Техніка

Під час обприскування одним із головних завдань є точне дотримання норми виливу

У пріоритеті норма

У пріоритеті норма

Під час обприскування одним із головних завдань є точне дотримання норми виливу 

Cучасні аграрні технології вимагають значної точності у виконанні всіх операцій у полі. І це значною мірою стосується обприскування, бо від ефективності обробки рослин залежить майбутній урожай. 

Найголовнішим у якості обприскування є дотримання норми виливу та підтримання постійного розміру краплі. Правильна норма забезпечує ефективну дію препаратів, розмір краплі підтримує доставку діючої речовини до цільової поверхні без випаровування, стікання і знесення. Крім того, сьогодення вимагає працювати за змінними нормами в межах поля, за картами завданнями або датчиками, що працюють у реальному часі. Без таких систем обприскувач навряд можна вважати сучасним. 

Для виходу на новий рівень ефективності компанія Tecnoma для оновленої серії самохідних обприскувачів Lazer розробила систему OSS+, що складається з блока форсунок (2 або 4), системи циркуляції робочого розчину в штанзі, додаткового гіроскопа, за допомогою якого визначається кривина повороту, і провідного комп’ютера. 

Під час зміни норми внесення, швидкості обприскувача чи маневрів машини система OSS+ вибирає потрібну форсунку або їх комбінацію й забезпечує оптимальний тиск і точну дисперсію краплі, зберігає норму внесення і стабільний факел розпилення без знесення. Усе це відбувається на швидкості від 0 до 26 км/год, за швидкості вітру до 6–8 м/с. Розглянемо переваги системи детальніше. 

Система OSS+ в роботі

Стабільність факелу і розмір крапель є важливим для правильного покриття рослин або ґрунту робочим розчином без втрат. У звичайних обприскувачах зміна швидкості руху призводить до зміни тиску в системі. Відповідно й розмір краплі збільшується або зменшується. У першому випадку це може призводити до стікання крапель, у другому — до швидкого випаровування й знесення. Також в обох випадках змінюється форма факелу розпилення. Разом це призводить до втрати якості обприскування, що зрештою впливає на врожай, не кажучи вже про нераціональні витрати препаратів. У разі зміни швидкості або траєкторії руху система OSS+ обирає потрібну форсунку або їх комбінацію, і внаслідок цього параметри розпилення лишаються стабільними. 

Компенсація норми внесення за шириною штанги під час маневрів і на поворотах дає змогу забезпечувати однакову норму внесення по всій ширині захвату, не дивлячись на розбіжності у швидкості руху лівого і правого «крила» штанги. 

Система OSS+ в самохідному обприскувачі TECNOMA. Досвід ІМК

Коли обприскувач маневрує на клинах, нерівному рельєфі, поворотах, розпилення на зовнішньому та внутрішньому краях штанги стає нерівномірним, адже швидкість внутрішнього та зовнішнього кінців штанги — різна. Якщо усі форсунки в таких умовах працюватимуть з однаковою продуктивністю, це призведе до того, що одні ділянки поля отримають надлишок робочого розчину, а інші відчуватимуть його дефіцит. Система OSS+ вирівнює норму внесення по всій ширині штанги з урахуванням швидкості й кривини траєкторії руху. 

Циркуляція робочого розчину в штанзі (система AGP) забезпечує постійний тиск по всій ширині захвату в будь-який час. Досягається надзвичайна точність дозування препарату, і оператору не потрібно вручну калібрувати форсунки — все відбувається автоматично. Постачання робочого розчину до форсунок відсікається за допомогою пневматичних клапанів, які розташовані перед кожною форсункою. Крім того, система AGP забезпечує моментальне відкриття факела форсунки від початку руху та стабільну дисперсію краплі на краях поля. Додатковою перевагою системи слід зазначити відсутність відкладень у розподільних трубках. 

Самохідний обприскувач Tecnoma Lazer XL. Досвід використання ПСП “Кисівське”

Кожна секція штанги може працювати з індивідуальними нормами внесення (можлива конфігурація до 18 секцій). Якщо застосовуються карти завдання, система OSS+ забезпечує диференційоване внесення засобів захисту рослин. Для кожної ділянки поля можна варіювати норму внесення для кожної окремої секції від 40 до 400 л/га. 

Обприскувач Tecnoma самостійно виконує ідеальне обприскування, чітко дотримується технічного завдання, визначаючи потрібну кількість розчину в тому чи іншому місці, обираючи потрібну форсунку. Завдяки такому підходу зменшуються витрати на препарати й добрива.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Дмитро Селезень, заступник генерального директора з виробництва ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія» 

— У нас досить довга співпраця з компанією Tecnoma — перший обприскувач цього виробника було придбано ще у 2012 році. Ті машини й до нині працюють у компанії. Коли настав час оновлювати парк, розглядали різні варіанти обприскувачів. Ураховували і фунціонал, і надійність, і вартість. Обприскувачі Tecnoma зацікавили наявністю системи OSS+, що дозволяє дотримуватись стабільної норми виливу на всій площі поля незалежно від швидкості руху та кривини траєкторії. Агрономи компанії підтвердили, що такий функціонал їх повністю задовольняє, і було вирішено придбати самохідний обприскувач Tecnoma Lazer 4200 HVC нової генерації. 

Експлуатація розпочалась у 2019 році, і за цей час обприскувач показав себе тільки з хорошого боку. Результати сподобались усім, і після першого сезону вирішили придбати ще один такий обприскувач. Відпрацювавши двома машинами ще сезон і побачивши ефект від технологій, що застосовуються у цій машині, вирішили придбати третій обприскувач, щоб усі потреби в обприскуванні закривати сучасними технологічними машинами. 

Система OSS+, що встановлена на цих машинах, дозволяє працювати за різної швидкості, і до того ж норма виливу підтримується автоматично. Оператор може змінювати швидкість руху залежно від умов, пришвидшуватись або уповільнюватись, рухатись криволінійною траєкторією, і у будь-якій точці поля на рослини потрапить правильна кількість робочого розчину. Практика показала, що на полях тепер відсутні перепалені й недооброблені ділянки. Відповідно, уся площа поля здатна «працювати» продуктивніше. 

Tecnoma Laser 4200 HVC з гідравлічним кліренсом

До того ж, коли розмір краплі завжди в оптимальних межах, суттєво зменшується ймовірність знесення, і коли швидкість вітру зростає, обприскувач Tecnoma Lazer здатен працювати додаткові кілька годин, тоді як обприскувачі інших виробників змушені зупинятись. Ураховуючи високу продуктивність цих обприскувачів (400–600 га/добу), протягом кількох годин можна додатково обробити 50–100 га. І так щодня! 

Коли замовляли обприскувач, обрали 30метрову штангу, на якій встановлено п’ять датчиків висоти. Завдяки цим датчикам комп’ютер автоматично підтримує задану висоту форсунок до цільової поверхні, й, відповідно, обробка відбувається з оптимальної відстані. Крім того, по всій ширині штанги постійно підтримується однаковий тиск у магістралі системою циркуляції. Таким чином, у будь-який момент оператор може розпочати або припинити обприскування по всій ширині захвату одночасно без утворення «трикутників». За потреби обприскувачі можуть працювати за картами завданнями, зі змінними нормами виливу. Це актуально як для обприскування, так і для підживлення. 

Кліренс машини змінюється за допомогою гідравліки. Під час переїздів обприскувач опускається й легко проходить під дротами та гілками дерев у населених пунктах і посадках. Коли ж доводиться працювати по високих культурах упродовж вегетації або під час десикації, кліренс можна збільшити до 1,95 м. Таким чином, обприскувач можна використовувати по кукурудзі й соняшнику в будь-яких фазах вегетації. 

Загальний висновок у результаті експлуатації такий. Тут дуже хороше співвідношення ціни та якості. Вартість обслуговування також невисока, як порівняти з багатьма іншими виробниками. Машина реально надійна, претензій до техніки не виникає. Ще одна важлива перевага — можливість працювати в різних умовах і виконувати будь-які завдання, що ставлять агрономи. Це дуже важливо, бо правильне виконання агротехнічних операцій забезпечує хороший результат у кінці сезону. 

Витрати пального на гектар становлять 0,8–0,9 л/га. Багато залежить від ґрунту, рельєфу й інших чинників, але середні цифри — саме у цих межах. Напрацювання кожної машини — 25–30 тис./га/рік. До того ж за добу обприскувач здатен обробити 400–600 га залежно від умов — розміру і форми полів, норми виливу та погоди.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ