Тваринництво

Виставка SPACE впевнено демонструє свою привабливість для відвідувачів з усього світу

Виставка передових рішень

Виставка передових рішень

Виставка SPACE впевнено демонструє свою привабливість у галузі тваринництва для відвідувачів з усього світу.

Виставка SPACE й далі активно розвивається, демонструючи позитивну тенденцію розвитку світового тваринництва, й приваблює відвідувачів із різних куточків світу. 

Цього року виставка пройшла зі значним позитивним настроєм: атмосфера відчувалася ділова, відвідувачі й учасники демонстрували високу активність і зацікавленість — загалом на виставці панував оптимізм. Надії та плани, озвучені учасниками цьогорічного салону, складали враження, що гравці ринку виробили певну резистентність до кризових моментів і знаходять нові перспективи для розвитку своєї справи. 

Галузь тваринництва активно крокує вперед, демонструючи серйозні позитивні зрушення та рішення успішного виробництва. Технологічне вдосконалення виробничих процесів, професіоналізм і розуміння тваринництва як бізнесу — це ті основні тренди, що постійно лунали на виставці. 

Сучасне аграрне виробництво у тваринництві потребує від фермерів ретельно обдумати й економічно обґрунтувати напрям господарювання й технологічний підхід до справи. З одного боку, достатньо високі ризики у тваринництві стимулюють учасників виробничого процесу до пошуку нових знань і підходів, а з іншого — значний попит на якісне м’ясо й молоко всиляють оптимізм у позитивну динаміку розвитку тваринництва, його перспективи та прибутковість. Позитив спостерігається в тому, що у тваринництві розвиток генетики, утримання та розведення птиці, свиней, м’ясної й молочної ВРХ активно прогресують. Водночас зростає професійний рівень фермерів, які вимагають досконаліших рішень і підходів до господарювання, що здатні забезпечити прибутковість тваринництва. Виробництво активно впроваджує автоматизацію та роботизацію, що підтверджує динамічний розвиток галузі. 

SPACE : Планета Тваринництва 

Провідний салон із тваринництва, який відбувся 10–13 вересня в м. Ренні (Франція), був покликаний продемонструвати досягнення та розвиток галузі тваринництва як у Франції, так і загалом у Європі. 

Цього року виставка SPACE відзначає своє 33-річчя й упевнено демонструє своє провідне місце та роль у розвитку тваринницької галузі Франції. Як одна з найбільших європейських спеціалізованих виставок із тваринництва у Європі салон показав позитивну динаміку глобального розвитку галузі та став професійним майданчиком для спеціалістів тваринництва багатьох країн світу. У виставці, яка цьогоріч розташувалася на 69 200 м., що більше від попереднього року, взяли участь 105 318 відвідувачів, із яких 14 706 — відвідувачі з за кордону, та 1400 експонентів, із яких 415 — закордонні компанії із 42 країн. 

Інтерес із боку закордонних відвідувачів значно зріс до виставки, делегації зі 122 краї н з усіх континентів світу відвідали SPACE. Відвідуваність виставки французькими фермерами традиційно на високому рівні. Важливу роль виставка відіграє в просуванні тваринницької галузі регіону Бретань, особливо генетики тварин. 

За словами організаторів виставки, регіон Бретань стабільно демонструє високу відвідуваність із боку фермерів. За словами Анни-Марі Кеменер, менеджера виставки: «Цьогорічний салон продемонстрував, що SPACE посідає провідне місце серед сільськогосподарських виставок Франції та світу. Виставка поступово перетворюється на міжнародну виставку з тваринництва — це наша стратегічна ціль, і ми її з року в рік поступово досягаємо. Нас це дуже тішить, це знову суттєвий крок уперед. Ми стаємо виставкою, що здатна консолідувати всі аспекти тваринництва: молочну та м’ясну ВРХ, свинарство, птахівництво, вівчарство. Салон, як завжди, відрізняється демонстрацією тварин на майданчику Open SPACE — це одна з наших візитівок серед світових виставок. Під час салону гості отримують унікальну можливість відвідати весь спектр різних напрямів і діяльностей у тваринництві, як-от годівля, ветеринарія, генетика, техніка й обладнання. Цим ми викликаємо великий інтерес із боку іноземних відвідувачів й експонентів». 

Серед відвідувачів були присутні фахівці з України, які представляли підприємства в галузі птахівництва, свинарства та молочної ВРХ. Спеціалісти-тваринники мали можливість відвідати й ознайомитися з передовими рішеннями та досягненнями у напрямах свинарства, птахівництва, молочної та м’ясної ВРХ. Були організовані відвідування господарств регіону Бретань, де безпосередньо займаються свинарством, птахівництвом, кролівництвом, вівчарством, розведенням м’ясної та молочної ВРХ, для ознайомлення з особливостями утримання й розведення тварин. 

На виставці були представлені стенди компаній, що спеціалізуються на генетиці, гігієні та здоров’ї тварин, обладнанні для доїння та зберігання молока, кормах і кормових добавках, послугах для тваринництва, засобах запліднення, сільськогосподарській техніці — тракторах, техніці для обробки ґрунту й збиранні кормів, лінії роздачі кормів, тваринницькому обладнанні, а також будівництві, енергетики в сільському господарстві. Окремий павільйон був присвячений птахівництву. Тут представляли свої досягнення як міжнародні, так і французькі компанії, що активно працюють у сфері генетики бройлерів, несучок, індиків, гусей, качок. Були присутні й компанії, які працюють над розведенням фазанів і цесарок. 

Чому слід повчитися організаторам тваринницьких виставок і чим справді вражає виставка SPACE, то це організацією проведення конкурсу Open SPACЕ, на якому французи вишукано й із високою організацією протягом чотирьох днів демонструють широкій аудиторії відвідувачів досягнення французької генетики м’ясної й молочної ВРХ та вівчарства. Понад 400 фермерів представили 560 тварин різних порід ВРХ й овець (їх відібрали з 1500 тварин-кандидатів) і взяли участь у конкурсах порід ВРХ, серед яких були породи м’ясної ВРХ: салерс, аквітанська світла, гасконська, шаролезька, лімузинська, обрак; молочної ВРХ: сіментал, тарантез, голштин, монтбельярд, абонданс, нормандська. Вперше яскраво пройшла демонстрація породи Pie Rouge в окремому конкурсі European Pie Rouge Challenge, у якому взяли участь понад 45 найкращих елітних тварин із Франції, Бельгії та Німеччини. Ціни лотів на аукціоні Genomic Elitе досягали 8600 євро за корову. 

Цьогорічний салон продемонстрував збільшення виставкової площі під сільськогосподарську техніку. На виставці була представлена насичена програма тематичних семінарів і конференцій. Особливу увагу було приділено технологіям точного землеробства, програмному забезпеченню, роботизованим рішенням, де в окремому павільйоні протягом усіх виставкових днів спеціалісти ІТ-технологій демонстрували й ділилися своїми інтегрованими рішеннями та досягненнями в керуванні фермою. 

Окремо слід відзначити тематичний майданчик інноваційних рішень і технологічних удосконалень ESPACE та конференцію «ESPACE за майбутнє». В рамках конференції учасники активно обговорювали й розглядали нові практики ведення фермерства в умовах кліматичних змін і літньої посухи, яка прийшла на Європейський континент. Активно обговорювалося питання використання дощової води в господарствах Франції: порівнюючи з Іспанією, французькі фермери використовують всього 1,7% дощової води у виробництві, тоді як іспанські фермери — 29%. 

Цікавість відвідувачів викликали робот із роздавання корму й робот із перемішування підстилки в пташнику, станок для вакцинації поросят, робот для підштовхування кормів до корів, автоматизована система подачі корму до птиці, система розкидання підстилки. Фермери мали змогу ознайомитися з роботом, що здійснює дезінфекцію тваринницьких приміщень і здатен автономно їх обробити: стіни, стелю, підлогу. Керування роботом відбувається дистанційно, він оснащений усім набором для миття та дезінфекції. Продуктивність робота досить висока й свідчить про чітку тенденцію, де в найближчому майбутньому з’являться машини, здатні працювати без водія-оператора на більших територіях й об’єктах із більшим об’ємом бака для хімії. Компанії, що представляли на виставці нові рішення та розробки, взяли участь у конкурсі інновацій INNOV`SPACE, що має високу популярність і повагу як серед компанійучасників, так і серед фермерів. Цей конкурс із кожним роком усе більше набуває міжнародної популярності — майже половина переможців представляють компанії з Німеччини, Ізраїлю й інших країн. Усього в конкурсі взяли участь 170 підприємств. Група незалежних суддів, до якої ввійшли представники INRA, Технічного інституту, INPI, ANSES й Аграрної Палати, відзначили 46 найкращих інноваційних продуктів нагородою INNOV`SPACE — одна золота зірочка та 14 переможців отримали найвищу нагороду за інноваційність — дві золотих зірочки. Серед переможців — компанія AXCE з технологічним рішенням для штучного осіменіння ВРХ; Bioret agri logette confort з удосконалення для комфорту ВРХ; Copeeks з інноваційною платформою для відстежування в онлайнрежимі поведінки поросят; Esc Sarl з роботизованим рішенням для прибирання корівників; Vilofoss з балансувальною добавкою для свиноматок. Переможців авторитетної відзнаки в перший день виставки було вшановано нагородами INNOV`SPACE на щорічній церемонії нагородження. Щорічну нагороду також отримали підприємства, котрі впроваджують інновації в обладнання ферм, годівлю та здоров’я тварин, екологію підприємств й умови праці працівників.  

Говорить експерт

Джонатан Ле Гофф, технічний торговий представник компанії Sarl Thomas Delaval (Франція) 

— Нам надзвичайно приємно, що наш продукт — доїльні стакани DeLaval Evanza і касетна дійкова гума — цього року отримав почесну відзнаку. Особливість нашого продукту полягає в тому, що підвісна частина доїльного апарата DeLaval Evanza оснащена першими у світі стаканами, у яких замість звичайної дійкової гуми використовується картридж, виготовлений із кількох матеріалів, зокрема з термоеластопласта (ТРЕ, безшовний термопластичний каучук), що забезпечує необхідну м’якість для найдбайливішого доїння. Вони оснащені колектором нової конструкції на основі доопрацьованої технології TopFlow і відрізняються простим і швидким з’єднанням між колектором і доїльним стаканом. 

Нові доїльні стакани з новою дійковою гумою сприятимуть підвищенню продуктивності й поліпшенню здоров’я тварин, вони мають значущі переваги в обслуговуванні, ергономіці та надійності. До 6% збільшується молоковіддача, відбувається швидше їх приєднання і зменшується до 30 хвилин час на доїльну сесію, в результаті чого на 7% заощаджується загальний час. Стан дійок значно покращується, а швидкість обслуговування досягає до 50%. Заміна касети відбувається вдвічі швидше, ніж заміна звичайної дійкової гуми, що значно заощаджує час і ресурси господарства. 

Геннадій Воробйов

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ