Техніка

Компанія John Deere представила новинки - серійні моделі й концептуальні розробки

Стратегія перемоги

Стратегія перемоги

На виставці Agritechnica 2019 компанія John Deere разом із великою кількістю концептів представила багато новинок, готових до серійного виробництва.

Як завжди, на стенді одного зі світових лідерів в аграрному машинобудуванні — компанії John Deere, було представлено багато новинок — від серійних моделей до концептуальних розробок, які демонструють перспективні напрями розвитку. З головних «драйверів» хочеться зазначити автономні машини та електропривід. У компанії впевнені, що літальні дрони та наземні безпілотники рано чи пізно займуть своє місце під сонцем.

Нова електромеханічна трансмісія недарма отримала золоту медаль: вона стала містком від старих способів передачі потужності до найсучасніших ефективних рішень. Недарма ж концептбезпілотник Jocker має повністю електричний привод. І не важливо, що поки що не розв’язано проблему джерела електроенергії для потужних польових тракторів: головним завданням є демонстрація зростання ролі електричних приводів. У цьому концепті також демонстрували можливості автономної роботи, коли машина за допомогою камер, сенсорів, радарів, навігаційної системи й алгоритмів машинного навчання здатна орієнтуватися в просторі та виконувати завдання без втручання людини. Для легких робіт компанія запропонувала універсальну самохідну платформу, яку можна використовувати з різним знаряддям.

Літальні безпілотники теж не були без роботи. Для легких машин головним завданням є збирання інформації, а потужніші зможуть виконувати технологічні операції з обприскування. На виставці було представлено перший великий безпілотник для сільського господарства, розроблений разом із компанією Volocopter. Завдяки вантажності у 200 кг VoloDrone здатний обробляти значну площу як обприскувач, особливо на полях зі складним рельєфом й ускладненим доступом.

Трансмісія з майбутнього

Цього року єдиною золотою нагородою була відмічена електромеханічна трансмісія eIVT. Вона покликана не лише суттєво модернізувати безступеневу трансмісію IVT, а й відкриває нові можливості для використання електричної потужності для будь-яких цілей. Очікується, що у 2021 році ця трансмісія буде доступною до замовлення. Вона має велику кількість переваг, одна з них — великий діапазон швидкостей руху: від 50 м/год до 50 км/год. До того ж усе відбувається за низьких обертів двигуна, що сприяє економії пального. Раніше слабким місцем такої трансмісії був гідравлічний модуль, у якому олива сильно нагрівалась, а ККД був низьким. Тепер завдяки тому, що гідравлічний модуль замінено на генератор й електродвигун, надійність і ефективність трансмісії суттєво покращилися. Потужність у 100 к. с., яку виробляє генератор, можна передавати через кабелі до причіпного обладнання. В продемонстрованому на виставці концепті ця потужність використовувалася для приведення в рух коліс причепа.

Єдина золота нагорода — електромеханічна трансмісія eIVT

Трактори-новачки

Цього року на виставці була представлена модель 8 RX у 4-гусеничному варіанті. Тож тепер ця серія тракторів також має три версії — колісну, дво- та чотиригусеничну. В 6-му класі з’явилися відразу дві нових моделі. Перша — новий флагман серії 6М номінальною потужністю 195 к. с. Це найбільша машина серії з повністю новою кабіною й оновленим підлокітником. Залежно від типу трансмісії будуть доступні різні опції, що мають назви select, premium й ultimate. На цій серії тракторів уже пропонуються системи точного землеробства, телематики віддаленого доступу JD Link.

Поповнилася новою моделлю й серія тракторів 6В, що виробляють у КНР. До версій в 110 і 135 к. с. додалася нова, потужність якої становить 140 к. с.

6-та серія тракторів із системою JD Link

Запобігти незапланованим простоюванням

Уже кілька років поспіль триває активне тестування система Expert Alerts, що дає змогу за згоди клієнта прогнозувати можливі поломки техніки ще до того, як вони трапляються. В базовій комплектації на тракторах й іншій самохідній техніці John Deere встановлюються телематичні модулі MTG, що збирають дані з CAN-шини. Ці дані потрапляють на сервери компанії John Deere, де вони аналізуються, і якщо в появі дефектів знаходять закономірності, з’являється можливість прогнозувати їх появу. Наразі існують алгоритми, які можуть передбачати вихід із ладу тих або інших вузлів й агрегатів з імовірністю понад 90%. Тобто якщо система каже, що є потенційні ризики виходу з ладу того або іншого агрегата, з імовірністю 90% таке трапляється. Робота системи розпочиналась із тракторів серії 8R, і нині поступово розширюється спектр машин, із якими працює Exper Alerts. Таким чином, John Deere може забезпечити безвідмовну роботу техніки протягом сезону превентивними ремонтами. Важливо зазначити, що передбачення стосуються не лише електронних компонентів, а й механічних.

Нагороди для комбайнів

Дві срібних нагороди отримала зернозбиральна техніка John Deere. Перша — за систему оцінювання рослинної маси перед комбайном, що дає змогу більш рівномірно завантажувати молотильний апарат і двигун. Під час збирання тієї ж пшениці трапляються як чисті ділянки, так і забур’янені або з полеглою рослинною масою. Різкі зміни умов можуть призвести до забивання комбайна, якщо оператор вчасно не зменшить швидкість руху. Нова система не допустить цього.

Дві пари 3D-стереокамер, що встановлено на кабіні, можуть визначати щільність рослин перед жаткою, «побачити», чи це стояча або полегла маса. Також у комбайн можна завантажити дані зі супутникових знімків про розвиток біомаси по конкретному полю, і система буде їх також використовувати.

Зернозбиральний комбайн із 3D-стереокамерами

Другу медаль отримала новинка цієї виставки — новий клас комбайнів серії Х9, який має стати флагманським. Він забезпечує екстремальну продуктивність більш ніж 100 т/год завдяки двороторній системі обмолоту. На створення цієї машини пішов не один рік, бо завданням було збільшити продуктивності без виходу за габаритні обмеження по ширині в 3,5 м. Під час порівняльних тестів із флагманськими моделями інших виробників John Deere Х9 намолотив більше, до того ж питома витрата пального була меншою. Під нову серію зернозбиральних комбайнів розробили й нову жатку, у якій реалізована можливість копіювання рельєфу незалежно для лівої та правої половин. Транспортерна стрічка жатки ширша, й, крім того, має ребристу поверхню для зменшення втрат під час збирання дрібнонасінних культур, схильних до осипання. Інші подробиці виробник вирішив не розкривати аж до презентації серійного зразка.

Цікаве рішення було представлено для активної боротьби з бур’янами. На комбайн серії S встановили додатковий подрібнювач, який має на меті зруйнувати структуру всього матеріалу, що сходить із решіт. Випробування показали, що такий подрібнювач руйнує до 98% насіння бур’янів. Коли концепт перетвориться на серійне обладнання, фермери зможуть суттєво скоротити витрати на гербіциди.

Кормозбиральна техніка

У кормозбиральній техніці John Deere робить акцент на частини, що зношуються. Комплект частин DuraLine працює в 4–5 разів довше, ніж стандартні, і John Deere гарантує, що вони зможуть відпрацювати 5 років або 3000 мотогодин незалежно від того, скільки тонн на годину буде проходити через комбайн.

На вибір також пропонуються дві серії подрібнювачів зерна. Серія Premium складається з кількох наборів вальців діаметром 240 мм: зі стандартною зносостійкістю (різниця швидкостей може становити 32%), хромовані (різниця швидкостей до 40%), а також для злакових культур із маленькими зубчиками.

Кормозбиральний комбайн із комплектом частин DuraLine

Допомагає фермерам визначати якість кормів лабораторія Harvest Lab. Вона може використовуватися на комбайні (визначає вологість і поживність корму) і в стаціонарних умовах. Для кукурудзяного силосу крім вологості можна вимірювати крохмаль, НДК, КДК і білок. Також лабораторію можна встановлювати на обладнання для внесення рідких органічних добрив, вимірюючи азот, фосфор, калій, і таким чином регулювати норму внесення залежно від потреб.

Інновації в обприскуванні

Одна з найнадійніших серій причіпних обприскувачів на ринку отримала нову назву М700i, що означатиме «інтелектуальний». Опційно ця машина буде оснащуватись ISOBUS-контролером, який дасть можливість вимикати секції, використовувати карти-завдання та навігацію, вести документування виконаних робіт.

Інтелектуальний причіпний обприскувач М700i з ISOBUS-контролером

 Для керування виливом на самохідних обприскувачах застосовується система ExactApply, яка передбачає роботу з шістьма форсунками, що працюють попарно. Завдяки широтно-імпульсній модуляції вилив відбувається в пульсаційному режимі з частотою 15 або 30 Гц. Форсунки активуються попарно (можуть працювати кожна окремо або разом), що дає змогу як змінювати норму виливу на кожній окремій форсунці, так і підтримувати задану норму в широкому діапазоні швидкостей. Завдяки автоматичній компенсації виливу й індивідуальному контролю кожної форсунки розмір краплі завжди оптимальний, тому якість внесення буде відмінною навіть за умов постійної зміни швидкості руху або на криволінійних ділянках.

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ