Тваринництво

Комбінація найефективніших джерел оксиду магнію забезпечує швидку дію та тривалий вплив на рівень рН рубця

Забудьте про ацидоз

Забудьте про ацидоз

Комбінація найефективніших джерел оксиду магнію забезпечує швидку дію та тривалий вплив на рівень рН рубця.  

Здоровий рубець — запорука високої молочної продуктивності. Багато речей впливає на ферментацію та середовище в рубці й, зрештою, на те, яким буде рівень жиру в молоці. Серед великої кількості чинників зниження молочного жиру основним є підгострий ацидоз рубця (SARA), який виникає, коли рН рубця корови падає нижче за 5,8. 

Випадки ацидозу рубця трапляються у корів незалежно від рівня їх продуктивності, проте корови із високим генетичним потенціалом більш схильні до його проявів. Унаслідок високих енергетичних потреб корів сучасний раціон має середній або високий ризик ацидозу. Тому супутниками серед інгредієнтів завжди будуть буфери або інші продукти, що допоможуть оптимізувати й підтримати pH рубця. 

Наслідки ацидозу мають економічний характер: 

• зниження конверсії корму; 

• зниження надоїв; 

• підвищення ризику метаболічних хвороб; 

• збільшення вартості виробництва: втрата 1 дол./гол./добу. 

Рівень pH рубця завжди коливається протягом дня. Завдання буфера — мінімізувати час перебування корови з рівнем pH нижчим за 5,8 та зменшити діапазон коливань. Багато різних стратегій можна застосувати для боротьби з ацидозом, одні мають пряму, інші — опосередковану дію. Важливим критерієм вибору буфера прямої дії є його нейтралізаційна здатність. 

Буфер для рубця 

Використання магнію оксиду для нейтралізації надлишку кислоти в рубці не є новинкою й нині набуває значного поширення. Однак дослідники зазначають: різні джерела магнію оксиду, залежно від свого походження і промислової обробки, працюють по-різному, і дуже важко прогнозувати їх вплив на рН рубця, виробництво молока та вміст молочного жиру » (Schaefer, D. M., 1982 J. Dairy Sci. 65:732739; Teh, T., 1985, J. Dairy Sci. 68:881– 890; Staples, C. R., 1988 J. Dairy Sci. 71:1573– 1586; Xin, Z., 1989 J. Dairy Sci. 72:462470)

Французька компанія TIMAB Magnesium має багаторічний досвід у галузі виробництва магнію. Протягом трьох років команда досліджень і розробок TIMAB Magnesium у партнерстві з Французьким національним інститутом агрономічних досліджень у Ренні (INRAE), експериментальною станцією BLANCA та Inovalys працювала над ідеєю створення буфера тільки на основі магнію оксиду. Завдяки промисловим ноу-хау та портфоліо з понад 150 джерел їм вдалося вивчити й проаналізувати різні форми магнію. У результаті такого унікального промислового досвіду було створено продукт pHix-up — спеціальну формулу комбінацій найефективніших джерел оксиду магнію, що забезпечує як швидку дію, так і тривалий вплив на рівень pН рубця. 

Рис. 1. Нейтралізаційна здатність, визначена шляхом обчислення кількості кислоти (вираженої в міліеквівалентах протонів H+), яку може нейтралізувати 1 кг продукт

pHix-up впливає безпосередньо на рівень pH рубця, нейтралізуючи надлишок кислот, що утворюються в результаті бактеріальної ферментації. На основі дослідження in vitro, що проведені у спеціалізованій лабораторії (Roullier GIC Trial, 2016), підтверджено ефективну нейтралізаційну  дію продукту (рис. 1) , яка втричі потужніша проти бікарбонату натрію (соди). Тобто можна використовувати у 3 рази менше, забезпечуючи ту саму ефективність! 

Рис. 2. Стабілізація середовища рубця: зменшено діапазон коливання та час перебування за pH меншим ніж 5,8

Завдяки високій нейтралізаційній здатності (39 мЕкв/г) продукт pHix-up підтримує оптимальний рівень рН рубця протягом кількох годин (97% стабільності рН протягом 6 год.). 

Перевірено дослідами 

2018 року було опубліковано перше офіційне дослідження порівняння pHix-up із содою (Alex Bach A, 2018. J. Dairy Sci.101). 

Мета дослідження Алекса Баха полягала в тому, щоб оцінити нейтралізаційну здатність двох різних буферів: вплив соди або pHix-up на рН рубця та молочну продуктивність за годівлі корів раціоном із високим ризиком ацидозу. Добре відомо, що з високим ризиком ацидозу підвищується інтенсивність ферментації в рубці, накопичується більша кількість ЛЖК, знижується pH. У результаті покращення середовища рубця, група з pHix-up мала вищу продуктивність проти групи із содою. 

Наукове дослідження порівняння pHix-up із содою, опубліковане 2023-го року, свідчить про покращення середовища рубця за рахунок pHix-up: час перебування із рівнем pH нижчим ніж 5,8 зменшено, середній рівень pH підвищено. Особливо це простежувалось за згодовування раціонів із екстремально високим рівнем концентратів, коли ризик ацидозу високий. До того ж доза pHix-up була меншою у 3 рази, а нейтралізаційна здатність була еквівалентною. (Alex Bach, 2023., J. Dairy Sci. 106). 

*** 

Продукт широко застосовують як у країнах Європи, так і в США. Позитивний ефект pHix-up на рН рубця підтверджено мета-аналізом офіційних досліджень на понад 10 000 дійних коровах в умовах виробництва із поголів’ям від 30 до 4700 корів. Дослідження in vivo проводили за допомогою внутрішньорубцевих болюсів, які аналізували рівень pH безпосередньо в рубці. Так, мета-аналіз досліджень зазначає, що корови із pHix-up показали збільшення продуктивності проти контрольної годівлі. 

Менеджмент годівлі є запорукою високої продуктивності та профілактики ацидозу. 

Зробивши вдалий вибір щодо буфера, переконайтеся, що змішування раціону — на належному рівні, а раціон завжди є доступним на кормовому столі. 

Статтю надала компанія AVA GROUP

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ