Техніка

Уже сім років технологія MZURI Pro-Til поліпшує родючість ґрунтів у господарстві «Степ»

Більше, ніж просто техніка

Більше, ніж просто техніка
Олександр Сторожук, власник господарства «Степ» та Марек Ружняк, власник групи компаній AgroLand

Уже сім років технологія MZURI Pro-Til поліпшує структуру і родючість ґрунтів у господарстві «Степ» Олександра Сторожука, сприяючи новим можливостям та здобуткам

Чимало урожаїв зібрав Олександр Сторожук відтоді, як став господарювати у Жашківському краї. За плечима майже чотири десятиліття непростих польових буднів і вистражданих працею здобутків, простих людських радощів і незабутніх життєвих перемог. Доки набував компетенцій і розвивав власну справу, незчувся як виросли діти, а вслід за ними і тоненькі саджанці яблунь і груш перетворилися на розкішний сад. Нині керівник і власник господарства «Степ» обробляє майже 2 тис. гектарів ріллі і розвиває тваринництво, збудував елеватор і заклав 2,5 га саду фундуку. Ця вивірена часом диверсифікація спонукає господаря бути в постійному пошуку, вдосконалюючи підходи та добираючи найефективніші агротехнологічні рішення.

П’ять операцій за один прохід

Про технологію MZURI Олександр Сторожук дізнався від Марека Ружняка, власника групи компаній AgroLand. Коли у Польщі вперше побачив цей посівний комплекс — дуже здивувався і разом із тим зацікавився. Як пригадує, на перший погляд, сівба по мульчі видавалася вельми незвичною, а сама машина нагадувала якогось космічного прибульця… Втім, які можуть бути питання, якщо воно забезпечує ТАКИЙ результат?! Ознайомившись із продуманою до дрібниць механізацією агрегата та побачивши його в роботі, придбав і собі. Привіз до України і відтоді вже сім сезонів обробляє землю й сіє за технологією MZURI Pro­Til. На поля, що має в обробітку, за ці роки по черзі виходили аж п’ять посівних комплексів MZURI. До ріпаку, з якого починався життєпис цієї техніки в господарстві Сторожука, додалися пшениця, ячмінь, соя. Із 2018­го, коли придбали MZURI Pro­Til Xzact із рамою для точного висіву, сіють ще й соняшник та кукурудзу на зерно та силос. Бувають роки, коли після жнив по дощі вдається отримати другий укіс — гречки, проса, ультраранньої сої. Так от, ці культури теж сіють MZURI Pro­Til.

Господар твердо переконаний, що за цією унікальною технологією — майбутнє землеробства. Ще б пак! Нині у сільському господарстві дедалі більшого значення набувають інновації, що дають змогу не тільки оптимізувати собівартість виробництва, а й зберігати цілісність довкілля. Саме з такою метою інженери та конструктори Центру досліджень та розробок MZURI з року в рік удосконалюють своє дітище.

Технологія одного проходу MZURI Pro­Til об’єднує найкраще від No­Till, Strip­Till та класики землеробства, ідеально спрацьовує як за надлишку, так і за нестачі вологи. Особливість конструкції посівного комплексу MZURI дає йому змогу виконати за один прохід, та ще й безпосередньо по стерні культури попередника, одразу п’ять операцій: 1) розпушування вузької смуги ґрунту завширшки 12 см; 2) внесення мінеральних добрив на всю глибину ґрунтообробітку під кожну насінину; 3) прикочування для формування посівного ложа; 4) висів; 5) прикочування для надійного контакту насінини з ґрунтом. Конструктивні особливості лапи (завтовшки 16 мм) дають змогу працювати на будь­-яку глибину до 25 см, незалежно від погодних умов і стану ґрунту.

Перевірено в польових умовах

Щоб відібрати найефективніші технології, досвідчений агроном і невтомний експериментатор Олександр Сторожук упродовж багатьох років закладає на своїх полях різноманітні польові дослідження. Коротко узагальнюючи їх результати, зауважує що завдяки MZURI PRO­Til структура ґрунту значно поліпшилася, зросла родючість поля. Так, урожайність на зернових — на тонну вища, ніж за класичної технології, на кукурудзі — на дві тонни. Та й самі рослини значно міцніші, а зерно — вищої класності.

«На полях, оброблених і посіяних MZURI Pro­Tіl, ви не побачите щоб десь пшениця вилягла. І це за норми висіву 3 млн шт./га
(коли норма для інших агрегатів — 4,5)», — наголошує господар. За його спостереженнями, технологія одного проходу полем cуттєво оптимізувала роботу техніки. Відомо ж бо, що оранка — найвитратніша ланка агротехнології. Тому можливість заощадити з MZURI — неабиякий плюс.

«Енерговитрати тракторів суттєво зменшилися, а їх експлуатація зросла. Менше ремонтів. Заощаджуємо на дизпальному (удвічі менші затрати, ніж за класичною технологією). Відтоді, коли взяв цю сівалку, шукаю хлопцям роботу», — тезисно перераховує концептуальні зміни Олександр Миколайович. Розповідаючи про особливості технології MZURI Pro­Til, він пояснює, що результативність роботи посівного комплексу залежить від довжини гону — якщо він сягає кілометра, машина MZURI здатна посіяти за зміну до 80 га ріпаку чи до 60–70 га інших культур. Разом із тим на полі — жодної підплужної підошви. Та ще й завдяки інноваційній системі ґрунторозпушування MZURI піднімає вологу з нижнього горизонту, забезпечуючи насінню комфортні умови навіть у найпосушливіший період. Тим часом збережена у необроблених міжряддях капілярна сітка сприяє доступності ґрунтових вод для живлення рослин упродовж усього періоду вегетації. Тож рослина формує кореневу систему на метр углиб.

Що ж до мульчі, то з нею в господарстві складнувато. Все тому, що попри її заготівлю для потреб тваринництва «Степ», ще й використовує солому для опалення трьох котлів, установлених на господарстві. Ще три обігрівають школу. Щоби бодай трохи соломи залишилося на мульчу, господар тюкує її навіть із сої та ріпаку. «Де є мульча, там і сходи будуть», — каже він. І зауважує: «Що вона дрібніша, то легше сіяти». Для таких потреб у MZURI є штригельна борона Rezult, яку Олександр Сторожук випробовує в полях. Каже, що для неї достатньо трактора на 150 кінських сил. А от для своїх «четвірочок» — MZURI Pro­Til 4T­ господар придбав John Deere на 335 кінських сил.

Економіка ефективності і прибутку

Нехай там що кажуть про баланс ціни і якості, посівний комплекс MZURI вартий своїх грошей, каже господар. За його підрахунками, окупитися машина може вже за два роки.

«На 2 тис. гектарів, що має в обробітку „Степ”, нам вдається заощадити до 2 млн (!) гривень — на запчастинах і ремонтах агрегатів, без яких обходиться господарство під час сівби, а також на пально­мастильних матеріалах та зарплаті за оптимізовані операції», — каже він.

Крім сівби на полях, що має в обробітку, Олександр Миколайович охоче відгукується на запрошення колег-­аграріїв, котрі поки ще тільки придивляються до технології. Загалом щосезону його сівалка обробляє до 1,5–2 тис. гектарів угідь у Південній та Центральній Україні. Це, відповідно, нові можливості і новий фаховий досвід. До речі, чимало фермерів з Одещини й Миколаївщини, побачивши MZURI в роботі, й собі придбали таку машину — щойно пересвідчилися в ефективності сівби та ґрунтообробітку та порівняли з роботою інших агрегатів.

За чіткого дотримання технології MZURI PRO­Til, протягом сезону господарство має всі шанси на 30–50% скоротити внесення мінеральних добрив, досягнути 7­кратної економії часу та 3­кратної економії пального. Втім, ідеться не тільки про можливості заощадити й зберегти маржинальність агровиробництва. Мова про зовсім інший підхід до землеробства — запаси гумусу, здоров’я поля, екологію довкілля — як у легендарного українського вченого­-агронома ХІХ століття Івана Овсінського. Його система землеробства, що свого часу надихнула Олександра Сторожука на пошуки власної агротехнології успіху, дивовижним чином співзвучна філософії MZURI. Схоже, це й справді більше, ніж просто техніка — це передусім можливості й конкурентні переваги. А вже які саме — кожен вирішує для себе сам.

Не випадково ж Олександр Ярошенко, директор «Б.Т.А Групп», що є офіційним дилером MZURI, завжди наголошує: кожне поле — це індивідуальний проєкт, який потребує індивідуального підходу. І саме технологія MZURI Pro­Til дає змогу господарювати на такому рівні. Вона успішна навіть там, де класичний обробіток не матиме жодного сенсу: результати перевершують усі сподівання. І конкурентів, за великим рахунком, у MZURІ немає.

газета AgroTimes, квітень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “AgroTimes” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ