Тваринництво

Удар по тепловому стресу

Удар по тепловому стресу

Препарати на основі ефірних олій ментолу й евкаліпту зможуть протидіяти тепловому стресу птиці та зменшувати його.

 

Все частіше й частіше літні місяці року асоціюються в Україні з аномально високими температурами й засухами. У тваринництві й птахівництві збитки від таких погодних негараздів можуть сягати величезних масштабів.

 

Промислове птахівництво – найбільш чутлива до дії теплового стресу галузь сільського господарства. Передусім це пов’язано з особливостями організму птиці. Чутливості до високих температур сприяє щільний покрив шкіри пір’ям, відсутність потових залоз, а також висока щільність посадки поголів’я.

 

Збитки від теплового стресу

 

Під дією високої температури в пташнику (35–40 °С) температура тіла птиці підвищується на 0,5–1 °С, що призводить до збільшення споживання води в 2–3 рази. Подальше підвищення температури в пташнику і, відповідно, температури тіла на 1,5–2 °С веде до загибелі птиці.

 

Крім цього, надмірно висока температура довкілля запускає цілий комплекс негативних реакцій в організмі під загальною назвою оксидаційний стрес, коли порушується баланс в організмі птиці між продукуванням вільних радикалів і рівнем антиоксидантів, що їх нейтралізують. За нормальних умов кількість вільних радикалів становить близько 5% від загальної кількості метаболітів. У разі виникнення стресу, зокрема теплового, їхній рівень різко зростає, а функціональні можливості організму в цілому стрімко зменшуються.

 

На практиці тепловий стрес супроводжується зниженням продуктивності птиці. Падає рівень споживання корму і, відповідно, знижуються прирости й яйценосність, погіршується конверсія корму, якість білка і шкарлупи, збільшується смертність і вибраковка птиці. Іншими словами, погіршується економічна ефективність виробництва.  

 

Як боротися з тепловим стресом

 

Методи боротьби з тепловим стресом можна поділити на дві групи:

 

  • технологічні, які стосуються облаштування приміщень для утримання птиці (покращення вентиляції, водопостачання тощо);
  • кормові або медикаментозні, які забезпечують баланс енергії в організмі птиці, захист від обезводнення, підтримують організм у боротьбі з оксидаційним стресом.

Враховуючи той факт, що за будь-якого стресу, а особливо теплового, птиця дуже погано споживає їжу, засоби для боротьби з тепловим стресом слід застосовувати з питною водою (або шляхом розпилення чи створення холодного туману). Недоліком розпилення чи туманоутворення може бути те, що при цьому методі підвищується рівень вологості повітря, який і без цього в деяких регіонах може бути критичним.

 

Препарат на основі ефірних олій ментолу й евкаліпту є чудовою допомогою для зменшення теплового стресу птиці. Він полегшує дихання, підтримує роботу імунної системи, покращує апетит за рахунок підвищення секреторної та ферментативної діяльності шлунково-кишкового тракту. Такий препарат можна давати як з водою, так і через систему розпилення, що за будь-якого застосування допоможе знизити згубний вплив теплового стресу на організм птиці.

 

Таблиця. Використання препарату на основі ефірних олій ментолу й евкаліпту для боротьби з тепловим стресом

Метод

застосування

Доза і тривалість застосування

Для випоювання

200 мл препарату на 1000 л води, протягом 24-х годин, курс 3–4 дні.

Аерозольне розпилення

2%-ний р-н препарату (200 мл препарату на 10 л води) із розрахунку 10 літрів робочого розчину на 20 тис. бройлерів на одну обробку. Розпилювати 2–4 рази з інтервалом 24 години.

Туманоутворення

2%-ний р-н (200 мл препарату на 10 л води) із розрахунку 10 літрів робочого розчину на 20 тис. бройлерів на одну обробку. Розпилювати 2–4 рази з інтервалом 24 години.

 

 

За матеріалами компанії “ВетАгро”

журнал “Наше Птахівництво”, липень 2015 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ