Овочі-Ягоди-Сад

Розтріскування плодів черешні дуже знижує прибутковість її вирощування

Рішення для черешні

Рішення для черешні

Розтріскування плодів черешні дуже знижує прибутковість її вирощування. Є кілька простих рішень, щоб уникнути цього природного явища.  

Вирощування черешні сьогодні — привабливий бізнес. Адже ця культура здатна зробити садівниче господарство дуже прибутковим. Згідно зі статистикою, за обсягами вирощування черешні Україна на другому місці у світі. Проте, на жаль, за ефективністю технологій захисту, скажімо, від розтріскування ягід, наша країна не на висоті. Це явище призводить до дуже великих втрат: значно знижує якість плодів, і, як наслідок, прибутковість урожаю. Є кілька простих шляхів уникнути або мінімізувати цю проблему. 

ЧОМУ ПЛОДИ РОЗТРІСКУЮТЬСЯ 

Основна причина цього явища — надлишок вологи під час дозрівання. Найнебезпечнішими є тріщини, що виникають безпосередньо перед урожаєм. За 3–4 тижні після цвітіння шкірка ягід перестає товститися. Під час дозрівання плоди інтенсивно збільшуються в розмірі — приблизно на 400%. У результаті поверхня шкірки стає дедалі більшою, але одночасно тоншою й делікатною. Якщо після посухи випадає дощ або проводять полив, плоди поглинають велику кількість води. Унаслідок чого шкірка тріскається в найслабшому місці. 

Вода потрапляє у ягоди двома шляхами: 

1. Крізь шкірку плоду після опадів (води, роси або туману). Приблизно 70% води, що зберігається в ній, досягає плоду. Ягоди не розтріскуються, доки концентрація розчинів у плодах і на плодах однакова. Коли тиск у плодах підвищується, утворюються дрібні тріщини, особливо навколо стебла й у верхній частині плоду; 

2. Через швидке надмірне поглинання води кореневою системою дерева в основному, коли пішов сильний дощ після посухи. Якщо перед збиранням урожаю дощі тривалі, то більше плодів тріскається біля плодоніжки вгорі. Одноденна злива в посушливу погоду провокує появу тріщин на боках плоду. 

У результаті надходження великої кількості води до плоду виникає тургор клітин ягоди. Великі тріщини з’являються вздовж плоду або в місцях, де раніше були мікротріщини, нерідко невидимі голим оком. 

Як зменшити розтріскування 

Є кілька ефективних шляхів обмежити або зупинити цей процес: 

• вибирати для вирощування сорти черешні, що менш сприйнятливі до тріщин (наприклад, Vanda, Kordia або Regina); 

• застосовувати добрива (Са, Сu, N), що збагачують рослину сухими речовинами; 

• упродовж посухи зрошувати рослини, щоб зменшити ризик шоку зростання, який настає після посушливого періоду; 

• установити споруди, що захищають дерева від дощу; 

• використовувати кальцієвмісні добрива з низьким умістом азоту, які зміцнюють клітинні стінки; використовувати препарат Platina. 

ЧОМУ PLATINA 

Препарат Platina виробляє бельгійська компанія Globachem. Він містить 50 г триптофану на 1 л препарату. Триптофан — це одна з амінокислот, що потрібна для побудови рослинних клітин. Препарат застосовують в листковому обприскуванні вишневих садів. Platina значно підвищує герметичність шкірки плоду: вода значно важче проникає в плід. Препарат також покращує гнучкість його шкірки: плід може взяти підвищену кількість води від опадів і не тріснути. Перший раз обробляти препаратом Platina слід на початку забарвлення ягід, потім з інтервалом 7–10 днів або після сильних опадів. Рекомендована доза — 1–1,5 л/га на 700–1000 л води. Застосування Platina щодо поліпшення якості фруктів є доцільним і обґрунтованим. Це підтверджують дослідження бельгійського агронома Барта Лізенборгса, які є взірцем із випробувань препаратів у Європі.

Василь Бондаровський 

журнал “Садівництво по-українськи”, грудень 2020 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ