Техніка

Для створення ефективного розкидача гною слід урахувати кожну деталь і кожен аспект експлуатації

Розкидаємо органіку

Розкидаємо органіку

Для створення ефективного розкидача гною слід урахувати кожну деталь і кожен аспект експлуатації.  

Робота техніки на території тваринницьких комплексів завжди пов’язана з дефіцитом вільного простору. Водночас через значні обсяги вантажів там працюють великогабаритні машини, які доводиться переміщувати. Значною мірою це стосується розкидачів гною — для цих машин важливою характеристикою є кількість вантажу, що вміщується в кузов. З іншого боку, доводиться зважати на габаритні обмеження, щоб переміщення по фермі не спричиняло труднощів персоналу і взагалі було можливим. Усі ці вимоги втілено у новій моделі Tornado від компанії JOSKIN. 

Перша модель розкидача гною Tornado побачила світ наприкінці 1990-х років. Відтоді машину постійно вдосконалюють й поліпшують базу, на якій побудовано її репутацію. 

Розкидач відрізняється низько посадженим вузьким кузовом у поєднанні з колесами великого діаметра (макс. 2060 мм), що забезпечує легке переміщення по будь-яких поверхнях і знижує ущільнення ґрунту. 

Нова версія відрізняється помітними удосконаленнями, зокрема модернізованим дизайном і компонентами зі сталі з високою межею текучості для зменшення власної ваги машини. Розкидні вали спроєктовано таким чином, щоб мінімізувати вібрацію. Таке рішення збільшує надійність і довговічність машини, а також покращує комфорт оператора. 

Передню частину кузова перфоровано для кращого огляду з кабіни трактора. Оператор під час завантаження й упродовж розкидання може контролювати кількість вантажу, що є у кузові. Передній козирок запобігає падінню продукту на дишель. 

Розкидач гною Tornado в роботі

Транспортер, що складається зі сталевих труб і двох легко доступних круглоланкових ланцюгів, рухається по днищу зі сталі ТВП, привареного до кузова. Він переміщує гній до розкидального механізму. Останній має більшу ширину, ніж кузов, завдяки чому продукт розширюється перед розкиданням. Його щільність зменшується, і процес розкидання відбувається з меншим навантаженням на робочі органи. 

Для одновісних модифікацій передбачено можливість переміщення вісі вздовж рами для забезпечення оптимального розподілення ваги. Наприклад, якщо тяговий засіб потрібно довантажувати через тяговий пристрій, вісь максимально зміщують назад. Моделі з подвійною віссю оснащено в стандартній комплектації віссю, що підрулює, і підвіскою Hydro-Tandem, що забезпечує легке передання тягового зусилля й стійкість під час руху. 

У стандартній комплектації розкидач гною Tornado оснащено гідравлічною підвіскою дишля, пневматичними гальмами, оцинкованими сходами доступу, гідравлічною лапою, ширококутним карданом і висувними LED фарами, що забезпечує неперевершений комфорт під час експлуатації. 

Розкидач Tornado пропонується у варіантах із вертикальними валами або тарілковим механізмом. Найменша модель може перевозити об’єм до 8,6 м., а найбільша модель — 22,4 м.. Також дві моделі Tornado також мають дуже специфічні характеристики. 

Нова версія Tornado

Модель із вертикальними валами (найпоширеніша на ринку) призначена для розкидання важчого гною з високим умістом соломи по ширині від 7 до 16 м і дозволяє розкидати значні обсяги. У їх основі — дві відкидні лопатки (O 1060 мм), що поряд із розкиданням діють як молотки. За наявності каменів останні відкидаються для амортизації удару і таким чином захищають систему приводу валів. Розкидний механізм Tornado — один із найширших на ринку (1010 мм), завдяки своїй ширині він забезпечує подрібнення й точне розкидання продукту. Значна висота валів полегшує розкидання під час завантаження з гіркою. Tornado з вертикальними валами доступний у трьох варіантах висоти кузова: 1,1 м, 1,3 та 1,6 м. Такі параметри було визначено завдяки аналізу запитів фермерів й урахуванню обмежень, що існують у тваринницьких комплексах. 

Горизонтальні вали проєктували для подрібнення та викидання легких продуктів на велику ширину захвату. Продукт, захоплений валами, вдаряється об закриту кришку розкидача й падає на два диски. Кожен диск має шість регульованих дефлекторних лопаток, завдання яких — захопити й рівномірно розкидати подрібнений продукт по полю навіть за невеликої норми внесення на гектар. Як і в разі з вертикальними валами, розкидний механізм Tornado HORIZON має значну висоту. Це полегшує розкидання продукту в разі завантаження з гіркою. Tornado HORIZON доступний у версіях з висотою кузова 1,3 та 1,6 м. 

Розкидач гною Tornado може бути оснащений сучасним електронним обладнанням. Як опцію виробник пропонує замінити або доповнити регулятор подачі з постійним тиском на новітні термінали. Наприклад, модель Ferti-Control 4000 надає доступ до електрокерування приводом транспортера, реверсу транспортера, керування різними гідравлічними органами машини тощо. Відповідно до потреб є можливість укомплектувати розкидач статичною або динамічною системою ваг з екраном у кабіні трактора, контролером ISOBUS і навігатором GPS, щоб створювати карти з точними даними про кількість унесеного матеріалу по кожній ділянці поля. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ