Тваринництво

Компанія «Демі-мікс-Україна» пропонує кормозмішувачі для малих ферм

Щоб корови були ситими

Компанія «Демі-мікс-Україна» пропонує кормозмішувачі для малих ферм

Якщо для птиці, свиней, інших дрібних тварин, що утримують аграрії, сьогодні можна без проблем придбати готові комбіновані корми, то вирішити питання з годівлею великої, зокрема, рогатої худоби, набагато складніше. Основні компоненти корму — сіно, сінаж, солому, силос тваринницьким господарствам потрібно заготовляти самостійно, і так само самостійно готувати кормові суміші з додаванням високопротеїнових складників як дерть, макуха, шроти й таке інше. 

Приготування кормів для ВРХ становить близько третини всіх трудовитрат на утримання поголів’я. Задля зменшення частки ручної праці процес годування тварин у більш-менш великих господарствах частково або майже повністю механізовано — вони мають свої кормоцехи з приготування повнораціонних кормових сумішей, використовують причіпні навантажувачі й роздавачі кормів. 

Утім, така механізація майже жодним чином не дісталася до більшості малих сільгоспкооперативів і фермерів, які утримують до 100–150 голів ВРХ, а також сімейних ферм, де найчастіше за все поголів’я налічує 10–30 корів. Вони ще й досі практикують годівлю в кілька заходів, окремо роздаючи тваринам солому, сіно, силос тощо. Проте вже давно доведено, що подрібнений і змішаний повнораціонний корм має кращу засвоюваність, а отже, і більшу ефективність. Він підвищує надої, забезпечує швидше набирання ваги й загалом кращий ветеринарний стан тварин. 

На жаль, багато малих господарств й нині не знають про існування засобів малої механізації тваринницької кухні, універсальним з яких є міксер-подрібнювач й одночасно роздавач кормів ВРХ. А ті, хто про подібні диво-комбайни для годівлі тварин поінформований чи навіть бачили їх на власні очі на спеціалізованих виставках, не квапляться їх купувати з кількох вагомих причин. По-перше, такі міксери зазвичай розраховані, знову ж таки, на великі підприємства з великою кількістю поголів’я. По-друге, відлякують можливі проблеми з експлуатацією та ремонтом додаткової техніки. Нарешті, власників не надихає й чимала ціна міксерів, окупити яку за умов незначного за обсягами виробництва видається завданням занадто тривалим і малореальним. 

Свою відповідь на всі ці запитання й занепокоєння пропонує вітчизняний виробник — ТОВ «Демі-мікс-Україна», який представляє на ринку лінійку кормозмішувачів місткістю від 2 до 16 м. готової суміші. «Молодші» моделі цієї лінійки — на 2 і 4 м. — розраховані на використання саме в малих господарствах, що утримують від 10 голів ВРХ. 

«Демі-мікс» — один із небагатьох виробників у світі, який пропонує міксери невеликої місткості, і це найновітніші розробки компанії. Для прикладу, стаціонарний двокубовий кормозмішувач, що працює від електродвигуна, було розроблено тільки торік. А першим придбала такий міксер сімейна ферма Вадима Куриленка з Покровського району Дніпропетровської області. 

«Міксер-подрібнювач я вперше побачив у сусідньому тваринницькому господарстві. Це імпортна машина, за допомогою якої сусіди без жодних проблем й особливих зусиль годують майже 200 своїх корів. На нашій фермі корів усього 10, тож я почав шукати в інтернеті кормозмішувач, який відповідав би нашим потребам і був прийнятний за ціною. Пошук видав тільки один результат — ТОВ „Демі-мікс-Україна”», — розповів власник ферми. 

На той час компанія щойно розробила свій двокубовий міксер від електродвигуна й перший його виробничий екземпляр відправився на Дніпропетровщину. Не те, щоб із новою машиною не виникало жодних проблем, адже зразок був, що називається, дослідним, але протягом кількох місяців виробнику та власнику вдалося виявити наявні недоліки конструкції й усунути їх. З початку 2019 року міксер успішно та справно працює, щоденно годуючи корів на сімейній фермі Куриленків.

«Нині я собі не уявляю, як ми раніше працювали без цієї машини. Подрібнення й змішування сіна, соломи, кормових додатків відбувається швидко та якісно. Тварини з більшим задоволенням і повністю з’їдають приготований корм, краще його перетравлюють, завдяки чому від кожної корови ми почали отримувати на день до трьох літрів більше молока. Якщо порахувати отриманий додатковий прибуток, то до кінця року вартість міксера ми повністю окупимо. Позбавлення від проблем, пов’язаних із годівлею, окупність всього за один рік — це, я вважаю, вагомі аргументи на користь міксера від „Демі-мікс”», — підсумував Вадим Куриленко. 

Стандартно кормозмішувачі «Демі-мікс» працюють від ВПП трактора й виконані у форм-факторі причепа. Це дозволяє об’їхати таким міксером місця зберігання основних компонентів корму, де їх завантажують, а дорогою до ферми ретельно подрібнюються й змішуються, після чого готову суміш можна вивантажувати на кормові столи тваринам. Розробка 4-кубового міксера стала важливим виробничим досягненням компанії, яка впевнена, що згодом він повністю замінить на фермах України звичний кормороздавач КТУ-10. Ціна міксера — 155 тис. гривень, що дорівнює ціні КТУ-10, але на відміну від нього він економить трудовитрати, забезпечує приготування якісного корму, його рівномірне механізоване роздавання, зменшує відходи внаслідок кращого поїдання та сприяє збільшенню надоїв молока. 

Агрегатувати 4-кубовий міксер можна хоч із китайськими економічними тракторами на 30 к. с. — їх потужності цілком вистачає. Основні технічні характеристики міксера: колеса від автомобіля «Соболь», на днищі «лежить» метал завтовшки 14 мм, стінки — 6 мм, шнек — 12 мм. Опитування свідчать, що маленькі господарства мають сіно, але не мають сінажу. Тому саме цей чинник був основним, щоб установити шість ножів на маленький міксер, незважаючи на те, що великий має таку саму їх кількість. Більше ножів дають змогу швидше порізати солому й сіно, і тим самим швидше приготувати суміш. 

У господарстві «Пилипчанське», що в Білоцерківському районі на Київщині, 4-кубовий міксер придбали нещодавно — у вересні цього року. Втім, уже встигли оцінити його переваги. 

«Це перший кормозмішувач, який ми придбали. До цього я неодноразово бачив на виставках різні міксери, в основному імпортного виробництва, але купити вирішив саме машину „Демі-мікса”. Прийнятна ціна, вітчизняний виробник, отже, не має бути жодних проблем із запчастинами в разі потреби. Навчилися працювати на міксері доволі швидко — за кілька днів, а вже за місяць користувалися ним так, ніби він у нас був завжди. В нас 120 голів ВРХ, годуємо двічі на день, їздимо кормозмішувачем за сіном, соломою, потім приготовану суміш доставляємо на ферму. Хоча міксер у нас недавно, але вже зафіксували збільшення надоїв десь на 20%. Особливо тішить, що корови з’їдають приготований корм повністю, отже, кормові ресурси використовуються ефективніше», — зазначив директор підприємства Олексій Кривенький. 

Треба зазначити, що за основу конструкції своїх кормозмішувачів «Демі-мікс» взяло редуктори фірми «Комер індустрі», які використовують також у машинах відомих німецьких марок «Сілокінг», «Штраутман» і французької «Кун», зважувальну систему італійської фірми «ПТМ», котру також установлюють на техніку «Штраутман». Це дозволяє виготовляти 15 рецептів кормосумішей із 20 компонентів і дає можливість дозувати масу корму відповідно до кількості поголів’я. До того ж виготовлені в Україні колісна база на шинах 12–16 Л дозволяє експлуатувати змішувач в умовах українського бездоріжжя, а круглий бункер зі сталі Ст3 відповідає європейському стандарту St 52 і залежно від своєї місткості має товщину стінок до 8 мм і днища — до 20 мм. Загалом міксери «Демі-мікс» є результатом співпраці чотирьох українських і трьох закордонних заводів. Половина собівартості кормозмішувача припадає саме на імпортні запчастини, що гарантує якість і довговічність експлуатації на рівні європейських аналогів. Також кормозмішувачі «Демі-мікс» майже на 40% дешевші за такі аналоги. 

Завданням багатьох компаній, які продають кормозмішувачі на українському ринку, є будь що забезпечити план продажів. ТОВ «Демі-мікс-Україна» ставить своїм першочерговим завданням пошук не покупця, а партнера: продати саме те, що потрібно клієнту — це головна мета компанії. 

Марк Бєлявцев

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ