Техніка

Корпорація AGCO в рамках виставки Агро2021 презентувала нові моделі тракторів

Більше потужності й можливостей

Більше потужності й можливостей
Трактор Fendt 1159 МТ оснащується двигуном AGCO Power об’ємом 16,8 л

Корпорація AGCO в рамках виставки Агро2021 презентувала нові моделі тракторів, що здатні покращити ефективність роботи аграріїв і полегшити працю механізатора, фермера й агрохолдингу  

Fendt 

Як завжди, до флагманського бренду було прикуто максимум уваги. Усі представлені моделі пропонують безліч можливостей аграріям, і насамперед — це велика продуктивність за мінімальних витрат. Ця концепція з кожним роком усе більше відрізняє техніку Fendt від інших відомих виробників тракторів. 

Найпотужнішою з представлених був гусеничний трактор Fendt 1159 МТ. Цю модель із самого початку розробляли під роботу з гусеничними рушіями, отже, конструктори були позбавлені необхідності уніфікувати трактор із колісними версіями. Таким чином, досягли оптимального розподілення ваги й розташування обладнання. 

Fendt 1159 МТ оснащується двигуном AGCO Power об’ємом 16,8 л. Максимальна потужність агрегата — 590 к. с., продуктивність гідравліки — 223 л/хв. У базовій комплектації є чотири розподільники, втім, можна встановити до шести. Серед інших гусеничних тракторів такого класу ця модель відрізняється наявністю задньої 3-точкової навіски, що пропонується в стандартній комплектації. Зазвичай 500-сильні трактори пропонують лише з тяговим брусом, що досить сильно обмежує можливості їх використання. Хоча з тим самим плугом набагато зручніше працювати через 3-точкову навіску. 

Нова модель 942 Vario на сьогодні є одним із найпотужніших класичних тракторів

Модель 942 Vario вже демонстрували в Україні, але цього року на виставку привезли оновлену версію з двигуном MAN потужністю 415 к. с. Усі знають 900-ту серію тракторів Fendt, які в багатьох господарствах працюють по 20 тис. мотогодин. Ця машина має замінити модель 936 Vario, яка чесно відпрацювала багато років. 

Нова модель 942 Vario на сьогодні є одним із найпотужніших класичних тракторів. На ринку є багато виробників, що пропонують 400-сильні моделі, але в більшості вони не здатні передавати всю потужність на рушії. Частина потужності використовувалась для роботи гідросистеми й інших споживачів енергії. Навіть у попередній моделі 936 Vario на трансмісію передавалась не вся потужність двигуна. З новою моделлю 942 Vario було досягнуто можливість усю потужність двигуна передавати на колеса. 

Двигун MAN об’ємом 9 л працює за концепцією низьких обертів Fendt ID. Робочий діапазон — 1100–1500 об/ хв. Саме за таких обертів двигун видає максимальну потужність. Це дивує фермерів і трактористів, бо трактор видає максимум потужності практично на холостих обертах (якщо порівнювати з моделями попереднього покоління). 

Система повного інтелектуального приводу, яку раніше пропонували тільки на тракторах 1000-ї серії, стала доступною і на тракторах 942 Vario. Це робить машину більш універсальною, бо тепер у лінійці трактори потужністю від 300 до 400 к. с. Разом із тим на замовлення доступна гідравліка з продуктивністю 430 л/хв. Це зроблено  для роботи з причіпним обладнанням, яке потребує значної продуктивності гідросистеми. 

Нова концепція фермерського трактора 

Повністю нова модель Massey Ferguson 5711 потужністю 110 к. с. уперше зайшла в Україну, і це абсолютна новинка для нашого ринку. Її призначення — замінити застарілі трактори радянського зразка й стати надійним і зручним помічником сімейних фермерських господарств. 

Повністю нова модель Massey Ferguson 5711 потужністю 110 к. с. має замінити застарілі трактори радянського зразка

Оскільки трактор позиціонується як машина, на якій фермери працюватимуть самостійно, її основною перевагою є комфорт. Оператор може керувати більшістю функцій за допомогою електроніки. Наприклад, увімкнення переднього мосту, блокування диференціалу, зміна глибини обробітку, опускання/підіймання навіски виконується кнопками. Також тут є режим адаптації навіски до польових умов. Якщо трактору «важко» працювати, навіска автоматично зменшує глибину обробітку. Можна встановлювати обмеження по висоті підіймання навіски й регулювати швидкість опускання — усе це робиться за допомогою електроніки. 

Трактор складають у французькому місті Бове, його оснащують двигуном об’ємом 4,4 л потужністю 110 к. с. з паливною системою Common Rail. 

Удосконалена трансмісія Dyna4 дає 4 передачі й 4 діапазони, може працювати як у ручному, так і в автоматичному режимах. Іншими словами, оператор має під рукою 16 передач для руху вперед і 16 — для руху назад. Максимальна швидкість руху в транспортному режимі — 40 км/год. Під час автоматичного перемикання передач усередині діапазону розриву потужності не відбувається, що збільшує загальну продуктивність і скорочує витрати пального. 

Система Power Control дозволяє легко і зручно керувати реверсом руху трактора, перемикати передачі, а також керувати зчепленням. Оператор повністю контролює машину і може керувати цими функціями лівою рукою в момент, коли потрібно одночасно керувати функціями гідравліки й задньою навіскою правою рукою. 

Вантажність задньої навіски — 4,3 т. У стандартній комплектації пропонується гідравлічна система продуктивністю 57 л/хв, а на замовлення можливі варіанти з більшою продуктивністю. 

Оскільки трактор позиціонується як фермерський, тут покращили комфорт шляхом амортизації кабіни. На сьогодні за зручністю і комфортом у цьому класі тракторів Massey Ferguson є №1 у світі. 

Valtra 

Сегмент тракторів потужністю 200– 250 к. с. має значний потенціал для росту, тому машини з фінського заводу Valtra були представлені моделями Т234 Versum і T234 Active. Обидві машини оснащено двигуном AGCO Power об’ємом 7,4 л потужністю 230 к. с., а також трансмісією Power Shift 30 . 30 з окремою від гідросистеми гідравлічною ванною. 

Червоний колір означає комплектацію Red Line, нижче якої хороший преміальний трактор може пертворитися на звичайний

Версія Active дещо простіша за комплектацією, але за функціоналом нічим не відрізняється від Versum. Обидві моделі мають однакову продуктивність. Червоний колір означає комплектацію Red Line — це комплектація, нижче якої виробник не радить опускатися, щоб хороший преміальний трактор не перетворився на звичайний. 

Машина Versu має дещо вищий статус. Тут встановлено зручний великий монітор SmartTouch, для створення якого залучали спеціалістів із компанії Nokia. Щоб зробити ідеально зручне меню, розробники використовували спеціальні окуляри, які відстежували напрямок погляду оператора. Коли тому називали певні підсистеми трактора, оператор дивися на певну зону умовного зображення трактора, і саме туди помістили кнопку меню, що відповідає за гідросистему. 

Трактори Valtra виготовляються у Фінляндії, і практично всі їх компоненти теж мають фінське походження. Тому якість цієї техніки можна без сумніву назвати європейською.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ