Тваринництво

Роль фітази та амінокислотних комплексів у покращенні виробничих показників вирощування птиці

Додавання фітази

Додавання фітази

Роль фітази та амінокислотних комплексів у покращенні виробничих показників вирощування птиці та турботі про навколишнє середовище 

Фосфор — життєво важливий для здоров’я птиці макроелемент, необхідний для метаболізму інших поживних речовин та вітамінів, зростання кісток та м’язів, формування якісної яєчної шкаралупи та перебігу інших процесів у організмі птиці. 

Джерелом фосфору в сировині, що входить до складу раціону, є фітати, які не засвоюються організмом птиці. Таким чином, це джерело фосфору не є біодоступним. Фітати не тільки перешкоджають засвоєнню фосфору, але й мають здатність зв’язувати мікроелементи (цинк, марганець, мідь та інші), знижуючи ступінь їх засвоєння в організмі птиці. З метою покращення засвоєння фосфору в раціон птиці додатково вводять фітазу. 

Фітаза розщеплює фітати та вивільняє фосфор у біодоступній формі, покращуючи показники здоров’я та продуктивності. Фітаза підвищує засвоюваність інших поживних речовин, зокрема мікроелементів. Декілька досліджень показали значне поліпшення показників продуктивності птиці після введення в її раціон одночасно з фітазою амінокислотних комплексів Zinpro Performance Minerals. 

КОМПЛЕКСНЕ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ 

Навіть за роздільного споживання фітази та амінокислотних комплексів Zinpro суттєво покращуються показники зростання птиці, вихід продукції, цілісність епітелію птиці та інші параметри вирощування. При цьому синергічний ефект їхнього спільного застосування підвищує показники продуктивності на більш високий рівень, сприяючи зміцненню здоров’я птиці, сталому розвитку та покращенню рентабельності виробництва. 

ЗБІЛЬШЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЗРОСТАННЯ 

Нещодавнім дослідженням було встановлено факт поліпшення коефіцієнта конверсії корму, підвищення показників живої ваги, виходу тушки та м’яса грудки завдяки введенню до раціону птиці амінокислотних комплексів Performance Trace Minerals на додаток до фітази. 

За використання комплексу Availa Zn без фітази жива вага птиці збільшилася на 2%, а після введення комплексу разом з фітазою значення показника підвищилося до 3%. 

Аналогічно покращився і коефіцієнт конверсії корму. За введення комплексу Availa-Zn без фітази він змінився на 1,2 пункту, а за введення разом з фітазою — на 3,5 пункту. 

ЗБІЛЬШЕННЯ ВИХОДУ ПРОДУКЦІЇ 

Вплив фітази та амінокислотних комплексів Performance Trace Minerals на вихід тушки та м’яса грудки вкотре підтвердив їхню значущість для показників рентабельності. Після введення до раціону комплексу Availa-Zn без фітази вихід тушки збільшився на 0,1%, а за їх спільного використання підвищився до 0,4%. 

Аналогічно змінився і вихід м’яса грудки — з 0,3 до 0,6% за спільного використання комплексу Availa-Zn та фітази. 

ПОЛІПШЕННЯ СТАНУ ПТИЦІ ТА ЗДОРОВ’Я 

Синергічний ефект застосування амінокислотних комплексів Performance Trace Minerals та фітази поширюється не лише на показники зростання та виходу продукції. Такі ж результати спостерігаються і за вивчення їхнього впливу на епітеліальні тканини, яке полягає у скороченні випадків ушкоджень подушечок лап та підвищенні цілісності кишкового бар’єра. 

Міцність епітелію має першорядне значення для здоров’я птиці. 

Епітелій є першою лінією захисту організму від багатьох чинників, включно з бактеріальним хондронекрозом та остеомієлітом (БХО), а також харчовими інфекціями. 

Спільне використання амінокислотних комплексів Performance Trace Minerals та фітази сприяло розвитку кісткової системи, доказом чого є збільшення вмісту золи та цинку у великогомілковій кістці. 

Правильний розвиток кісткової системи відіграє значну роль у підвищенні загальної продуктивності стада і забезпечується, головним чином, фосфором. 

ПІДВИЩЕННЯ БІОДОСТУПНОСТІ 

Не менш важливо враховувати відносну біодоступність, а саме кількість мікроелемента, що засвоюється організмом птиці після поглинання. Поліпшення відносної біодоступності цинку досягається за спільного використання комплексу Availa-Zn та фітази. Це має позитивний вплив на екологію і сприяє її поліпшенню. Спільне використання амінокислотних комплексів Performance Trace Minerals та фітази не тільки сприяє зростанню прибутковості виробництва, але й позитивно впливає на екологію. 

СКОРОЧЕННЯ НЕГАТИВНОГО ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ 

Екологічне птахівництво відіграє важливу роль у забезпеченні сприятливого довкілля. Споживачі останнім часом дедалі частіше висувають вимоги щодо дотримання принципів екологічно відповідальної поведінки у птахівництві. Спільне використання мікроелементів комплексів Performance Trace Minerals та фітази сприяє збільшенню виходу молодняку на початкову несучку, товщини шкаралупи та кількості курчат зі здоровими кінцівками, при цьому обсяги годівлі зберігаються на колишньому або можливо навіть меншому рівні. Як наслідок, скорочуються втрати, знижується забруднення довкілля. 

Д-р Дуарте Невес,
Коваль Михайло, директор ТОВ «Зінпро Украї
на»

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ