Тваринництво

Як молочне скотарство в агрофірмі «Пісчанська» перетворилось на рентабельний напрям бізнесу

Молочні дивіденди

Молочні дивіденди
Господарство зупинило свій вибір на обладнанні компанії GEA, — «карусель» AutoRotor Magnum 90 на 60 доїльних місць

Як молочне скотарство в агрофірмі «Пісчанська», відігравши роль рятівного кола, перетворилось на рентабельний напрям агробізнесу

Тваринництво — це галузь, працюючи у якій, розслабитися неможливо не лише керівнику ферми, а й агроному. З іншого боку, якщо фермери-рослинники значною мірою залежать від погоди та врожаю, у фермера-тваринника завжди є обігові кошти, а отже, можливість планувати, інвестувати, преміювати. Тож якщо вести тваринництво грамотно, матимеш поступове й стабільне зростання. 

У ТОВ «Агрофірма „Пісчанська”» на Харківщини виробництво молока перетворили із соціального проєкту на ефективний напрям діяльності. Господарство входить у першу п’ятірку лідерів України за продуктивністю дійного стада із середньорічним надоєм понад 11 тис. кілограмів на фуражну корову. А їхня корова-рекордистка Бекманія за 11-ї лактації дала майже 120 тис. кілограмів молока. Агрофірма також у тренді щодо укрупнення та підвищення ефективності молочних ферм — наразі завершує будівництво нового товарно-молочного комплексу «Добренька» та вдосконалює технологію виробництва задля підвищення рентабельності підприємства до 30%. 

Як досягли такого результату та з чого господарство черпало ресурси для розвитку, ми розпитали у Костянтина Джумана, керівника з тваринницького напряму агрофірми.

Точка відліку 

Агрофірма «Пісчанська» почала свою діяльність у 2001 році з рослинництва. Нині підприємство обробляє близько 9,5 тис. гектарів угідь, а в сівозміні має близько десяти культур. Рослинництво було основним напрямом діяльності агрофірми до 2004 року. Того року через страшну посуху рослинники втратили частину врожаю й господарство опинилося у скрутному становищі. «На той момент ми мали 125 голів дійного стада, яке навіть за негоди приносило нехай невеликий, але стабільний дохід, — зазначає пан Костянтин. — Тоді господарство вижило завдяки тваринництву. Для керівництва агрофірми це стало переконливим аргументом почати розвивати молочне скотарства». 

Почали зі змін у групі молодняку: реконструювали приміщення, встановили індивідуальні та групові клітки, обладнали кімнату пастеризації молока. Далі реконструювали приміщення для дійного стада, встановили стійлове обладнання, організували кормові столи, перевели худобу на безприв’язну систему утримання. Паралельно з упровадженням нових технологій навчали персонал, запрошували різнопрофільних фахівців, їздили переймати досвід у вітчизняних і закордонних колег. Саме перевчити персонал забути про молочні баки й освоїти інтенсивну технологію виробництва виявилося найважчим. Утім, крок за кроком, до 2014 року господарство підвищило продуктивність з 6 тис. до 9,5 тис. кілограмів на корову за лактаційний період. 

Оновлення ферми 

Досягнення продуктивності понад 11 тис. кілограмів молока на голову дозволило керівництву реально оцінити власні можливості підприємства й обсяги фінансування ферми. Тож у 2015 році, згідно зі стратегією розвитку агрофірми, розпочали будівництво нового молочного комплексу на 2 тис. дійного поголів’я. Поступово з’явилися нові корівники, корпус для вирощування молодняку віком 0–2 місяці, родильне відділення, лагуни для зберігання фільтрату й силосно-сінажні траншеї. Усі приміщення обладнано відповідно до сучасних вимог. Найближчим часом введуть в експлуатацію четвертий основний корпус на 480 дійних корів. А до кінця року планують завершити будівництво кормоцеху, останнього корівника та ще однієї силосної траншеї, а наступного року — облаштувати сінники. Фінансують будівництво за власні кошти і банківські кредити. 

Нині на фермі працюють 73 людини, які обслуговують 3100 голів худоби: 1150 — дійних і 1340 фуражних корів. Середня продуктивність корів — 35 л молока/день. 

Усе дійне стадо підприємство сконцентрувало в новому тваринницькому комплексі, а звільнені реконструйовані корпуси віддали під відгодівельний майданчик для бичків. На початку року агрофірма реалізувала першу партію 10-місячних бичків із середньою вагою кожного — 380 кг. 

Усе дійне стадо сконцентровано в новому тваринницькому комплексі

Усі роки підприємство принципово самостійно виконує одну з найскладніших операцій у технологічному процесі виробництва молока — відтворення стада. Ферма не закупила жодної нетелі, генетику покращує застосуванням високоякісної сперми американських бугаїв. Наразі 98% корів у господарстві — чистокровної голштинської породи, і воно має статус племінного репродуктора з розведення ВРХ чорнорябої породи. 

«Із завершенням будівництва матимемо потужності для подальшого розвитку, — додає Костянтин Джуман. — Нині ключове наше завдання — підвищувати якість молока. Зростання показників відбувається шляхом удосконалення технологій — годівлі, доїння, комфорту і ветеринарії». 

Реконструйовані корпуси віддали під відгодівельний майданчик для бичків

Комфорт, безпека, чистота 

Першорядне значення, навіть перед годівлею — створення комфорту. Адже чудове самопочуття корови позитивно впливає на вживання та засвоєння корму. У лежачій позі активізується виділення слини, підвищується кровопостачання вимені, порівнюючи з положенням стоячи, що сприятливо впливає на процес синтезу молока. Тому оптимально підібране гумове покриття для боксів є вирішальною складовою частиною комфорту корови. 

Гумові мати для корів, а також гумове покриття в переходах і накопичувачі на фермі «Пісчанська» — німецького виробництва. Інвестиції не з дешевих. Утім, вони швидко окупаються: коровам безпечніше пересуватися по еластичному покриттю з відмінним зчепленням — кількість травм зведено до мінімуму, м’якше й комфортніше стояти — тварини не стресують. Підлогу просто тримати чистою — знизився ризик захворювання ратиць і суглобів. Тому корови із задоволенням відпочивають 12–14 годин на добу, що сприяє високій продуктивності. Довговічність покриття дозволяє забути про ремонт чи його заміну мінімум на 10–15 років. 

Оптимальним доповнення до комфорту є правильно підібрані хедлоки. У більшості приміщень установлено хедлоки французького виробника — надійні, зручні та практичні, безпечні для тварин і працівників. «В одному з корівників встановлено хедлоки українського виробника із Запоріжжя, — розповів головний тваринник агрофірми. — За якістю вони дещо поступаються закордонним, але для господарства, яке стартує та має обмежений бюджет, це обладнання стане чудовою знахідкою». 

Відкритий світ дозволяє дізнаватися про передові технології та впроваджувати їх на своєму підприємстві, зауважує пан Костянтин. Так, підприємство першим в Україні впровадило очищення спеціальними машинами-пилососами замість проєктованих флеш-флюмів, а також почало застосовувати підстилку із сухого гною, встановивши сепаратор GREEN BEDDING. 

«Коли тварин було мало, ми вивозили гній на поле. Зі збільшенням поголів’я довелося навчатися керувати процесом використання побічного продукту, адже кожна дійна корова щодня продукує не менше як 50 кг гною», — зазначив головний тваринник. Він переконаний, що рослинництво не може повноцінно існувати без тваринництва, і вважає, що державі варто було б взяти на контроль це питання — наприклад, зобов’язати господарства на умовні 1000 га землі тримати 100 дійних корів чи 50 свиноматок. Така формула діяльності має низку переваг: дозволить створити робочі місця, зберегти села, отримати природні добрива, зокрема аміачну воду природного походження, оптимізувати систему підживлення рослин, покращити структуру та якість ґрунту. 

Тому в агрофірмі «Пісчанська» успішно використовують симбіоз тваринництва і рослинництва задля підвищення рентабельності бізнесу та виробництва екологічно чистої продукції. 

Вентиляція та зрошення 

Корівники на фермі — великі, просторі, чотирирядні. У таких вільно живеться коровам і працюється обслуговчому персоналу та й техніці є де розвернутись. Утім, виникло «але» у створенні ефективної системи мікроклімату. Так, потужностей лопатєвих вентиляторів, розміщених під дахом, виявилося недостатньо для створення компресії повітря по всьому корпусу. Натомість чудово справляються з очищенням повітря вентилятори, які створюють повітряний потік. 

«У виборі технологічних рішень ми керуємось принципом: технологія йде за коровою, бо саме вона є найголовнішим індикатором у нашому господарстві, — наголошує Костянтин Джуман. — Якщо тваринам комфортно, запроваджуємо, якщо продуктивність знижується, встановлюємо інше обладнання, що створить оптимальні умови для відпочинку корови й продукуванню молока». 

Вибір системи вентиляції та зрошення залежить від багатьох чинників — висоти корівника, конструкції даху та бокових стінок тощо. Щоб вибрати найоптимальніший варіант, підприємство випробовує різні технології, змішані комплектації, різну потужність, використовує обладнання кількох виробників — українського, німецького, китайського. 

В умовах ферми ефективно працює зрошення з великою краплею, розміщене над кормовими столами. А також вентилювання повітря з ефектом кондиціювання у накопичувачах. Тож корови із задоволенням ідуть до доїльної зали, адже знають, що дорогою можуть охолодитися у спекотний період року. 

«Звичайно, такі експерименти довготривалі й вимагають коштів, — зауважує пан Костянтин. — Але саме завдяки їм ми виявили, що продуктивність корів з однаковою фізіологією, з одним типом годівлі, але розміщених у корівниках із різним типом вентиляції й охолодження, відрізняється до 2 л/день». Підраховуючи недоотримане молоко, агрофірма планує переобладнувати всі корівники за технологією та з обладнанням, яке дає найвищий, стабільний ефект. 

Центр ферми 

Доїльна зала є центром молочної ферми. Тож проєктувати її потрібно так, щоб тварини долали шлях до неї та назад швидко, без стресу і зайви навантажень. У новому комплексі агрофірми «Пісчанська» збудовано перехідні галереї до доїльних зал від корівників і родильного відділення. 

У малій залі встановлено «паралель» 2 × 6 компанії GEA.

Вибір доїльної зали відіграє важливу роль у досягненні високої молочної продуктивності. Вона має бути високотехнологічною, надійною й водночас простою у використанні та керуванні, забезпечувати безперебійну роботу, врахувати плани господарства щодо збільшення поголів’я. Після відвідування доїльних залів на багатьох фермах господарство зупинило свій вибір на обладнанні компанії GEA: у малій залі встановлено «паралель» 2 . 6, а у великій — «карусель» АutoRotor Magnum 90 на 60 доїльних місць. За відгуками працівників ферми, обидві установки дозволили організувати оптимальне робоче середовище з безперешкодним оглядом і вільним доступом до вимені корови. Доїльні апарати дозволяють швидко, комфортно та надійно приєднати до вимені, рівномірно розподілити навантаження на кожну дійку. Індустріальний тип доїльної зали дозволяє працювати в режимі доїння 24/7/365. Запорукою стабільності роботи є близькість сертифікованого дилерського центру компанії «Агромех Плюс», що постачає оригінальні запасні частини та супутні засоби. 

Вироблене молоко ґатунку екстра підприємство постачає компанії «Данон». Переробник має дуже високі стандарти щодо якості сировини, але колективу ферми такий підхід подобається, адже сприяє покращенню показників самого молока, удосконаленню доїння, покращенню санітарії та гігієни. 

Доступні резерви 

Джерелом нарощення продуктивності поголів’я та забезпечення високого статусу здоров’я тварин є годівля. На фермі розроблено три раціони: один — для дійних корів і два — для сухостійних. «Чим більше раціонів, тим складніше людині працювати, — аргументує пан Костянтин. — Простота і зрозумілість дозволяє людині чіткіше дотримувати вимог у годівлі щодо інгредієнтів корму, ваги тварин тощо. Складність призводить до помилок, і навіть дрібні можуть спричинити проблему на виробництві». 

На фермі вводять у раціон телиць і корів сухостійного й транзитного періодів вітамінно-мінеральні добавки

Утім, не все так примітивно, як може здатися на перший погляд, — на фермі уміло керують раціоном, наприклад, задля покращення здоров’я корів. Залежно від ситуації одним тваринам готують бідніший раціон, іншим дають більш об’ємні корми з меншою кількістю енергії. 

«У телиць для успішного осіменіння та народження здорового потомства мають бути сформовані репродуктивні органи, — зауважує Костянтин Джуман. — Якщо яєчник чи фолікул відстає у розвитку, ми додаємо в раціон таких тварин вітаміни — з кормом чи вводимо ін’єкційно». На підприємстві намагаються уникати додаткових стресів для тварини. Тому вводять у раціон телиць і корів сухостійного і транзитного періодів вітамінно-мінеральні добавки компанії «Трау Нутришин», які за період використання довели свою ефективність. Так невеликими кроками виправляють недоліки, щоб отримати повноцінну телицю. 

Мрії та плани 

Незважаючи на чудові результати роботи ферми, головний тваринник зауважує, що в кожній технології є багато питань. Так, у годівлі потрібно підібрати кращі гібриди кукурудзи для виготовлення силосу, «підтягнути» елементи організації заготівлі сінажу. Доопрацювання вимагає збалансування раціону. «Це — ключові чинники в годівлі, — зауважує пан Костянтин. — Звісно, існує дуже багато інформації, консультантів. Але це такі тонкі матерії, що нам потрібно отримати власний досвід». 

В агрофірмі відпрацьовують усі елементи організації заготівлі сінажу

Те саме можна сказати щодо доїльної зали та технологій комфорту. У відвідуваних господарствах тварини чисті й доглянуті. Але ключовими чинниками максимального кінцевого результату є вибір стійла, хедлоків, сервісне обслуговування. «Нині різні компанії мають сервісні команди, але для господарства їх залучення є дуже затратним, — зауважує тваринник. — Вихід я бачу в тому, щоб створювати мінісервісні бригади на виробництві». 

Пан Костянтин переконаний, що ефективні українські фермери вже освоїли ази технології молоковиробництва, а більшість господарств відповідають європейському і навіть американському рівню. Але, на жаль, відстають у продуктивності та тривалості використання корів. «Ми їздимо на передові ферми світу, як на екскурсію. Звісно, щось запозичуємо, — зазначає пан Костянтин. — Але сенс — у дрібних деталях: яким шляхом, яким методом, завдяки яким рішенням наші колеги досягають результатів». На його думку, організація регулярних практичних турів для вітчизняних фахівців на виробничі майданчики Європи й Америки та можливість прожити зо два тижні життям тамтешнього фермера дозволили б нашим виробникам значно просунутися в багатьох питаннях. 

Утім, труднощі, які виникають на шляху до реалізації планів, лише загартовують колектив і спонукають рухатися вперед, поєднуючи фундаментальні знання з упровадженням інноваційних рішень. За п’ять років, згідно зі стратегією розвитку, агрофірма розраховує збільшити виробництво молока до 100 т на добу. Звісно, за умови сприятливого розвитку ситуації в молочній галузі й цивілізованого розвитку ринку землі.  

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ 

Олексій Антонов

Олексій Антонов, продакт-менеджер GEA Україна 

— Наша компанія розпочала співпрацю з ТОВ «Агрофірма „Пісчанська”» ще на стадії проєктування молочнотоварного комплексу «Добренька». Коли ми побачили перші ескізи, то зрозуміли — господарство сповідує промислові підходи до виробництва й до того ж тримає в центрі уваги тварину та її потреби. Для МТК такого типу оптимальним рішенням, що задовольняє вимоги до доїння поголів’я, безперечно є доїльна зала типу «карусель». Серед переваг такого обладнання — поліпшення якості доїння, більша кількість видоєних корів за менший час, відсутність жорстких вимог до групування та найвища інтенсивність використання доїльного місця, відповідно, і повернення інвестицій. На сьогодні компанія GEA встановила в України 14 доїльних установок такого типу. 

Колектив Агрофірми «Пісчанська» дуже вимогливий до себе й завжди прогресує, тим самим задаючи темп розвитку своїх партнерів. 

Компанія GEA постійно удосконалює своє обладнання. Зокрема, лінійку розмірів платформи доїльного залу Dairy Rotor T8900 розширила від 28 до 120 доїльних місць. Також і далі працює над удосконаленням роботизованих каруселей GEA DairyProQ, які здійснюють революцію в поглядах на промислове доїння. 

Віталій Пилипенко

Віталій Пилипенко, начальник відділу продажу (регіональний) компанії «Трау Нутришин Україна» 

— Господарство «Пісчанська» працює з нами в інноваційному розрізі: ми консультуємо їх, як ухвалити найоптимальніше рішення, спрямоване на підтримання високого статусу здоров’я тварин і подовження лактаційного періоду корови. Для цього застосовуємо в різних комбінаціях, відповідно до поставлених завдань, найкращі продукти компанії. 

Над ухваленням рішень працює команда з трьох фахівців компанії «Трау Нутришин Україна» — кожен зі специфічною експертизою. Такий підхід дозволяє оперативно вирішити питання, що стоять перед господарством, і мінімізувати ризики. Так, якщо на УЗ-діагностиці телиць, що досягли віку 12 місяців і яких готують до осіменіння, виявили якісь проблеми, і якщо ці проблеми пов’язано з годівлею, наші фахівці оперативно корегують годівлю. 

Взагалі одним із фундаментів у тваринництві для отримання насамперед здорових, із високою продуктивністю тварин є годівля, правильно підібрані компоненти та професійно складені раціони. 

Тож наша командна робота дозволяє підтримувати високий рівень ефективності самого господарства.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ