Техніка

Отримувати максимальні врожаї й одночасно підтримувати ґрунт у доброму стані допомагає правильний підхід до його обробітку

Оптимізуємо ґрунтообробіток

Оптимізуємо ґрунтообробіток

Отримувати максимальні врожаї й одночасно підтримувати ґрунт у доброму стані допомагає правильний підхід до його обробітку.  

Від оранки до безвідвальної технології 

У вирощуванні зернових, технічних і кормових культур більшість господарств прагне оптимізувати витрати й одночасно дбайливо ставитися до землі, застосовуючи науково обґрунтовану сівозміну, органічні добрива, захист ґрунтів від ерозії й інші важливі підходи. Також із кожним роком усе гостріше постає питання накопичення та збереження вологи. За таких умов обробіток ґрунту відіграє провідну роль як у створенні врожаю, так і в збереженні та примноженні родючості. Тільки шляхом механічного впливу на ґрунт робочими органами різних агрегатів можна створити оптимальні умови для якісного розвитку коренів культурних рослин, отримання розрахункової ефективності від застосування добрив, пестицидів тощо. 

Відомо, що на підготовку ґрунту витрачається до 30–35% пального в технологічному ланцюжку вирощування польових культур. Саме тут є можливість для значної економії ресурсів, що сукупно з ґрунтоощадженням підштовхує науку і виробництво до впровадження альтернативних технологій на зміну традиційним. Загальновизнано, що оранка, незважаючи на її важливість, є найсильнішим антиекологічним заходом, що сприяє деградації родючості. У посушливі роки відвальна технологія пришвидшує втрату вологи, знижуючи потенціал продуктивності. Зяблева оранка під ярі культури часто вимагає пришвидшених темпів виконання через несприятливі погодні умови. Тому безвідвальна технологія може стати хорошою альтернативою. 

Ця технологія обробітку все більше поширюється завдяки своїй ґрунтозахисній ролі, меншій енергомісткості та високій продуктивності проти оранки. Глибоке розпушування чизельними агрегатами рекомендовано на ґрунтах, схильних до водної ерозії та з тимчасовим поверхневим надлишковим перезволоженням, бо замінює поверхневе стікання води всередину ґрунту, звільняє шар, що живить кореневу систему від надлишку вологи, пришвидшує дозрівання ґрунту, запобігає вимоканню озимини. Установлено, що на таких ґрунтах заміна оранки на безвідвальний обробіток знижує змивання й вітрову ерозію ґрунту відповідно в 3 та 1,5–2 рази. У посушливі роки на легких ґрунтах безвідвальний обробіток збільшує вологість родючого шару проти оранки на 3%, що сприяє кращій перезимівлі та суттєвому підвищенню врожайності озимих. Безвідвальна технологія також ефективна в разі закладання соломи, що дозволяє зменшити мінералізацію гумусу. Мульчувальний шар покращує фізичний стан ґрунту й підвищує його мікробіологічну активність. Рослинні рештки, що вкривають поверхню ґрунту, в посуху захищають його від перегрівання. 

Дослідженнями встановлено: чим сухіший ґрунт, тим більша перевага безвідвальної обробки. Тому виникає потреба в агрегатах із підвищеною продуктивністю і енергоефективністю, що здатні виконувати кілька операцій за один прохід. 

Німецька компанія Köckerling понад 50 років спеціалізується на створенні машин для безвідвального обробітку ґрунту. Для описаних вище операцій компанія пропонує культиватор VECTOR, що завдяки своїй універсальності здатний забезпечити своєчасний та якісний обробіток ґрунту — від лущення стерні й до глибокої зяблевої підготовки. У Німеччині цей агрегат є лідером з продажу, і нині його переваги оцінюють українські аграрії. 

Посів сидератів Vector + система Speed Drill. Додаткові секції для зміни ширини захвату

Багато функцій плюс технології 

Що ж такого особливого в ґрунтообробному агрегаті VECTOR? 

• Стійки розміщено в чотири ряди для якісного перемішування та вирівнювання ґрунту, до того ж забезпечується рівномірне розподілення соломи після комбайнів. 

• Надзвичайно міцна рамна конструкція, стійка до деформації на високих швидкостях. 

• На стійках установлено подвійні пружини із зусиллям спрацювання до 700 кг, чого цілком достатньо для стабільного дотримання заданої глибини. 

• Гідравлічне налаштування агрегата дозволяє швидко, безступенево змінювати з кабіни трактора глибину обробітку під час роботи (синхронне регулювання опорних коліс і STS-котка). 

• Подвійний STS-коток проводить якісне зворотне ущільнення, кришить грудки й вирівнює ґрунт. Характеризується високою довговічністю та ідеально підходить для будь-яких ґрунтів. Він є самоочисним, що запобігає закорковуванню і забезпечує плавність ходу. Культиватор спирається на великі спарені колеса (фронтальні) й коток, що дає змогу неухильно дотримуватися заданої робочої глибини навіть на торфовищах і піщаних ґрунтах. 

• Спеціальна форма робочих органів забезпечує ідеальну проникність у найважчих умовах та якісне перемішування рослинних решток із ґрунтом по всій робочій глибині. 

• Культиватор змінює ширину захвату шляхом від’єднання/приєднання бокових секцій. 

• Трансформується в глибокорозпушувач за встановлення вузьких броньованих доліт. Високий кліренс рами (850 мм) дозволяє працювати з великою кількістю пожнивних решток без закорковування. 

• На всіх шарнірних з’єднаннях установлено довговічну ексклюзивну систему Lockpin, яка усуває проблему розбивання посадкових місць під пальці на кронштейнах і порушення геометрії агрегата, фіксується з двох боків і не зношується. 

• Опційне оснащення сівалкою SpeedDrill для сівби сидератів і ріпаку. 

• Опційне оснащення системою Boxer (кріпиться на задню триточкову навіску) для внесення одного чи двох видів мінеральних добрив. 

Однією з проблем безвідвального обробітку ґрунту є глибоке закладення фосфорних і калійних добрив. Компанія Köckerling позбулася цієї проблеми в культиваторі VECTOR, оснастивши його системою Boxer, що являє собою навісний двосекційний бункер із двома окремими дозаторами. До того ж агрегат може вносити туки як у верхню, так і в нижню частини оброблюваного горизонту й працювати з аплікаційними картами завдань. Крім того, агрегат VECTOR, оснащений пневматичною сівалкою SpeedDrill, разом з обробітком ґрунту може одночасно висівати сидерати. На легких ґрунтах подібна операція  забезпечує вологозахисний ефект і фітосанітарну функцію. 

VECTOR із системою внесення рідких органічних добрив

Період застосування та перелік виконуваних робіт агрегата VECTOR вражає: 

• передпосівний обробіток ґрунту; 

• лущення стерні навіть після збирання кукурудзи на зерно (!); 

• основний безвідвальний обробіток ґрунту із загортанням соломи й органічних добрив; 

• обробіток ґрунту з одночасним раціональним ґрунтовим унесенням сухих мінеральних добрив (система boxer), рідких мінеральних добрив або рідких органічних добрив шляхом дооснащення відповідними системами (опція); 

• руйнування плужної підошви на глибину до 40 см; 

• сівба сидеральних культур у процесі обробітку за допомогою системи SpeedDrill (опція). 

Досвід господарств 

Головний інженер ПОСП «ім. Івана Франка» з Волинської області Дмитро Білик каже, що вибрали культиватор Köckerling VECTOR із системою внесення мінеральних добрив Boxer. Переважно цей агрегат застосовують для основного обробітку ґрунту. Після збирання врожаю пшениці відразу після комбайна, Köckerling VECTOR обробляє стерню на глибину 5–8 см, цим самим забезпечується збереження вологи в ґрунті та здійснюється провокація проростання падалиці. Після збирання кукурудзи за допомогою Köckerling VECTOR та системи Boxer одночасно з обробітком ґрунту закладають добриво на глибину 15–20 см. Культиватор Köckerling VECTOR добре вирівнює поверхню поля, чого не могли досягнути іншими агрегатами. Завдяки великому кліренсу в 85 см VECTOR працює без закорковування на полях із великою кількістю рослинних решток і на вологому ґрунті, а коток STS, що має ефект самоочищення, забезпечує оптимальне зворотне ущільнення обробленого ґрунту. Після обробітку ґрунту культиватором Köckerling VECTOR рослинні рештки рівномірно перемішуються з ґрунтом по всій робочій глибині, що призводить до посилення діяльності мікроорганізмів, а далі поліпшується структура ґрунту. 

Vector з системою Boxer (навісний розділений бункер) для внесення двох типів добрив на різну глибину

Глибину обробітку можна легко налаштувати з допомогою гідравлічної системи — для цього не потрібно виходити з кабіни трактора. Завдяки широкому вибору робочих органів є можливість застосовувати VECTOR на різних операціях: перший обробіток стерні, основний обробіток ґрунту, внесення мінеральних добрив і глибоке розпушення. 

За словами головного агронома ТОВ «Фаворит-Агро» (Рівненська обл.) Володимира Бернацького, агрегат Köckerling VECTOR перетворюють на кілька різних знарядь. Наприклад, для проведення лущення стерні на культиватор встановлюють спеціальну лапу для мілкого обробітку (працює на глибині від 2 см) і обробляють поле відразу за комбайном, провокуючи проростання падалиці та підрізаючи капіляри, щоб запобігти випаровуванню вологи. Основний обробіток ґрунту проводять на глибину 20–25 см, змішуючи з ним зелену масу, що утворилась після лущення. Завдяки спеціальній конструкції робочих органів рослинні рештки рівномірно перемішуються з ґрунтом по всій робочій глибині. Якщо ж є потреба розпушення на глибину до 40 см, то для цього можна зняти бічні крила, встановити вузькі лапи, і ширина захвату зменшується з 6,2 до 4,6 м. Тому не треба шукати потужний трактор. Є багато варіантів робочих органів — з широкими та вузькими долотами, стрілчастими лапами. Агрегат маневровий, ним зручно працювати на невеликих полях із криволінійними контурами. На переконання Володимира Бернацького, перевагою є можливість працювати у вологих умовах. Це неодноразово було перевірено на практиці, коли знаряддя інших виробників не могли працювати через налипання та закорковування робочих органів, а VECTOR без проблем виконував свою роботу. 

У господарстві «Фаворит-Агро» агрегат працює після пшениці та сої — на глибокому розпушенні на глибину до 40 см, а також на основному обробітку ґрунту. Заміна робочих органів потребує мінімум часу та зусиль. Зміна ширини захвату полягає в тому, щоб від’єднати або приєднати бічні секції. Культиватор працює з трактором Fendt 1050 Vario потужністю 450 к. с. — цього цілком достатньо для роботи в будь-яких умовах. Витрата пального залежить від типу й стану ґрунту, глибини обробітку та ширини захвату й становить 10–14 л/га. Культиватор обробив понад 10 тис. гектарів, і за цей час потребував тільки заміни зношених робочих органів. Тому на підприємстві повністю задоволені якістю обробітку ґрунту й меншими витратами на техніку. 

VECTOR з системою Boxer T (причіпний бункер) для внесення двох видів добрив на різну глибину

У господарстві «Городище» вирішили придбати 8-метровий культиватор Köckerling VECTOR, коли наразилися на проблему обробітку полів після цукрового буряку. На полях лишились глибокі колії й переущільнення, і потрібен був агрегат, що разом з обробітком ґрунту якісно вирівняє поверхню поля. Головний агроном підприємства вже стикався з такою проблемою, і знав, що агрегат Köckerling VECTOR зробить це максимально ефективно, тому з вибором взагалі не вагались. Коли ж почали працювати, пішли дощі, і ґрунт став перезволоженим. Інші агрегати взагалі не могли зайти в поле, тоді як VECTOR і далі виконував свої завдання. 

Цей агрегат поєднує два повноцінних знаряддя — універсальний польовий культиватор і якісний глибокорозпушувач, що по праву можна назвати найкращим поєднанням 2 в 1 й одночасною альтернативою для плуга. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
11
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ