв’язали цю проблему — збільшили густоту стояння до 55–60 тис. рослин/га. Тоді й рослини ніби підтримують одна одну, та й плоди краще закриті від сонця.

 

Захищати перець у господарстві починають ще до садіння розсади (гербіцидом Трефлан). Одразу після садіння в поле борються з тлею й трипсами.

 

З-поміж хвороб як перцю, так і помідора, цього року найбільше дошкуляли альтернаріоз, фітофтороз і бактеріоз. Із першими двома борються препаратами Кабріо Топ і Кабріо Дуо, які обов’язково чергували із системними препаратами та фунгіцидами на основі міді, щоб і до нових препаратів не виробилася стійкість. Також фахівці господарства спостерігають, що останніми роками зростає поширення верхівкової гнилі, навіть попри підживлення рослин кальцієм. У цій ситуації вони рекомендують як запобіжні заходи обирати стійкі до цієї хвороби гібриди (Геркулес чи Нікіта) і слідкувати за вмістом солей у поливній воді.

 

На закуску

 

Хоча полів компанії «Владам» вистачає, але показати на них усі новинки від селекціонерів «Харріс Моран — Клоз» з огляду на надзвичайно широкий асортиментний ряд, фахівці не змогли — розповідали усно. Наприклад, у сегменті динь «Харріс Моран — Клоз» виводить на український ринок два нових, нетрадиційних для нашої країни типи: Канарську жовту та Пьель де Сапо. Обидві ці дині дуже солодкі та надзвичайно лежкі й транспортабельні: вони виведені для споживання в міжсезоння і розраховані на транспортування з одного куточка світу в інший: наприклад, із Центральної Америки в Північну та Європу. Два нових гібриди запропоновано в сегменті кабачків — світло-зелений Донія та яскраво-жовтий цукіні Санлайт. Є новинки також у сегментах помідорів («сливки» для закритого ґрунту) і цвітної капусти.

 

Сергій Білий

журнал “Плантатор”, листопад 2014 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі Плантатор та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Плантатор з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ