Техніка

Що цікавить аграріїв про можливості інноваційної технології смугового обробітку грунту

Ви питали про MZURI…

Ви питали про MZURI…

Що цікавить аграріїв про можливості інноваційної технології смугового обробітку грунту.

Успіх у наш час асоціюється з технологічністю, нехай про яку сферу йдеться. Тож амбітний господар навряд чи омине увагою ефективну технологію, якщо вона реально здатна в осяжній перспективі примножити його статки. Втім, щоб отримати саме те, на що розраховуєш, не завадить передусім з’ясувати спектр можливостей та особливостей уподобаної новинки. Разом із експертами ТОВ «МЗУРІ Тех» Б.Т.А. Групп ми підготували відповіді на найпоширеніші запитання, що цікавлять аграріїв про технологію MZURІ Pro­Till.

Що таке Pro-Till і чим це відрізняється від Strip-Till?

Творці MZURI взяли найкраще від No­Till, Strip­Till та класичної технології і створили свою технологію Pro­Till — технологію одного проходу поля, ідеальну в умовах як з надлишком, так і з нестачею вологи, втіленої у власних посівних комплексах.

Агрегати MZURI роблять три операції за один прохід поля без попередньої підготовки ґрунту, тобто безпосередньо по стерні: 1) розпушування; 2) внесення добрив; 3) висів. Обробіток ґрунту (розпушування) відбувається по стерні попередника. Конструктивні особливості лапи (товщина 16 мм) дають змогу працювати на будь­яку глибину до 25 см, незалежно від погодних умов і стану ґрунту, вузькими смугами завширшки 12 см. Одночасно з розпушуванням у смугу на всю глибину обробки під кожну насінину вносяться мінеральні добрива.

Як МZURI вдається отримувати сходи в умовах нестачі вологи?

Інноваційна система розпушування MZURI підіймає вологу з нижнього горизонту, забезпечуючи насінню комфортні умови навіть у найпосушливіший період.

Оскільки міжряддя не обробляються, збережена в них капілярна сітка сприяє доступності ґрунтових вод для живлення рослин упродовж усього періоду вегетації.

Замульчований шар пожнивних речовин, що залишився на поверхні міжрядь, знижує випаровування цінної вологи і сприяє кращому утриманню постійних ґрунтових температур, що є важливим механізмом у запобіганні розвитку як водної, так і вітрової ерозії.

На яких ґрунтах можна застосовувати MZURI Pro­Till?

Ця універсальна технологія успішно працює навіть там, де за допомогою класичного обробітку неможливо досягнути прийнятних результатів. Зокрема, забезпечує сівбу безпосередньо у стерню за мінімальної культивації або навіть без неї. Продумана конструкція лап глибокорозпушувача й ущільнювальних коліс сформує ідеальне посівне ложе у найтвердішому ґрунті. Агрегат має запатентовану систему точного контролю глибини висіву і навіть опцію мультисівби (тобто одночасно можна засіяти два або більше видів рослин). Виконуючи за один прохід усі агротехнологічні операції, включно з підготовкою насіннєвого ложа, сівбою, усуванням повітряних кишень і внесенням добрив під насіння, техніка MZURI Pro­Till довела свою ефективність і на цілинних землях, і на полях після паводків.

Чи поширена ця технологія в Україні?

Першими інноваційну технологію почали використовувати регіони з більш посушливим кліматом: Одеська, Миколаївська і Черкаська області. Трохи пізніше успішні випробування пройшли в Дніпропетровській, Харківській і Полтавській областях. Отримані дружні сходи — свідчення ефективності цієї технології. Система смугового землеробства від Mzuri Pro­Till забезпечує оптимальне середовище для рівномірного росту рослин і одержання високих врожаїв.

З якими культурами працює MZURI?

Сівалки MZURI — універсальні. Вони розраховані практично на всі види культур і працюють у будь­яких погодних умовах. Посівні комплекси обладнано високоточною електронікою, що дає змогу індивідуально регулювати швидкість і норму висіву, ширину міжрядь. Для різних типів культур і різної вологості ґрунту передбачено різні типи прикочувальних коліс. Машини із шириною захвату 3, 4 та 6 м можуть висівати як просапні, так і зернові культури. Розумні рішення MZURI успішно застосовують на вирощуванні озимої і ярої пшениці, соняшнику, ріпаку, гречки, кукурудзи, озимого і ярового ячменю.

Навіщо MZURI залишає в полі такі широкі міжряддя?

Це допомагає зберегти вологу та органічні речовини в ґрунті, а також значно розвинути макробіотику і поліпшити структуру ґрунту. Під час ґрунтообробітку посівний комплекс утворює вузькі смуги, а міжряддя залишаються вкриті стернею або мульчею, що сприяє збереженню вологи і є чудовим добривом. У неораній землі ліпше розвивається корисна фауна, зокрема, збільшується популяція дощових хробаків, — а це суттєво для підвищення родючості й відновлення екосистеми поля загалом.

Завдяки системі міжрядь, технологія MZURI Pro­Till сприяє:

  • ­ збереженню вологи в умовах її нестачі;
  • ­ збереженню культури від впливу прямих сонячних променів і рівномірному розподілу тепла;
  • ­ запобіганню надмірного зволоження і закисання ґрунту в періоди затяжних і зливових дощів;
  • ­ захисту насіння і сходів за настання несподіваних заморозків і різкого зниження температури.

Що змінилося в конструкціях нових моделей Mzuri?

За 5 років після появи перших сівалок Mzuri в Україні у техніці цього бренду було зміцнено раму шасі й раму висіву. На запити фермерів виробники розробили спеціальну висівну приставку для сівби просапних культур з уже встановленими адаптерами для точного дозування насіння. Посилено також потужність турбіни. Такі оновлення дають змогу точніше й рівномірніше подавати насіння та закладати його в посівне ложе. На часі нові завдання, з якими агрегати стикаються на полях українських господарств. Серед найактуальніших — потреба внесення змін у висівні органи, зокрема лапи сошника й самі сошники. Поліпшено й ступиці опорних коліс та штифти обох рам. Найновішими вдосконаленнями збільшено бункер сівалки та змінено гідравлічну систему. Крім того, нові висівні комплекси оснащено системою автоматичного мащення рухомих елементів.

У чому економія застосування MZURI Pro-Till

Оскільки посівний комплекс MZURI — це «три операції за один прохід» (одночасно готує ґрунт, вносить добрива і сіє), не потрібен плуг, дисковий агрегат, передпосівний культиватор, звичайна сівалка, розкидач мінеральних добрив тощо. За чіткого дотримання технології MZURI Pro­Till, протягом сезону господарство досягає 30% скорочення внесення добрив, 7­кратної економії часу, 3­кратної економії пального.

Проте, йдеться не тільки про можливості заощадити й зберегти прибутковість господарювання. Мова про зовсім інший підхід до землеробства — запаси гумусу, енерговитрати, екологію. Інвестицій у землю, добрив та інших складових агротехнології наразі вже недостатньо, щоб бути успішним — час господарювати з розумом. А технологія MZURI вже нині здатна забезпечити стабільний фінансовий результат. Як показує практика, 80% вартості сівалки «відбивається» вже протягом першого року.

Яку технічну підтримку надає MZURI своїм клієнтам

Компанія MZURI постійно працює над модернізацією техніки, а також програмного забезпечення її бортових комп’ютерів. Для підготовки агрегатів до роботи на майбутній сезон фахівці компанії­-дилера проводять регламентний техогляд, виробниче техобслуговування. Найчастіші причини, з якими доводиться стикатися: механічні пошкодження, спричинені якістю доріг і наявністю сторонніх предметів на полях, недотримання норм і правил експлуатації, некоректні дії під час експлуатації техніки. Сервісні фахівці в найкоротші терміни прийдуть на допомогу, забезпечать запчастинами і за потреби здійснять їх заміну.

Чи гарантуватиме MZURI результат, коли зміниться клімат?

Нині компанія вдосконалює інжиніринг своїх агрегатів, поєднуючи найсучасніші технології зі знаннями про довкілля. Для цього в місті Смелін у Польщі за сприяння Міністерства регіонального розвитку та Європейського Союзу в рамках програми «Розумний розвиток» було створено Центр досліджень та розробок MZURI. Високотехнологічне обладнання дає змогу науковцям всебічно вивчати згадану проблематику, вдосконалюючи ефективність технології Mzuri Pro­Till.

газета “АгроМаркет”, листопад 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
АгроМаркет
АгроМаркет
АгроМаркет
11
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ