Техніка

Обробка посівів обприскувачем Metris 4102 з технологією Autospray

Технологічне обприскування

Технологічне обприскування

Обробка посівів обприскувачем Metris 4102
з технологією Autospray забезпечує дотримання норми виливу й оптимального розміру крапель без заміни форсунок.

 Сучасне рослинництво, особливо внаслідок широкого застосування спрощених систем обробітку ґрунту, неможливо уявити без внесення мінеральних добрив, засобів захисту (гербіцидів, фунгіцидів, інсектицидів), десикантів тощо. Своєю чергою, це значно ускладнило агрономію та її технічне забезпечення. Аграрні університети відкрили спеціальні факультети, де готують спеціалістів із захисту рослин від бур’янів, шкідників і хвороб. З тим розробка, виготовлення, вибір і експлуатація обприскувачів стали одними з найскладніших завдань у технічному забезпеченні землеробства. Якщо ж говорити про конкретні потреби фермерів, для них є досить важливими критерії вибору обприскувача.

Передусім це забезпечення внесення засобів захисту рослин (ЗЗР) із заданою нормою. Робочий розчин потрібно вносити рівномірно, з високою продуктивністю, щоб встигнути обробити всі поля в оптимальні строки, на різних стадіях розвитку рослин.

Також обприскувач має забезпечувати якісне внесення хімікатів на полях із різним рельєфом (на схилах, ділянках складної форми, з наявністю нерівностей і різних перешкод, таких як стовпи, гідранти тощо) та в різних погодних умовах (вітер, вологість повітря).

Залежно від хімікатів, виду роботи, стадії розвитку рослин і сили вітру слід дотримуватися певної форми факела, розміру та структури краплин. Для цього треба забезпечити легкий і швидкий спосіб заміни розпилювачів.

Щоб менше ущільнювати ґрунт і не утворювати колії під час численних проходів, а також дотримуватися транспортних габаритів і забезпечувати маневровість і стійкість на поворотах і ґрунтових дорогах, обприскувач повинен мати легку та компактну конструкцію.

Виходячи з розміру, форми та рельєфу полів, вирощуваних культур і технологій обробітку ґрунту, віддаленості джерел води й інших умов, потрібно обрати найзручнішу модель із відповідним типом помпи для вибору тиску та потоку, розмірами баків і штанг, підвіски та систем керування.

Обприскувач має бути оснащений простою й зручною системою промивання, консервування та виконання таких профілактичних робіт, як змащування й заміна компонентів, які зношуються або піддаються впливу хімічних речовин.

Широкий модельний ряд обприскувачів, які виготовляє група компаній KUHN, дозволяє обрати саме той, який найкраще задовольнить потреби аграрія. З усього асортименту ручних, ранцевих, навісних, причіпних і самохідних обприскувачів KUHN розглянемо причіпну модель Metris 4102, на базі якої впроваджено першу і єдину у світі технологію Autospray, розроблену конструкторами заводу KUHN-Blanchard.

Сама модель обприскувача Metris 4102 зарекомендувала себе достатньо впевнено й має великий попит на світовому ринку, задовольняючи всі перелічені вище потреби найвибагливішого аграрія. З тим один із пунктів про форму факела, розмір і структура краплин незалежно від норми виливу робочої рідини та швидкості руху обприскувача здатна забезпечити технологія Autospray, з максимально високою якістю й всього одним типом розпилювачів, до діапазону яких входять бажані параметри. Оскільки максимальний ефект дії робочого розчину залежить не лише від заданої норми, а й від розміру та структури краплин, аграрію лишається обрати тільки тип розпилювачів, а все інше виконає система Autospray залежно від швидкості руху обприскувача та встановленій нормі на тій чи іншій ділянці поля.

Як це працює:

Аграрій обирає правильну норму внесення робочого розчину й точний розмір крапель;

Відповідно до цього підбирає всього один тип розпилювача, за параметри якого не виходить бажана норма виливу та ефективний розмір крапель за мінімального та максимального тиску в системі для якісної його роботи;

Система Autospray в додатку ISOBUS диференційно керує «розумними» тримачами розпилювачів, суворо дотримуючись норми виливу та зберігаючи необхідний тиск у системі для формування точного розміру крапель;

Перевага системи Autospray полягає в тому, що за правильного вибору розпилювача вона забезпечує високу якість роботи обприскувача з точним дотриманням розміру крапель у широкому діапазоні норми виливу. В традиційних системах для цього знадобилось би 4–5 розпилювачів;

Система Autospray керує послідовним вимиканням форсунок для уникнення перекриттів і безпечної роботи на краях поля, що забезпечує дотримання норм охорони навколишнього середовища, зберігає врожай і зменшує витрати аграріїв.

Техніку можна придбати у офіційного дилера ТОВ «ТЕХ-К»:
+380506580475
www.tex-k.com.ua

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, січень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ