Овочі-Ягоди-Сад

В умовах гострої конкуренції та постійних змін правильний вибір сортів і клонів яблук набуває надважливого значення

Відчути різницю

Відчути різницю

В умовах гострої конкуренції та постійних змін на великому ринку яблук правильний вибір сортів і клонів набуває надважливого значення.

Яблуко вміє підлаштовуватися до будь-якої території. Його вирощують по всьому світу, і найбільше в умовах помірного клімату. Втім, це глобальний гравець, якого можна знайти практично на кожному континенті, у північній та південній півкулі упродовж всього року, бо його легко транспортувати, воно добре зберігається. 

Тож і ринок яблук великий, він постійно змінюється та має високий рівень паралельного вирощування на різних територіях. Різне розташування має й різні вимоги. До того ж, якщо ви інвестуєте кошти у вирощування яблук, то це вкладення на 15‒20 років. Тому треба добре подумати, як забезпечити прибутковість і сталість цих інвестицій на роки. І звичайно ви хочете вирощувати яблука найкращої якості, сучасні привабливі сорти й клони, які мають попит на ринку. 

Яблучний бізнес постійно розвивається, і нам потрібно підлаштовуватися під нові реалії. За таких умов важливо правильно вибрати сорт. Що ж таке правильний вибір та як його зробити, розберемо в цьому матеріалі. 

АЛГОРИТМ ВИБОРУ 

Чинники, які визначають вибір сорту, можна розбити на кілька груп: 

Чинники, пов’язані з ринком і споживачем. По-перше, треба визначити, яким є ваш цільовий ринок та які пріоритети на ньому домінують серед споживачів. Які яблука їм більше подобаються: жовті, червоні або зелені, більш солодкі або більш кислі. Скажімо, на півночі більше полюбляють кислуваті яблука, а на півдні — солодкуваті. В Індії та країнах Африки люблять червоні яблука, в Іспанії — жовті. 

Пропозиція яблук на ринках завжди велика, і ваше завдання як виробника бути готовим запропонувати саме той продукт, який буде популярним на вашому цільовому ринку. 

Чинники, пов’язані з кліматом та довкіллям. Це температура, рівень вологості, розміщення плантації, умови ґрунту, зміни клімату. Наприклад, на тих територіях, де ростуть яблука з не дуже насиченим кольором, краще вирощувати клони, які за своєю природою забезпечуватимуть насиченіший колір. А у тих регіонах, де колір яблук і так гарний, можна зосередитися на клонах з іншими характеристиками. Безглуздо висаджувати пізній сорт, який просто не встигне дозріти на вашій території. 

Чинники, пов’язані з виробництвом. Краще забарвлення клонів дає можливість продавати вищим класом та за вищою ціною, також можна робити меншу кількість обробок через стійкість сорту. 

ЯБЛУЧНА ЕВОЛЮЦІЯ 

Традиційні сорти яблук в останню чверть століття пережили суттєві зміни, їх поступово витісняли нові сорти. Прослідкуємо, як цей процес відбувався у Південному Тіролі. 

Як формувалися нові сорти у Південному Тіролі

Наприклад, частка нових плантацій під сортом Голден Делішес з 1993-го по 2018  рік скоротилася з 73 до 3%, а під Галою зросла з 6 до 37%. Попри те, що частка нових сортів збільшилася з 10 до 54%, ми маємо також і Голден Делішес. Частка Ред Делішез у цей же період збільшувалась з 11% у 1993 році до 16% у 2014 році, а потім знову зменшилася до 3%. 

Чому зростала частка клонів Гала? Це пов’язано з тим, що в останні десятиріччя відбулася певна еволюція клонів Гали. Напочатку вони були світліші та двокольорові. Потім смугастість поступово майже зникає, і колір стає насиченішим. І зараз ми маємо, наприклад, клон Гали Дарк Барон — темний, з насиченим суцільним забарвленням. Аналогічну еволюцію забарвленості спостерігаємо в інших сортів: Ред Делішес, Фуджі, Пінова, Джонаголд, Бребурн. 

Ґала Redlum: клон з великими плодами і високою продуктивністю

Я згадую про цю еволюцію сортів, тому що хочу зауважити про можливості розвитку. Ви обираєте сорт залежно від кліматичних умов своєї території. І є багато клонів Гали на ринку, наприклад смугастий Редлум, який можна висаджувати лише на територіях, де забезпечується хороший насичений колір. Наприклад, наша компанія вирощує його на висоті від 500‒900 м над рівнем моря. Те саме стосується Гали Бакай, також смугастого клону,  традиційно червоного, з великими плодами, продуктивного, та Гали Галавал, призначеного для більш рівнинної місцевості, де яблука добре забарвлюються, з невеличкими смугами та великими плодами. 

Вже згаданий клон Гала Дарк Барон характеризується раннім дозріванням, і його можна закладати, скажімо, у провінції Верона. Оскільки це найтемніший клон, він призначений більше для умов теплого клімату. 

Аналогічна ситуація з клонами Ред Делішес. Так, Ред Велокс насичений червоний, придатний до не дуже добрих ґрунтів, на яких він буде навіть краще рости, ніж на добрих. А для хороших ґрунтів більше підійде клон Джеромін — темно-червоний, також дуже продуктивний. Його вирощують методом напівщепи. 

Ґала Buckeye Simmons

Декілька слів про клони Фуджі. Фубракс — смугастий, з гарним забарвленням, Джен Ацтек — смугасто-розмитий та Фуджі Сан, який є повністю розмитим та буде дуже добрим для регіонів, у яких важко гарантувати хороше забарвлення. 

Поговорімо про золоті клони. Голден Райндерс — найвідоміший з цієї серії, менше піддається іржавінню, тому, власне, підійде тим територіям, де яблука схильні темніти. Іржаві яблука складно продати на будь-якому ринку. 

СТВОРЮЄМО САМІ 

Ми вирощуємо 18-місячні дерева за принципом кніп-баум і бі-баум та інші види саджанців. Щодо яблук, то це класичні сорти Голден, Гала, Грені Сміт, Фуджі, Бребурн та багато інших нових та ліцензованих сортів. У нас також є ліцензії на нові клони цих сортів. 

У компанії Griba також займаються грушами та вишнями. Наші клієнти — це компанії, яким важливо, щоб дерева були високої якості. Це означає, що, по-перше, ми фактично є селекціонерами і, по-друге, маємо враховувати різні потреби компаній. 

Крім класичних сортів яблук в умовах високої конкуренції на ринках впродовж останніх років ми, як і багато хто в Європі, займаємося виведенням нових сортів. Це необхідно, щоб підвищити цінність та вартість яблук, отримати ексклюзивний продукт та бути більш конкурентоспроможними. Наприклад, нові сорти, які мають хорошу резистентність, такі, як Bonita. Нині він популярний, зокрема, в органічному садівництві. 

Galaval: хороше забарвлення, з невеличкими смугами, традиційно червоний і з великими плодами

Дослідження та виведення нових сортів Griba проводить вже багато років. Створюючи нові сорти, ми, по суті, готуємося до майбутнього, забезпечуючи резистентність до хвороб та зручність для виробника. Тут важливі смак, висока якість, добре насичене забарвлення. 

Звичайно, складно знайти якийсь один сорт, який би задовольняв всім цим критеріям, тому ми вже фактично 15 років займаємося постійним виведенням різноманітних сортів. Сьогодні компанія Griba має декілька сортів, які досліджують в університетах, їх тестують по всьому світу, щоб потім ми вивели їх на міжнародні ринки. Ми віримо у майбутнє наших сортів, тому багато інвестуємо саме у таку діяльність. 

Тож вибір сорту — надзвичайно важливий елемент інвестування. Будьте готові до нових ринків із сучасними сортами та клонами, до ексклюзивних сортів, щоб забезпечувати додану вартість.  

ПРО КОМПАНІЮ

Griba — приватний кооператив, створений у 1987 році на півночі Італії. Сім його учасників вирощують сумарно близько 2,5 млн дерев та продають саджанці по всьому світу під брендом Griba. Крім підрозділу вирощування, у компанії діє консалтинговий відділ, який підтримує клієнтів, надає їм консультації, як вести та розвивати свої господарства. За виведення нових сортів у Griba відповідає відділ розроблень та досліджень. Головний офіс компанії розташований у Больцано, а виробництво — у Феррарі та Вероні. Там також розташований дослідницький сад і центр зберігання та логістики.

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ