Техніка

Вертикальний обробіток збільшує проникну здатність ґрунту й пришвидшує процес...

Вертикальний обробіток

Вертикальний обробіток

Вертикальний обробіток збільшує проникну здатність ґрунту й пришвидшує процес накопичення гумусу.

Для реалізації технології вертикального обробітку ґрунту застосовуються відповідні агрегати. Основною рисою цих агрегатів, що їх відрізняє, є застосування спеціальних дисків (турбоколтерів) і різальних котків (турбочопперів). Також вони можуть комплектуватися робочими органами для вирівнювання поверхні поля. 

Турбоколтер (турбодиск) — це спеціальний хвилеподібний диск, призначений для обробітку ґрунту без перемішування його шарів. Колтерний диск проникає в ґрунт під прямим кутом, тобто вертикально, що усуває ефект ущільнення, який виникає в ґрунті після обробітку звичайним сферичним диском. Крім того, турбодиск із гострими крайками, стикаючись із наявними на поверхні поля рештками рослин, перерізує і подрібнює їх. Для розпушування ґрунту робоча крайка диска має хвилеподібну форму, внаслідок чого турбодиск має більшу площу контакту з ґрунтом і краще виконує подрібнення грудок навіть у важких, посушливих умовах. Цей диск краще змішує пожнивні рештки з ґрунтом, має краще сколювання внаслідок своєї геометрії. Незважаючи на круглу форму унеможливлюється ймовірність прослизання через наявність поперечного профілю зуба диска. 

Для збільшення ефекту розпушування верхнього оброблюваного шару робочі диски можуть установлюватися з невеликим кутом атаки, до 6–10°, що значно менше ніж у дискових борін (іноді до 25–30°). Відсутність ефекту ущільнення дозволяє працювати постійно на одну глибину 5–7 см, що дає максимальну ефективність розкладання рослинних решток. У цьому ж шарі є і насіння бур’янів: обробіток провокує їх проростання, що дозволяє поступово очищати ґрунт і підвищувати майбутні врожаї. 

Турбочопер — коток зі спіралеподібними лезами, призначеними для подрібнення рослинних решток. Леза розташовано поперек до напрямку руху агрегата, що разом із дисками дає змогу виконувати як поздовжнє, так і поперечне розрізання решток і ґрунту. Все це забезпечує якісну передпосівну підготовку ґрунту за один прохід. 

Агрегати вертикального обробітку можуть застосовуватися для поверхневого розпушування ґрунту на попередньо оброблених і необроблених полях. Можлива робота на перезволожених, пересушених чи перемерзлих ґрунтах. 

На ринку представлено агрегати для вертикального обробітку ґрунту моделей 2623VT Vertical Tillage (John Deere), RTS (Salford), Turbo-Max (Great Plains), True-Tandem 330 Turbo (Case IH), Reel Disk (McFarlane), Excelerator 8005 (KUHN), Supercoulter (Summers) тощо. Протягом кількох останніх років українські підприємства, такі як ВАТ «Галещина машзавод», також налагодили виробництво машин цього типу. 

Борона-мульчувач вертикальна БМВ-4,5 «Солоха-verty till»

Підприємство ВАТ «Галещина машзавод» пропонує кілька моделей борін-мульчувачів вертикальних БМВ «Солоха-verty till», які призначені для поверхневого обробітку ґрунту за мінімальною технологією з подрібненням пожнивних решток і часткового загортання їх у ґрунт. 

За конструкційним виконанням, компонуванням і набором робочих органів борона БМВ «Солоха-verty till» подібна до агрегатів вертикального обробітку ґрунту Turbo-Max виробництва американської компанії Great Plains та EXCELERATOR французької компанії Kuhn. 

У лінійці борін підприємства є моделі із шириною захвату 4,5, 7,5 та 10,5 м. Необхідна потужність трактора для агрегатування — 36–40 к. с. на 1 м ширини захвату залежно від типу ґрунтів і рельєфу. Борони розпушують ґрунт на глибину 5–7 см із робочою швидкістю 10–15 км/год. 

Борона БМВ «Солоха-verty till» складається з двох рядів дискових батарей, ротаційної зубової борони та різальних котків зі спіралеподібними лезами. Дискові батареї кріпляться до рами за допомогою С-подібних стійок і оснащені хвилеподібними турбодисками. Відстань між дисками на батареї — 19,05 см. Конструкцією борони передбачено таке розміщення батарей, за якого диски задньої батареї обробляють ґрунт між слідами дисків передньої батареї, що дозволяє подрібнювати рослинні рештки на відрізки по 9,5 см. Агрегат оснащено пристроєм регулювання кута атаки дисків у діапазоні 0–6° відповідно до змінних польових умов. Зубові колеса ротаційної борони інтенсивно подрібнюють великі грудки ґрунту, перемішують ґрунт із пожнивними рештками і фіксують їх у поверхневому шарі ґрунту. Різальний коток додатково подрібнює та розподіляє рослинні рештки на поверхні поля, вирівнює ґрунт, розбиває грудки й ущільнює посівний шар. 

Турбокультиватори моделі GREEN WAVE 9,1

Українська компанія Avers-Agro випускає кілька моделей турбокультиваторів для Vertitill серії GREEN WAVE з робочою шириною захвату 2,6 м, 3,9; 5,2; 6,5; 7,8; 9,1; 10,4; 11,7 та 18 м. 

Турбокультиватор комплектується п’ятибал ковою рамою, на якій дискові хвилеподібні ножі попарно встановлено на індивідуальних підпружинених стійках. Для поліпшення якісних показників обробітку ґрунту турбокультиватор оснащують додатковими робочими органами (на вибір, залежно від умов роботи): планчасто-ребристим, трубчастим або різальним спіралеподібним котками, бороною, стрілчастими лапами або лапами для глибокого розпушування. 

Турбокультиватор здатний виконувати технологічний процес на високих швидкостях (від 14 до 25 км/год) з високими навантаженнями. Дискові хвилеподібні ножі працюють за принципом відбійного молотка (вертикальний хід робочих органів — 250 мм) і створюють постійну вібрацію, яка поширюється на глибокі та щільні шари ґрунту. В результаті утворюються мікротріщини, по яких повітря, волога та коріння краще проникають у ґрунт. 

Універсальна дискова борона ZEUS 6 VТ

Для вертикального обробітку ґрунту вітчизняна компанія VELES AGRO презентує універсальну дискову борону ZEUS 6 VТ. Цей агрегат має широкий спектр застосування, який охоплює обробіток стерні зернових і просапних грубостеблових культур і передпосівну підготовку ґрунту на глибину 5–12 см. Борона може агрегатуватися з тракторами потужністю 260–350 к. с. і виконувати технологічний процес із робочою швидкістю від 8 до 15 км/год. 

Основні робочі органи борони — турбодиски рознесено в чотири ряди й кріпляться до несних балок рами через гумові амортизатори. Така конструкція кріплення дає можливість робочому органу робити незначні коливальні рухи у вертикальній площині, створюючи ефект «відбійного молотка», забезпечуючи добре проникнення дисків у ґрунт і самоочищення від налиплого ґрунту і решток рослин. На кожній стійці встановлено по два турбодиски, і на чотирьох поперечних балках вони розташовуються в шаховому порядку. Така схема встановлення дисків сприяє вільному перемішуванню ґрунту й рослинних решток без забивання агрегата. 

У передній частині борони може бути встановлено ножовий коток, який подрібнює рослинні рештки в поперечному напрямку, а диски агрегата — в поздовжньому. 

Ножі котка виготовлено зі зносостійкої спеціалізованої сталі. Вони мають двобічну заточку для подовження строку експлуатації (за зношення ніж обертають на 180° і строк експлуатації збільшується вдвічі). 

Агрегат може оснащуватися різними типами котків. 

Регулювання глибини обробітку проводиться гідравлічно за допомогою двох опорних коліс спереду та гідроциліндра опорного котка ззаду. Накидні шайби дозволяють зробити фіксацію в обраному положенні. 

Комбінований агрегат для вертикального обробітку ґрунту RTS Salford

Підприємство ТОВ «АГРОМАШ-КАЛИНА» виготовляє культиватор VERDIS-4, призначений для суцільного обробітку ґрунту, підготовки полів до сівби як навесні, так і під озимі культури, а також догляду за парами. Культиватор VERDIS-4 виконує обробіток ґрунту за технологією verti-тill. Подібний за конструкцією комбінований агрегат для вертикального безполицевого обробітку ґрунту серії RTS випускає компанія Salford. 

Застосування агрегатів в умовах Західних і Центральних областей дозволяє розпочати підготовку ґрунту навесні в ранні агротехнічні терміни, коли ґрунт має високу вологість ґрунту, у південних і східних областях справді розбивають найтугішу ґрунтову кірку. Агрегати також можуть обробляти мерзлий ґрунт у зимовий період. Вони працюють дуже продуктивно на швидкості 15–20 км/год. 

Культиватор складається з міцної та важкої рам, чотирьох рядів хвилеподібних дисків, трирядної пружинної борони та планчастих котків. Кожен диск установлено на індивідуальній стійці, працює без кута атаки й має вібрацію вверх-вниз. Хвилеподібні диски розміщено в чотири ряди з відстанню між дисками 17–19 см. Стійка може відхилятися вправо-вліво та вгору для запобігання пошкодженню дисків у разі зіткнення з перешкодою, а також для його оптимальної роботи в русі, тобто копіюванні рельєфу. Ці самі особливості знаряддя разом із шаховим розташуванням дисків забезпечують вільне проходження великої маси рослинних решток між робочими органами без їх забивання та налипання як в умовах великої кількості вологи, так і по пересушених щільних ґрунтах. Глибина обробітку — 2–18 см залежно від умов роботи й моделі агрегата. Робоча швидкість руху культиватора — 12–15 км/год. 

Універсальна дискова борона ZEUS 6 VТ

Під час випробувань культиватор VERDIS-4 агрегатувався з трактором MF 7719 і виконував передпосівний обробіток ґрунту на зораному полі з робочою швидкістю 12,1 км/год. Випробування культиватора проводили на полі з рівнинним рельєфом і рівним мікрорельєфом. Тип ґрунту — чорноземи типові з твердістю від 0,9 до 2,2 МПа і вологістю від 17,3 до 19,9%. 

Середня глибина обробітку становила 8 см, гребенистість поля — 3 см. Показники якості роботи культиватора задовільні. За період випробувань наробіток культиватора становив 75 год основного часу, відмов не виникало. 

Коефіцієнт використання експлуатаційної потужності двигуна трактора MF 7719 за агрегатування з культиватором — 91%. Продуктивність на годину змінного часу сягнула 4,43 га. Питома витрата пального за змінним часом — 5,85 кг/га. Річні прямі експлуатаційні витрати за застосування культиватора становлять 452 525 грн, річні сукупні витрати — 658 874 грн. Прямі експлуатаційні витрати на 1 га — 510,75 грн. 

Василь Думич, завідувач лабораторії, Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ