Тваринництво

Стандарти успішного свинарства

Стандарти успішного свинарства

Відмінна генетика, якісні корми, дотримання норм мікроклімату, кваліфікований персонал — ключ до успішного та прибуткового свинарства.

 

Сьогодні успішним можна вважати той свинокомплекс, де в середньому отримують не меншніж 23 поросят на рік від кожної свиноматки при 2,3 опоросу, де добові прирости не нижчі за 750 г при співвідношенні конверсії корму 1:3 кг. Однак підраховано, що збільшення річної продуктивності стада в тисячу свиноматок до рівня 26 поросят дасть додатково3000 свиней на рік, а це 330 т м’яса у живій вазі і додатковий прибуток на рівні 1 млн 485 тис грн/рік*! Вийти на такий рівень розвитку галузі можна лише тоді, якщо умови для цього були закладені вже при будівництві свинокомплексу.

 

«Погода» у свинарнику

 

При проектуванні, будівництві й реконструкції потрібно врахувати фактори, що забезпечують найкраще утримання тварин. Наприклад, в зоні індивідуального утримання поросних свиноматок температура повітря не повинна перевищувати 19—22 °C, групового 16—18 °C. Зниження цих показників на 4 °С призведе до щодобової перевитрати корму в 200 г на кожну тварину при індивідуальному утриманні і 100 г — при груповому. Поросята на підсосі в перші дні життя чудово почуваються за температури навколишнього середовища 30—35 °C, тоді як для свиноматки оптимальними є 20—22 °C. Тому в боксах опоросу потрібно забезпечити дві різні кліматичні зони.

 

Відлучення поросят проводиться при досягненні ними ваги близько 8 кг. Оптимальна температура в цей період — 25—28 °C. При живій вазі свиней 25—30 кг потреба в теплі зменшується до 24 °C. На першій фазі відгодівлі температуру повітря в приміщенні можна знизити до 20—22 °C. Температура на відгодівлі зимою не повинна опускатися нижче за 15 °C, а літом підніматися вище за 25°C. При збільшенні температури в приміщенні на один градус, починаючи з 25 °С, свиня знижує споживання кормуна 0,5 кг.

 

Для уникнення протягів швидкість руху повітря у відділенні поросят взимку не повинна перевищувати 0,2 м/сек. Це має особливе значення, оскільки система вентиляції синхронно взаємодіє із системою опалення. За допомогою вмонтованої у приміщенні пористої підвісної стелі можна знизити швидкість повітряних потоків. Одночасно повітря підігрівається за допомогою підвішених до стелі «дельта»-труб. Для забезпечення поросят тепломв підлогумонтуються килимки, що підігріваються водою.

 

Рекомендована оптимальна вологість повітря в приміщенні — 50—60%. Збільшення тривалості освітлення в боксах більш як на 16 годин підвищує апетит тварин.

 

Житлові квадрати

 

Ще на стадії проектування потрібно піклуватись про оптимальну площу для тварин, передбачивши при цьому місця для відпочинку і окреме місце для випорожнення тварин. У країнах ЄС це регламентується законодавчими актами і спеціальними нормативами, обов’язковими для всіх, хто займається свинарством. Це впливає не тільки на вартість будівництва, а й на чистоту в боксах, адже відомо, наприклад, що при площі постановки на відгодівлі більш як 0,9 м2/голову і недостатньому освітленні у боксах буде брудно і волого.

 

Жодного стресу

 

Важливо забезпечити безстресову обстановку при годівлі. За недостатнього фронту годівлі часто виникають конфліктисвиней за кращі кормові місця. Тому кормороздачу потрібно організувати так, щобтварини могли споживати корм у спокійних умовах. Це завдання вирішується за допомогою годівниць, які оснащені спеціальними датчиками,що дозволяють оптимально налаштувати процес годівлі.

 

Власні корми — власні добрива

 

Висока якість корму відіграє вирішальну роль в успішності свинарства. Фузаріози кукурудзи і зернових — досить часта причина того, що уражений мікотоксинами корм стає непридатним для тварин. Все більшу популярність у годівлі свиней набуває технологія консервування зерна кукурудзи (завдяки відмінним смаковим якостям такого зерна та низькій собівартості). За рахунок низького рівня рН корм має трохи кислувате середовище. Він добре засвоюється та із задоволенням поїдається тваринами, що особливо важливо для свиноматок після опоросу. Крім того, собівартість силосування кукурудзяного зерна значно нижча від його сушіння.

 

Використання на полях при вирощуванні кормових культур власних органічних добрив (гноївки) дає підприємству змогу економити кошти на закупівлі мінеральних добрив. За цінами ЄС, вартість поживних речовин, що містяться в гноївці, отриманій від 1 тис. свиноматок з 9500 відгодівельними місцями, становить близько 170 тис. євро.

 

Отже, для того, щоб зробити своє господарство успішним та прибутковим, достатньо досягти оптимального співвідношення таких факторів, як генетика, годівля та утримання тварин, їх належне осіменіння і ветеринарне обслуговування. А також забезпечити високу компетентність менеджерів підприємства і навіть простих операторів.

 

*     Вартість 1 кг в живій масі 15 грн, маса свиней на початку відгодівлі 30 кг, в кінці –110 кг, собівартість 1 кг – 10,5 грн.

 

 

Віктор Андрійченко

Представництво «Шауер Агротронік ГмбХ» в Україні

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2011 року 

  

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ