Овочі-Ягоди-Сад

Щоб успішно залучити грант на сад, треба уважно підійти до складання проєкту. Важливе значення має продумана система зрошення

Інженерія проєкту

Інженерія проєкту
Подавання води у водонакопичувальний басейн

Щоб успішно залучити грант на сад, треба уважно підійти до складання проєкту. Важливе значення має продумана система зрошення  

Садівнича галузь робить значний вклад у продовольчу безпеку країни. Тому, попри війну, яка приносить великі збитки українській економіці, держава знайшла можливість надання фінансової допомоги аграрному сектору за допомогою грантів на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства. Проте одних лише вільних грошей для створення саду недостатньо. Та й щоб їх отримати, одного бажання мало. Треба розумітися хоча б на основах цієї справи або скористатися послугами експертів. Перше, з чого треба почати шлях до гранту, як, власне, і до закладання саду загалом, це створення проєкту. Далі треба прорахувати всі складові для закладання, вибрати постачальника садивного матеріалу, шпалери та системи зрошення. У цьому матеріалі ми розповімо, як правильно підійти до проєкту на сад та на створення зрошувальної системи. 

ПРОЄКТНІ СКЛАДОВІ 

Проєкти на гранти варто замовляти та виготовляти швидко, щоб потрапити до ліміту запланованих на 2022 та 2023 роки площ садіння, які зазначені в Додатку 1 до Порядку надання грантів, а саме 10 тис. гектарів. 

Проєкт на створення насаджень плодово-ягідних культур під державні гранти практично не відрізняється від проєктів, які розробляли й розробляють відповідно до ДСТУ 4951:2008 «Насадження плодові. Проектування. Загальні вимоги», ДСТУ 4952:2008 «Ягідні насадження. Проектування. Загальні вимоги», ДСТУ 4955:2008 «Виноградники. Проектування. Загальні технічні вимоги», ДБН А.2.2-3:2014 та інших нормативних документів, які діють у сільськогосподарському будівництві на період випуску проєкту та вимог до екологічної безпеки об’єктів. 

Виведення живників у ряд

Замовник має надати розробнику проєкту результати агрохімічних аналізів зразків ґрунту з проєктної ділянки, виконаних сертифікованою лабораторією, перелік культур та сортів для своїх насаджень, схеми їхнього розміщення, перелік машин та технічних засобів, що планують до використання під час реалізації проєкту, можливо якісь технологічні елементи догляду за насадженнями. 

Якщо побажання замовника не суперечать загальноприйнятим технологіям вирощування тієї чи іншої культури, в основі яких лежать науково-методичні рекомендації профільних наукових установ України, то розробники проєкту повністю враховують ці побажання. Натомість розробники пропонують свої проєктні рішення. Іноді замовник взагалі вважає за краще повністю покластися на пропозиції спеціалістів проєктних організацій, особливо тоді, коли вперше розпочинає роботу садівника. 

Основа водонакопичувального басейну

Що важливо знати замовнику щодо структури та окремих частин проєкту? 

Генеральний план та розбивне креслення дають змогу зрозуміти де географічно мають бути проєктні насадження та як на ділянці будуть розміщені культури. Ряди та садивні місця в насадженнях розмічають, користуючись розбивним кресленням. 

У пояснювальній записці через технологічні карти й коментарі до них викладають усі основні роботи зі створення насадження і догляду за ним до вступу в плодоношення. 

Монтаж трубопроводів

У кошторисній документації зазначають вартість усіх без винятку матеріалів за середньостатистичними цінами, що діють на ринку на момент створення проєкту. Вартість проведення робіт фіксується згідно з кошторисною програмою АВК-5 (або інше), версії якої регулярно оновлюються залежно від зміни ціноутворення. 

У паспорті проєкту подають стислу інформацію про проєкт та показники передбачуваної економічної складової проєкту. До речі, економічна складова, яку подають у пояснювальній записці та паспорті проєкту, повинна бути детально представлена, щоб замовник міг скористатися нею під час заповнення заявки на отримання гранту. 

ВИБІР ПІДРЯДНИКА 

Головним завданням перед садівниками як за умов осіннього, так і весняного садіння є приживання саджанців, де практично головним чинником є своєчасний полив молодих насаджень. Тому зрошення важливо та необхідно влаштовувати під час закладення насаджень.

 За наявності попередньо змонтованої системи краплинного зрошення це важливе завдання вирішується оперативно і з невеликими затратами праці та застосуванням техніки, що, своєю чергою, вивільнить ресурси для повноцінного післясадивного догляду насадження та наступних технологічних операцій, зокрема встановлення індивідуальних опор для молодих рослин. У разі з саджанцями типу «кніп-баум» за краплинного зрошення урожай 5−6 т/га можна отримати вже в перший рік. 

Фільтраційно-фертигаційний вузол

За дотримання всіх вимог до передсадивної підготовки ґрунту на етапі закладення насадження можна скоротити витрати першого року на обладнанні системи краплинного зрошення, а саме відтермінувати встановлення фертигаційного вузла і монтажу системи протизаморозкового поливу. 

Під час вибору постачальника зрошувального обладнання, будівельно-монтажних робіт та послуг з розроблення  проєктної документації оптимальним рішенням є надання таких послуг компаніями, що застосовують комплексний підхід до реалізації проекту зрошення — проєкт під ключ. 

Гравійно-піщані фільтри

Такий комплексний підхід має передбачати всі етапи зі створення промислових насаджень, а саме: топогеодезичні вишукування на проєктній ділянці, аналіз якості поливної води, ґрунтові й гідрогеологічні вишукування, розроблення проєктів створення багаторічних насаджень та їх зрошення. 

Підрядна компанія має бути забезпечена матеріальною базою та кваліфікованим інженерно-технічним персоналом для проведення будівельно-монтажних робіт і сервісного обслуговування. 

Насосно-фільтраційний вузол

Зрошувальне обладнання має бути надійним, компактним, простим в обслуговуванні, автоматизованим, ремонтопридатним, серійного виробництва за необхідності з перспективною продуктивністю для розширення площі зрошення. 

Надійність забезпечить тривалий безаварійний строк його експлуатації, завдяки компактності можна відійти від значних капіталовкладень у споруди насосно-фільтраційних вузлів. Зменшення експлуатаційних витрат, економія енергоресурсів, дистанційне керування та вплив людського чинника на роботу системи значною мірою можна досягнути, встановивши просте в обслуговуванні, але водночас максимально автоматизоване обладнання, коли всі важливі технологічні процеси поливу контролюються приладами та датчиками. Передусім це енергоефективне насосно-силове обладнання з регулювання продуктивності шляхом зміни частоти обертання електродвигуна, фільтростанції з автоматичною промивкою, фертигаційні вузли з контролем ЕС і рH, імпульсні витратоміри, клапани регулювання тиску в трубопроводах з радіоуправлінням, датчики контролю вологості ґрунту й автономні метеостанції, що працюють із хмарними сервісами.  

СИСТЕМНІ ВИМОГИ 

Враховуючи, що значну кількість садів та ягідників дедалі частіше розташовують на схилових землях або землях зі складним мікрорельєфом, поливні трубопроводи треба забезпечити крапельницями з компенсацією тиску. Їхнє застосування дає можливість забезпечити вищу рівномірність водорозподілу вздовж трубопроводів більшої довжини як на рівнинних ділянках, так і в умовах змінного рельєфу. 

Розподільчий вузол

Одним з визначальних чинників, що впливають на майбутній врожай і його якість, є водне джерело, а саме його якісні й кількісні характеристики. Кількість води в джерелі зрошення має бути достатньою для проведення поливів у сезонному циклі. А найголовніше — слід забезпечити меженні витрати, коли температура навколишнього середовища підвищується. Багаторічні плодові насадження мають бути забезпечені водою в необхідній кількості. Вода для зрошення багаторічних насаджень має відповідати вимогам ДСТУ 7591:2014 «Зрошення. Якість води для систем краплинного зрошення. Агрономічні, екологічні та технічні критерії». Особливу увагу необхідно звертати на мінералізацію води в південних регіонах і вміст в ній заліза на півночі, що в Україні має зональний характер і залежить від гідрогеологічних умов території. 

Розподільчий вузол та розподільчий вузол з радіоуправлінням

Якщо для зрошення планується використовувати водонакопичувальний басейн, він має забезпечувати мінімальний корисний запас води для проведення поливу протягом трьох діб з розрахунку 60 куб3/га. Вода в такому резервуарі має бути чиста, і під час його наповнення зважені частинки у воді повинні осісти. За наявності у воді заліза, його потрібно окислити. Найпростіше це зробити за допомогою розбризкування під час наповнення для того, щоб окиснене залізо випало в осад. Будівництво такого водонакопичувального басейну передбачає влаштування протифільтраційної мембрани у вигляді поліетиленової плівки. 

Під час будівництва зрошувальної мережі роботи з монтажу напірних, магістральних і ділянкових трубопроводів необхідно виконати до початку садіння як за осіннього, так і за весняного закладання насаджень. Влаштування насосної станції і поливного вузла можна перенести на весну за умови весняного садіння.   

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ