Тваринництво

Фермери, що керуються у своїй роботі сучасними та інноваційними підходами, завжди знаходять унікальний шлях для покращення показників

Сучасний птахівник

Сучасний птахівник

Фермери, що керуються у своїй роботі сучасними та інноваційними підходами, завжди знаходять унікальний шлях для покращення показників виробництва і продуктивності птиці

Фермери, що керуються у своїй роботі сучасними та інноваційними підходами, завжди знаходять унікальний шлях для покращення показників виробництва і продуктивності птиці  Барт Янссен — сучасний птахівник, який завжди шукає будь-які можливості для впровадження вдосконалень у господарство. Завдяки інноваційному та сучасному підходу до птаховиробництва, він зміг покращити результати виробництва і знизити на 90% частоту виникнення пошкоджень подушок лап у птиці. 

Барт Янссен є представником другого покоління сімейного птахівничого бізнесу в Нідерландах. Прийнявши естафету від батьків, коли йому було 21 рік, він свідомо зробив вибір збільшувати масштаби виробництва. 

Сьогодні його птахоферма Janssen Poultry нараховує 13 пташників, де він утримує близько 500 тис. голів птиці. Вироблену продукцію реалізує по всій Західній Європі. 

МАКСИМАЛЬНА АВТОМАТИЗАЦІЯ 

Щоб належним чином контролювати процес виробництва бройлерів, птахоферма Janssen Poultry повністю автоматизована. Усі 13 пташників у господарстві оснащено комп’ютером, що контролює показники мікроклімату та датчики корму. Фермер може керувати ними зі свого офісу або з будь-якого іншого місця, з комп’ютера або телефону. Таким чином, керівник завжди має чітке уявлення про всі дані з пташника і в разі відхилень деяких показників від норми отримує попередження про це через систему сигналізації. Крім того, спеціалізована онлайн-компанія з Англії моніторить дані, отримані з усіх пташників 24/7 у повторюваному 90-хвилинному циклі. 

ПРАКТИЧНІ ВИПРОБУВАННЯ 

Важливим показником наявності потенційних проблем у пташнику є відхилення у споживанні води птицею. Тому нідерландський птахівник вивчав питання управління якістю питної води. Сьогодні значну частину його пташників обладнано системами напування Impex, за допомогою яких він може оптимально контролювати водопостачання. Кожне пташеня отримує стільки води, скільки йому потрібно на певний момент у процесі росту. Це позитивно впливає як на добробут тварин, так і на прибутковість господарства. 

Вибір системи Impex був очевидним. У пташниках Janssen Poultry ретельно випробовують системи та ніпелі для напування птиці від декількох виробників. Impex став переможцем цього практичного випробування. Використовуючи ніпелі для напування птиці Impex із низьким потоком, ви зможете точно керувати процесом подавання води навіть за низького тиску води. Це дає можливість максимально впливати на процес забирання води, через що буде набагато менше розливів. 

ЗМЕНШЕННЯ ПОШКОДЖЕНЬ СТОПИ 

Використання системи напування Impex дало змогу на 90% зменшити випадки пошкоджень подушок лап у птиці. Це важливо для виробників бройлерів. «У пташниках має бути сухо, бо будь-які пошкодження лап у птиці нині враховуються. Якщо їх забагато, це може призвести до штрафів або вимушеного зменшення щільності посадки птиці на квадратний метр, — говорить Барт Янссен. — Кілька років тому ми мали вологу підстилку у двох пташниках наприкінці циклу вирощування птиці, хоча при цьому у нас були збалансовані, хороші корми, відрегульована вентиляція та нормальна вода. Та коли ми почали працювати із системами напування Impex, з ніпелями, які мають низький потік, підстилка залишалася сухою. У результаті кількість уражень подушок лап зменшилася на 90%. Для цього також важливо контролювати викиди аміаку, що ми і робимо». 

УПРОВАДЖУЙТЕ ІННОВАЦІЇ 

Попри значні успіхи, нідерландський птахівник не сидить склавши руки. В середньому він проводить модернізацію або вносить зміни в обладнання кожні три роки. Барт Янссен зазначає: «Курка має попит на ринку з відносно низькою вартістю та негативним впливом на навколишнє середовище, але зміна споживчих уподобань і вплив роздрібних торговців змінюють попит. Звичайна курка зникне в Нідерландах протягом наступних п’яти років. Тому зараз я орієнтуюся і намагаюся здійснити перехід на менш інтенсивне виробництво, відповідно до вимог знаку якості Beter Leven (Краще життя) (1 зірка)». 

ВДАЛЕ ПАРТНЕРСТВО 

Вибір якісної системи напування у господарстві також матиме вплив на управління якістю питної води в пташниках. Барт Янссен впевнений, що немає межі досконалості, треба постійно працювати над покращенням показників виробництва і, відповідно, якістю системи напування та питної води. «Ви повинні весь час контролювати показники виробництва. Ми робимо це, відстежуючи комп’ютерні дані, постійно спостерігаючи за зміною параметрів, а також співпрацюючи з Impex як нашим технологічним партнером у сфері управління якістю питної води. Я радий, що вирішив повністю перейти на використання ніпеля для напування птиці з низьким потоком. Зрештою, це не тільки дало змогу покращити конверсію корму, але й стало зручніше вирощувати птицю. Оскільки тепер у нас майже всюди встановлені однакові системи питної води, нашими пташниками легше керувати», — говорить Барт Янссен. 

За матеріалами компанії «Імпекс»

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ