Техніка

Підприємство «Фавор ВГВ», цього року, за умови дефіциту опадів отримало врожайність пшениці 11 т

Сівалка для рекордів

Сівалка для рекордів

Для досягнення рекордних урожаїв потрібно забезпечити досконале виконання кожного етапу в технологічному ланцюгу. 

Підприємство «Фавор ВГВ» із Літинського району Вінницької області й далі дивує колег з усієї України. Наприклад, цього року за умови дефіциту опадів (із 14 квітня й до кінця вегетативного періоду випало 155 мм) отримали врожайність пшениці 11 т! Результати по інших культурах теж вражають: наприклад, торік отримали 64 ц/га сої, соняшник «дав» 73 ц/га. Як з’ясувалося, це далеко не випадковість. 

Григорій Волинець, власник ФГ «Фавор ВГВ»

Григорій Волинець, власник господарства, розповів, що ретельно підходить до кожного етапу — від підготовки ґрунту й унесення добрив до збирання та роботи з рослинними рештками. Для отримання таких справді рекордних результатів використовують найкраще насіння, протруювання здійснюють власними силами, а насіння зернових культур взагалі вирощують самостійно й готують на власному насіннєвому заводі. Це дає змогу контролювати якість, що є запорукою доброго врожаю. 

Підготовка насіння також суттєво впливає на проростання й початковий етап розвитку рослин — для протруювання застосовують комплекс «інгредієнтів», зокрема й біологічні препарати. За словами власника підприємства, тільки на підготовку насіння витрачають до 6000 грн на тонну. 

Велику увагу приділяють підготовці ґрунту. Був період, коли тут почали віддавати перевагу дискуванню й мінімальному обробітку, і навіть було бажання спробувати no-till. Однак економічні показники почали стабільно погіршуватись, і було вирішено повернутися до оранки як найефективнішому обробітку ґрунту за умов інтенсивного господарювання. 

5-річний посівний комплекс більше нагадує новий

Важливим питанням завжди була якість сівби: якщо на цьому етапі припускатися помилок, виправити їх протягом поточного сезону вже буде неможливо. Власник підприємства дуже добре розуміє це і до вибору зернових сівалок підійшов дуже виважено. Було розглянуто пропозиції багатьох відомих виробників, на деякі з них дивились у роботі. У результаті обрали посівні комплекси PÖTTINGER TERRASEM із шириною захвату 6 і 4 м, які працюють у господарстві вже 5 і 4 роки відповідно. 

Агрегати працюють із тракторами MF (Massey Ferguson) 8737 і MF 7624. За світловий день менша встигає засіяти 50 га, більша — 65–70 га. Вночі роботи не ведуться. 

За п’ять років напрацювання становить понад 7000 га. Ураховуючи якісну попередню підготовку ґрунту дискова секція ще не зносилася. Інші робочі органи — дискові сошники для внесення добрив і висіву насіння також мають достатній ресурс. Витрати пального під час сівби — 7–8 л/га залежно від польових умов і стану ґрунту. Сівба виконується на швидкості 12–15 км/год, але у цьому підприємстві на перше місце висувають саме якість виконання цієї операції. Тож за потреби швидкість можуть зменшувати. Бункер для добрив і насіння можна розділяти залежно від потреб. Якщо сіють ріпак, можна більшу частину виділити на добрива, щоб зменшити кількість зупинок на завантаження.

В експлуатації посівні комплекси показали себе як найкраще. За словами керівника підприємства, механізатори швидко навчилися працювати з ними. Налаштування здебільшого виконують з кабіни трактора, і тільки для калібрування потрібно витратити кілька хвилин поруч із сівалкою, щоб відібрати контрольні порції насіння через дозувальний апарат, зважити й увести дані у комп’ютер. Також власник підприємства задоволений технічною підтримкою: за потреби можна в будь-який час отримати консультацію телефоном, а якщо є необхідність — приїжджає спеціаліст і оперативно розв’язує проблему. 

За 4 роки довелось замінити кілька підшипників у дискових сошниках

Хоча посівний комплекс призначений для суцільного висіву, за своєю точністю він практично нічим не поступається просапним сівалкам. По-перше, чітко витримується завдана норма висіву, і це стосується як насіння зернової групи, так і дрібнонасінних культур, таких як ріпак. Наприклад, якщо встановити норму 1,5 кг на гектар, так сівалка і сіє. З пшеницею точність така сама бездоганна, і похибка в межах поля не перевищує одного кілограма. Система внесення мінеральних добрив за точністю аж ніяк не поступається, і працює весь цей час без нарікань. Важливим є і рівномірність розташування насінин у рядку: тут немає такого, щоб в одному місці було густо, в іншому — пусто. Якщо подивитися на сходи, добре видно, як рівномірно лягає насіння. 

За досвідом підприємства диски з вирізами працюють ефективніше, ніж суцільні

Завдяки тому, що агрегат точно дотримується заданої глибини по всій ширині захвату, сходи також отримують теж рівномірні. Рослини розвиваються в оптимальних умовах, без внутрішньої конкуренції, і це є додатковим чинником для збільшення врожайності. 

Висів контролюють датчики. У разі забивання механізатор одразу бачить проблему і може вчасно її розв’язати. Це також збільшує загальну якість сівби й дозволяє отримувати кращі врожаї. 

Цьогорічні пшениця і ячмінь — довжина диктофону складає 11 см

Перед сівбою ґрунт готують таким чином: після оранки закривають вологу боронами й спареними культиваторами. Таким чином, одночасно із закриттям вологи вирівнюють поле. Потім у поле заходить передпосівний культиватор, який готує посівний горизонт, і в результаті поле стає ідеально рівним. За таких умов дискову секцію посівного комплексу можна взагалі не застосовувати — ґрунт повністю готовий до сівби. Однак у певних умовах диски допомагають: наприклад, коли починається дощ, інші сівалки відразу зупиняються, а PÖTTINGER TERRASEM спокійно досіває до кінця гону, хоч це кілометр або два. Секрет простий — диски перемішують перезволожений верхній шар ґрунту із сухим нижнім, колісні котки ущільнюють цю суміш, і дискові сошники висівають, не забиваючись. Тож за 5 років експлуатації ще ні разу не довелося зупиняти сівбу посеред загінки, завжди досівали до краю поля. І сходи на цих ділянках нічим не відрізнялися від інших, що засівались у нормальних умовах. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ

Євгеній Волинець, заступник 

— Механізатори швидко навчилися працювати з посівним комплексом. На щоденне обслуговування витрачається 20–30 хв: вичищаються котушки, перевіряється стан підшипників, змащуються головні вузли. Ризикувати із якістю сівби ніхто не хоче — після появи сходів одразу видно, як хто стежив за роботою сівалки. 

Дефектування посівних комплексів виконує представник компанії PÖTTINGER щороку після завершення сезону. Далі замовляємо необхідні запчастини, і механізатори на місці самі виконують заміну. Нічого складного тут немає, тому сторонніх спеціалістів для цих робіт не залучаємо, крім гарантійних випадків. 

Сіємо 4-метровою сівалкою на швидкості 12–13 км/год, 6-метровою — 14–15 км/год. Хоч і кажуть, що можна розганятись до 20 км/год, краще не ризикувати якістю сівби. За 5 років експлуатації замінили два підшипники в колісному котку, а також деякі підшипники в дискових сошниках. Підготовка сівалок до сезону відбувається восени, після завершення сівби озимих культур. Навесні за тиждень-два до початку сівби тільки перевіряють, чи все нормально працює. Також хочу кілька слів сказати про те, як якісно сівалка сіє. Мені подобається перевіряти її роботу, я завжди розкопую рядки й бачу, як дотримується глибина і як розкладається насіння. Це суттєво впливає на рівномірність сходів. У попередній сівалці кожен сошник витримував якусь свою глибину, а не задану, і кожен рядок сходив у різний час.     

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ