Елеватор

Від способу монтування залежить швидкість виконання цієї роботи, якість і вартість

Складаємо зерносушарку

Складаємо зерносушарку

Від того, як монтуватимуть зерносушарку, залежить швидкість виконання цієї роботи, її якість і вартість.  

Під час будівництва елеваторів замовники часто не звертають особливої уваги на те, як монтуватимуть зерносушарку. Своєю чергою, постачальник може навмисно запропонувати найдешевший і водночас найсумнівніший за якістю варіант, щоб виграти тендер. На жаль, ціна досі турбує українських аграріїв як великих, так і маленьких. Утім, мало хто замислюється про те, у що може вилитись економія на професійному монтажу. От і виходить, що поставка сушарки під ключ багатьох не влаштовує. Пошук дешевших варіантів час від часу завершується збільшенням витрат, а не економією. 

Не треба приховувати, що деякі виробники пропонують такі сушарки, що монтуються просто і не вимагають особливої кваліфікації персоналу. Завод надає детальну інструкцію і перелік необхідних додаткових матеріалів, за допомогою яких фермер може все зробити власними силами. Початкова вартість такого способу є найнижчою, але існує ймовірність, що щось іде не так, і доведеться переробляти якийсь етап. Добре, коли вдається все владнати до початку сезону. 

Спеціаліст допоможе 

Представник продавця або виробника сушарки справді здатен покращити ситуацію з монтажем складних конструкцій. Особливо це спрацьовує з конструктивно простими сушарками. Щоб їх зібрати, достатньо мінімум часу і кількох працівників без кваліфікації: головне, щоб уміли крутити гайки. У цьому разі додаткові витрати на шеф-монтаж будуть незначними, бо можна все зібрати за кілька днів. 

Кожен блок треба збирати з дотриманням порядку, встановленого виробником

Зовсім інша справа, коли на об’єкт привозять велику шахтну сушарку повністю розібраною. Доручати складати такий «конструктор» непідготовленим працівникам навіть під керівництвом шеф-монтажника не зовсім раціонально. По суті, на об’єкті триває виробництво сушарки з тих деталей, що приїхали із заводу. Коли це робитимуть фактично сторонні люди, витрати часу можуть зрости в рази. Разом із цим зросте вартість шефмонтажника, і особливо, якщо спеціаліст — іноземець. Таких прикладів безліч: строки виконання робіт збільшуються на тижні й навіть місяці, витрати, відповідно, зростають на десятки тисяч євро. З тим важливо розуміти, що наявність шеф-монтажника на об’єкті не гарантує повну коректність складання «конструктору». До його обов’язків належить загальне керівництво монтажними роботами, а як виконують свою роботу місцеві працівники, він фізично не може знати. Щонайменше перевіряти, як затягнуті гайки, яких у сушарці може буди десятки тисяч, — точно неможливо. Залишається сподіватися на старанність виконавців. Хоча за відсутності досвіду помилки все одно можливі. Винного у таких ситуаціях знайти вкрай важко, і якщо сушарка не запрацює вчасно і через це власник зазнаватиме втрат, компенсації він не отримає. 

Залучення професійного підрядника разом із шеф-монтажником є найдорожчим варіантом. Здавалося б, оскільки гроші платиш великі, то і якість буде гарантована. Загалом так і є, однак тут важливо обрати правильного підрядника. Він повинен мати реальний досвід монтажу саме таких сушарок, і цей досвід бажано перевірити, бо деякі підрядники вміють гарно розповідати, хоча насправді картина інша. Так і з’являються криво прикручені датчики, незрозуміло змонтовані кабелі тощо. Однак такі ситуації трапляються все ж нечасто, тому такий варіант є прийнятним у багатьох випадках. 

Навіть нескладні сушарки потребують професійного підходу до монтажу

Дилерський монтаж є оптимальнішим з погляду вартості, бо не потребує контролю з боку виробника або постачальника обладнання. Сумнівів щодо знання обладнання тут уже не виникає, однак ціна питання хоч і не найвища, проте все одно чимала. Що ж, дилер по праву має певну монополію на знання обладнання й технологій монтажу, і до цього слід ставитися без зайвої упередженості. Насправді дилер знає всі тонкощі й може прорахувати витрати на монтаж повною мірою, тоді як інші можуть щось не врахувати, і це з’ясується вже в процесі виконання роботи. Ще жоден замовник не був задоволений тим, що в процесі монтажу вартість робіт зростає. Виникає підозра, що його намагаються надурити, псуються стосунки з підрядником, робота перестає приносити задоволення всім учасникам процесу. Трапляється, що підрядники навмисне не повідомляють замовнику про всі витрати, і вже під час монтажу «раптом» виникає потреба в додаткових роботах і матеріалах. У цьому разі замовник змушений шукати гроші й платити, бо хоче отримати свою сушарку вчасно та повністю робочою. 

Коли вся відповідальність за повний комплекс монтажних робіт лягає на плечі дилера, замовнику є до кого звертатись у разі виявлення будь-яких проблем. Якщо ж залучається велика кількість підрядників, буває важко знайти крайнього. Організаційно утримувати інформацію про гарантії від виробників різних компонентів (пальників, вентиляторів, електроприладів, кабелів тощо) і постачальників також незручно. Тому найкращий варіант — коли дилер бере на себе гарантійні зобов’язання по всій зерносушарці. 

Контроль за виконанням будівельних і монтажних робіт слід вести від самого початку і до введення обладнання в експлуатацію

Серед поширених помилок, що припускаються монтажники без досвіду, є неправильний монтаж секцій. Кожна секція спочатку збирається на землі, потім її підіймають краном для подальшого монтажу. Але іноді чомусь не вдається прикрутити одну секцію до іншої через невідповідні діагоналі. Причина може полягати в елементарному недотриманні порядку складання секції. Це призводить до того, що секцію знімають, розбирають і збирають ще раз. 

Точність встановлення на фундамент має бути ідеальною. Відхилення тут не припустимі! Отже, від якості фундаменту багато що залежить. Для запобігання усіляким негараздам до будівництва фундаменту слід підійти з особливою увагою. Сюди входить і перевірка проєкту, і контроль виконання будівельних робіт. 

Підсумовуючи згадане вище, можна сказати, що монтаж сушарки тільки на перший погляд здається простою справою. Для кожного типу і моделі існують свої особисті тонкощі, тому відсутність досвіду їх монтажу часто призводить до неприємних наслідків і фінансових втрат. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ