Техніка

Як гарантовано зібрати зелену масу з максимально високими характеристиками поживної цінності й тривалого зберігання кормів

Реальна цінність

Реальна цінність

 Як гарантовано зібрати зелену масу з максимально високими характеристиками поживної цінності й тривалого зберігання кормів. 

Практично перед кожним тваринницьким господарством щосезону постає завдання — досягти максимальної рентабельності вирощування й заготівлі кормів. Тобто виростити якомога більший обсяг зеленого корму з розрахунку на одиницю площі й забезпечити його повноцінне збирання. 

Утім, тут слід мати на увазі не лише фізичні обсяги заготовленого сіна, а і його реальну поживну цінність. Це саме ті моменти, що роблять різницю надалі, виявляючись в обсягах молока і м’яса, а також у якості цієї продукції. Звісно ж, якість кормів безпосередньо впливає на стан і здоров’я тварин. 

Відповідно, сучасний прес-підбирач повинен мати різнопланові високі експлуатаційні характеристики, починаючи із солідної продуктивності роботи й надійності та закінчуючи можливістю обмотувати заготовлену рослинну масу плівкою. 

Останній аспект має неабияке значення, бо заготівля сінажу із застосуванням такої технології від початку гарантує високу поживну цінність кормів. Завдяки обмотуванню плівкою зберігається більша кількість матеріалу на одиницю маси та цілковито усувається ймовірний негативний вплив людського чинника. 

Також тварини краще поїдають і засвоюють такі корми, беручи до уваги, що в обмотаних плівкою рулонах зберігається більше поживних речовин. У такому разі можна використовувати менше комбікормів, що не лише вигідніше в плані витрат, а й знижує ризик захворювання корів, зокрема, на мастит. 

Комбінація прес-підбирача з обмотуючим пристроєм Comprima CF 155 XC

Зрозуміло, що відразу обмотаний плівкою рулон дає змогу працювати, менше зважаючи на негативні погодні чинники. Це вкрай важливо в період заготівлі кормів. 

Серед представлених на ринку Україні прес-підбирачів, конструкція яких передбачає можливість обмотування рулонів плівкою, першочергову увагу бажано звертати на моделі, що відзначаються максимальною універсальністю під час експлуатації. Тобто мати змогу працювати із зеленою масою різного обсягу та довжини, на полях із різним рельєфом, із тракторами як сучасної, так і застарілої конструкції, із вибором розміру рулону, водночас послуговуючись широким спектром найсучасніших світових технологій. 

У цьому разі відмінним вибором такої універсальної моделі з опційною можливістю обмотування рулонів плівкою вбачається прес-підбирач KRONE Comprima CF 155 XC із робочою шириною 2,15 м. Саме ця модель може розглядатися як еталонний зразок для багатьох вітчизняних господарств для заготівлі як кормів для тваринництва, так і соломи. 

Взагалі прес-підбирачі модельного ряду Comprima давно вже справедливо набули взірцевого статусу не лише на вітчизняному, а й на світовому ринках. Ці машини спеціально розробляли як універсальні для збирання будь-якої культури. Показово, що в модельному ряді Comprima доступні відразу три різновиди пресувальних камер: константна, напівваріабельна та варіабельна. Константна пресувальна камера має просту нерухому конструкцію, тоді як варіабельна призначена для пресування всіх розмірів рулонів. Вже згадувана нами модель KRONE Comprima CF 155 XC має напівваріабельну камеру, що дає їй змогу поєднати переваги двох згаданих вище типів пресувальних камер. З одного боку, це проста високонадійна конструкція, а з іншого — напівваріабельна камера KRONE Comprima CF 155 XC дає змогу встановлювати шість різних розмірів рулонів у діапазоні від 1,25 до 1,50 м. Тобто йдеться про реальну універсальність роботи. 

Конструкція цієї моделі має всі відомі переваги лінійки KRONE Comprima. Зокрема, це ремінно-планчастий транспортер NovoGrip, призначений для безперебійного спрямування й ущільнення будь-якої культури незалежно від обсягу рослинної маси та довжини її окремих фрагментів. 

Перевертач рулонів

Своєю чергою, тут встановлено унікальний підбирач EasyFlow без напрямної бігової доріжки з W-подібно розташованими зубами, який пропонується на вибір або з подавальним ротором, або ж із різальним апаратом з 17 або 26 ножами. 

Необхідно також зазначити надзвичайно просту та зручну в обслуговуванні конструкцію KRONE Comprima CF 155 XC. Цю модель, як й інші прес-підбирачі Comprima, розробляли з урахуванням того, що з ними працюватимуть живі люди, причому працюватимуть із високою інтенсивністю і, можливо, за складних умов роботи. Якщо потрібно за відносно короткий строк видати тисячу рулонів, то KRONE Comprima CF 155 XC видасть тисячу — без перебоїв і браку. Тому не дивно, що виробник надає на ремінно-планчастий транспортер NovoGrip гарантію на 3 роки або ж на 30 000 (!) рулонів. Це дуже солідні показники, що красномовно свідчать про якість прес-підбирача загалом. 

Комбінація прес-підбирача з обмотувальним пристроєм у конструкції Comprima CF 155 XC забезпечує можливість збереження повноцінної якості кормів завдяки високопродуктивному подвійному обмотувальному пристрою. З великим поглибленням і великими напрямними роликами обмотувальний стіл надійно проводить рулон під час процесу обмотування навіть за важких умов експлуатації. Обмотувальний стіл може забезпечити навіть паралельне укладання рулонів. 

Коли рулон обмотано сіткою, відчиняється задній клапан прес-підбирача. Витяг укладає рулон на обмотувальному столі. Під час того, як попереду триває пресування, ззаду починається процес обмотування. 

Як ми вже зазначали, ще ефективнішим варіантом є застосування плівки для обмотування рулонів, яка буквально консервує корми й суттєво спрощує подальшу логістику та поводження з ними. 

Comprima F 125 з константною пресувальною камерою

Обмотувальний стіл Comprima CF 155 XC оснащено великими, розташованими збоку напрямними роликами та великим поглибленням. Таким чином, рулони під час обмотування або подання на обмотувальний стіл мають ідеальне бічне підтримання, що справляє оптимальний ефект у роботі на схилах. 

Обмотувальний пристрій можна експлуатувати з плівками завширшки 75 і 50 см. Переналагодження на іншу ширину плівки виконується дуже просто. Кількість шарів обмотування (4, 6, 8 або 10) встановлюється заздалегідь на терміналі керування. Незалежно застосованого варіанта широке перекриття шарів плівки під час обмотування забезпечується завжди. Інтегроване розпізнавання розриву плівки працює особливо надійно завдяки безконтактним датчикам. 

Своєю чергою ножі для плівки особливо надійні в експлуатації. Як тільки обмотувальний стіл починає перекидати рулон, зубці обох ножів для плівки входять у праве та ліве полотно плівки. При укладанні рулону плівки чисто відкривається по лінії перфорації. 

Збоку розташовуються два великі відділення для плівки на 10 рулонів. Вони захищають від вологи та пилу, також можуть додатково бути укомплектованими потужним світлодіодним робочим освітленням. Поворотні тримачі рулонів плівки полегшують установлення та виймання. 

І нарешті, серійний фартух для рулонів захищає рулон від пошкоджень плівки під час укладання на землю. Перевертач рулонів, що входить у додаткову комплектацію, встановлює рулон вертикально на торцеву сторону. Якщо перевертач не використовується, то його не треба демонтувати. Він просто і компактно складається на обмотувальному столі. 

Серiйна функцiя для парного укладання рулонiв сiна або соломи

Додамо: якщо рулони не повинні обмотуватися, то обмотувальний стіл можна використовувати також для парного укладання. Це відчутно знижує поточні витрати на прибирання поля. 

Ці та інші технічні особливості конструкції прес-підбирачів KRONE Comprima CF 155 XC дають змогу назвати цю модель однією з найактуальніших на вітчизняному ринку. І насамперед завдяки їх винятковій універсальності та надійності в експлуатації.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Поліна Жовтяк, директорка ФГ «ФНП “Фільварок”» (Дніпропетровська обл.) 

— Рулонний прес-підбирач KRONE Comprima в нашому господарстві працює вже чотири роки. Оскільки до його придбання ми мали позитивний досвід роботи косарки KRONE, то цілеспрямовано обрали прес-підбирач саме цього виробника. І дуже задоволені, тому що це справді надійна та високопродуктивна техніка. Вкрай важливо, що KRONE пропонує найвищу якість, що супроводжується відмінним сервісом. І хоча ми застосовуємо наш Comprima на відносно невеликих площах (до 100 га), я б ніколи не замінила його на іншу, дешевшу, машину. Тут все зроблено на совість, і працювати з цим прес-підбирачем дуже зручно. Це дало нам змогу відмовитися від марудного і дорого способу заготівлі сінажу із силосними ямами й орендою додаткової техніки. Нам також дуже придалася функція обмотування рулонів плівкою, що дало змогу зберігати високу поживну цінність сінажу. Як мені відомо, чимало наших сусідів також користуються Comprima з такою опцією. Тому я сміливо можу порадити цю модель усім вітчизняним фермерам. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ