Тваринництво

Для хорошого старту треба давати курчатам препарат, що сприяє стабілізації мікрофлори ШКТ, пригнічує ріст і розвиток патогенних бактерій

Старт для бройлера

Старт для бройлера

Для хорошого старту треба давати курчатам препарат, що сприяє стабілізації мікрофлори ШКТ, пригнічує ріст і розвиток патогенних бактерій, створює сприятливі умови для зростання корисної мікрофлори.  

Сучасне вирощування бройлерних порід сільськогосподарської птиці має базуватися на знанні функціональних особливостей травної системи і використанні препаратів, здатних стимулювати роботу шлунково-кишкового тракту для підвищення адсорбції та активації процесів метаболізму. 

Високопродуктивні кроси та лінії птиці потребують максимального надходження усіх необхідних для організму поживних і біологічно активних речовин у доступному вигляді. 

Особливу увагу під час вирощування курчат бройлерів приділяють початковому, стартовому періоду життя. Головне завдання спеціалістів у цей час полягає в тому, щоб дати максимальний поштовх для забезпечення швидкого і повноцінного росту та розвитку добового молодняку. Зробити це можна, сприяючи формуванню корисної мікрофлори ШКТ птиці та забезпеченню стійкого імунітету. Шлунково-кишковий тракт птиці — це екосистема, де вода, рН і бактерії знаходяться в балансі. Створення цього балансу після виведення курчат є головною умовою для її майбутньої продуктивності. 

Корми для бройлера, зокрема предстартер, стартер, мають високий вміст протеїну (білка), відповідно, його кислотно-зв’язувальна здатність (КЗВ) дуже високого рівня. 

ЗДОРОВ’Я ПТИЦІ З ПЕРШИХ ДНІВ ЖИТТЯ 

ШКТ добового молодняку птиці не може одразу адекватно реагувати на споживання високопоживного корму через елементарну нездатність виділити велику кількість соляної кислоти (HCl), при тому, що частина її нейтралізується кормом з високим КЗВ. Це призводить до порушення перетравлення та засвоєння протеїну в ШКТ, також погіршується засвоєння мікроелементів — нерозчинні сульфати, сульфіти зв’язують Zn, Mg, Cu, Fe тощо. 

Фізіологічно залозистий шлуночок добового бройлера продукує шлунковий сік кількістю 1 мл, до складу якого входить пепсин, соляна кислота та муцини, але травна система курчат до 7−10-денного віку тільки формується, а ферментативна набагато нижча, ніж у дорослої птиці. 

Гідроліз білків вiдбувається в шлунку і тонкому відділі кишківника під дією ферментів шлункового соку та підшлункової залози, в результаті чого утворюються пептиди й вільні амінокислоти. Всмоктування амінокислот відбувається у тонкому відділі кишківника птиці, який включає механізм фільтрації, дифузії і осмосу. 

Засвоєння поживних речовин у кишківнику та створення захисного бар’єра потребують відповідної поетапної кислотності у шлунково-кишковому тракті. Уже з першої доби  життя курчат їхній кишківник заселяють умовно-патогенні та патогенні штами мікроорганізмів, а стабільний мікробіоценоз формується до 14–17-ї доби. 

Недостатньо перетравлений протеїн досягає нижніх відділів кишківника, де посилюються процеси бродіння та утворюються умови для розвитку і розмноження ентеропатогенної мікрофлори. Як наслідок, у птиці виникає діарея та клоациди. Тому для вдалого старту й досягнення високого ступеня засвоєння поживних компонентів організмом птиці рекомендовано використовувати комплексну кормову добавку Інтесті-флора, виробництва компанії «Кантерс» (Нідерланди). Цей препарат завдяки своїм складникам підвищує ферментативну діяльність кишківника, нормалізує кишкову мікрофлору, пригнічує ріст і розвиток патогенних бактерій, таких як E. Coli, Sallmonella, Clostridium та проявляє імуностимулювальну дію. Комбінація органічних кислот дисоціює за різних рН у різних відділах кишківника та регулює і знижує рН кормових мас мірою їх просування кишківником. Таким чином, Інтесті-флора покращує конверсію корму, позитивно впливає на приріст і загальний стан здоров’я птиці. 

До складу цього препарату входять: 

Пропіонова кислота. Має сильний фунгіцидний ефект та всмоктується через травний канал і транспортується в печінку, де пропіонат повністю перетворюється в глюкозу. Згубно діє на деякі грампозитивні збудники (Clostridium). Дисоціює в 12-палій та підвздошній кишці у птиці. 

Молочна кислота активно стимулює секрецію ферментів підшлункової залози, створює сприятливі умови для розвитку бактерій Lactobacillus, які перешкоджають росту і розвитку патогенних мікроорганізмів в тонкому відділі кишківника, також спонукає процес росту ентероцитів, чим збільшує поверхню всмоктування поживних речовин. Превентивно впливає на мікотоксин — афлатоксин (гриб Aspergilus flavus, A.parasiticus), покращує смакові якості води. 

Сорбінова кислота належить до довго ланцюгових кислот та дисоціює в товстому відділі кишківника. Має протигрибний і протипліснявий ефект, пов’язаний передусім з наявністю в складі кормової добавки пропіонової кислоти. Ці кислоти найбільш ефективно проявляються в поєднанні. 

Хелат міді — органічна сполука, що забезпечує свою стабільність і доступність у кислому середовищі. Бере участь у процесах метаболізму, засвоєння заліза пов’язаних з утворенням гемоглобіну, що запобігає розвитку анемій і синдрому розриву аорти в молодняку птиці. Активно підтримує формування імунної системи, підвищуючи загальну резистентність організму. Хелат міді має антимікробну дію до різних стрептококів, патогенних бактерій, пліснявих грибів. 

Інулін — витяжка з цикорію. Є пребіотиком, який слугує поживним середовищем для лактота біфідобактерій, ріст і розвиток яких витісняє популяцію патогенних бактерій зі шлунково-кишкового тракту. Застосовують з профілактичною метою як альтернативу антибіотикотерапії під час бактеріальних хвороб ШКТ. Покращує роботу травної системи за допомогою відновлення ворсинок епітелію кишківника і стимуляції розвитку корисної мікрофлори. 

Глюкоза — це найпростіший вуглевод, що належить до класу моносахаридів. Є найбільш універсальним джерелом енергії для забезпечення процесів метаболізму. В організмі птиці з глюкози синтезується глікоген, основний запасний вуглевод організму, що накопичується в клітинах печінки та м’язів.  

ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРЕПАРАТУ 

Метою досліду було забезпечення оптимального стрімкого розвитку і ефективного росту птиці; стимуляція раннього розвитку споживання води та корму; зменшення мікробного навантаження на ШКТ та ризиків розладу травної системи; визначення впливу підкислювача Інтесті-флори на продуктивність і збереженість поголів’я; практична значущість використання кормової добавки Інтесті-флора в першу добу життя курчат-бройлерів. 

Дослід проводили у фермерському господарстві «Шевченко» Полтавської області, на території якого розміщені шість чинних пташників. 

Для дослідження брали курчат-бройлерів кросу Кобб-500 кількістю 8720 голів. Середня жива вага під час посадки становила 46 г. Щільність посадки — 16 гол. на 1 м2. Тип утримання вигульно-підлоговий. 

Четвертого січня 2022 року добовий молодняк був розміщений в загальному приміщенні пташнику №5, підготовленому до посадки згідно з ветеринарно-санітарними нормами і правилами утримання птиці. Параметри мікроклімату відповідали загальноприйнятим зоогігієнічним нормам і контролювались автоматично клімат-контролем. На період розміщення добового молодняку курчат-бройлерів на території птахоферми у двох пташниках була птиця віком 18 днів кількістю 6706 голів, 37 днів кількістю 8635 голів. 

Для проведення досліду курчат бройлерів було розділено на дві групи: контрольну — 100 голів; дослідну — 8620 голів. Годівля відбувалася з 0 по 7-й день однаковим повнораціонним гранульованим комбікормом марки Предстартер відповідно до вікового періоду птиці. Показники поживності відповідали вимогам і нормам виробників кросу Кобб-500. Основу раціону становила кукурудза, соєвий шрот, премікс Предстартер 2,5%. У кормах для птиці не застосовували жодних стимуляторів росту. 

Дослід тривав вісім днів. Щоденно оцінювали показники падежу птиці, її клінічний стан (наявність діареї, клоацидів тощо), фіксували зміну динаміки набору живої ваги, однорідність стада та споживання води курчатами. 

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДУ 

Під час виробничого експерименту добовим курчатам з дослідної групи задавали Інтесті-флору шляхом випоювання через ніпельну систему водонапування (табл. 1). Доза становила 1,5 л на 1 т питної води протягом 24 год першої доби життя курчати. При цьому птиці контрольної групи Інтесті-флору не давали (табл. 2). Клінічний стан у контрольній та дослідній групах був задовільний, птиця активна, рухлива, апетит збережений, але в контрольній групі у 18 курчат було забруднення пуху навколо клоаки та її залипання сухими каловими масами. Це свідчить про те, що цекальний кал, або його ще називають нічним, має дуже рідку консистенцію. 

Таблиця 1. Технологічні показники продуктивності у дослідній групі птиці

Цекальний кал у птиці є похідним сліпих відростків кишківника, і його випорожнення відбувається раз на добу. Недостатньо розщеплений протеїн, досягаючи нижнього відділу кишківника та затримуючись там, спричинив посилений процес бродіння та утворення токсичних амінів. Як наслідок, це призводить до порушення всмоктування води, мінеральних елементів, розщеплення клітковини та утворення сприятливих умов для розвитку хвороботворних бактерій. 

Таблиця 2. Технологічні показники продуктивності. Контрольна група

У дослідній групі основного стада симптоматики клоацидів не спостерігали. Отже, Інтесті-Флора на початковому етапі забезпечила зниження рН та сприяла розщепленню білків та активації ферментів, що поліпшило травлення. 

Результат патолого-анатомічного розтину

Під час патолого-анатомічного розтину трупів птиці віком 5 днів з контрольної групи з ознаками діареї були виявлені такі патзміни: сліпі відростки заповнені бурого кольору рідкими каловими масами з рясним умістом бульбашок газу; пряма кишка бокаловидно розширена, заповнена великою кількістю сечокислих солей; нирки збільшені, паренхіма напружена, сечові канали містять сечокислі солі. 

ВИСНОВОК 

Інтесті-флора сприяє стабілізації мікрофлори травного каналу птиці, пригнічує ріст і розвиток бактерій роду Е.соli, Salmonella, Campilobacter, Pseudomonas тощо, дріжджових грибів у воді в травному каналі птиці. Зниження рН сприяє засвоєнню білків і активації ферментів, поліпшенню травлення, створює сприятливі умови для зростання корисної мікрофлори. Буферизація забезпечує зниження рН корму й ефективне зниження кислотно-зв’язувальної здатності корму. 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ