Елеватор

Проєктування та будівництво елеватора дешевим не буває

Елеватор дешевим не буває

Елеватор дешевим не буває

Представлено досвід компанії «Варіант Агро Буд» в проєктуванні та будівництві елеваторів.

Назва «Варіант Агро Буд» говорить сама за себе: компанія виготовляє широку лінійку обладнання для сільського господарства. Найбільшим напрямом виробництва є елеваторне обладнання, яке умовно можна розділити на силоси для зберігання, транспортне устаткування та допоміжне обладнання. Також підприємство виготовляє й реалізує зрошувальні системи, що мають попит на ринку. 

Юрій Люшня, директор департаменту інжинірингу ТОВ «Варіант Агро Буд»

ТОВ «Варіант Агро Буд» входить до виробничої групи з 11 підприємств, які працюють у сфері обробки металу, виготовляють обладнання для його обробки. Менеджмент компаній здійснює один власник. Усі підприємства групи взаємопов’язані й виготовляють практично все, крім металу: є трубний завод, підприємство, що випускає прокатні стани для різних профілів і труб, обладнання для сільгоспвиробництва, опалубка, торгово-складське обладнання, стелажі, контейнери для транспортування вантажів тощо. Всього 32 напрями. 

Повертаючись до елеваторного напряму, слід зазначити, що компанія щороку вводить в експлуатацію обладнання для 500 тис. тонн зберігання, що становить 30–40% загального обсягу будівництва елеваторних потужностей в Україні. Близько 65% замовлень надходять від існуючих клієнтів, які залишаються задоволеними якістю обладнання, підходом до роботи та сервісом. Щороку додається близько 20% нових клієнтів, ще 15% контрактів — це партнерські угоди з іншими компаніями, які займаються сумісними напрямами. 

Побудувати елеватор правильно 

Ринок постійно стикається з відсутністю культури будівництва. Багато хто підходить до будівництва елеватора вперше, і в результаті не можуть навіть уявити весь комплекс робіт — від вибору майданчика до введення в експлуатацію. Інформацію збирають по крихтах серед знайомих і колег, які діляться своїм досвідом й особистим баченням. Це призводить до прийняття неправильних рішень ще на етапі проєктування, що в подальшому потребує значних витрат на їх виправлення, або заважатиме досягти очікуваної ефективності роботи підприємства. 

Проблеми починаються після початку експлуатації елеватора 

Багато підприємств після початку експлуатації своїх елеваторів стикаються з проблемами, коли не вдається використовувати елеватор, як очікувалось ,через неправильно підібрану технологію та інші помилки. Виправити ці помилки буває досить складно, а іноді – взагалі неможливо. Проблема криється у тому, що український ринок поки що не готовий купувати послуги інжинірингу, як це відбувається в розвинених країнах. Розуміючи це, «Варіант Агро Буд» надає консультаційні послуги з інжинірингу безкоштовно у разі, якщо замовник обирає обладнання цього виробника. Спеціалісти компанії готові консультувати замовника чи взагалі повністю супроводжувати під час проєктування і будівництва елеватора аж до початку експлуатації. Це на користь обом сторонам, оскільки замовник отримує об’єкт, який відповідає його очікуванням і технічному завданню, а виробник забезпечує собі репутацію компанії, яка здатна вирішувати самі складні завдання з максимальною ефективністю. 

Чинники впливу на ефективність елеватора 

Існує велика кількість чинників, що впливають на ефективність елеватора. Починаючи з розрахунку продуктивності, потужності, розташування й інших технічних аспектів і закінчуючи організацією роботи підприємства, можна отримати абсолютно різні результати. Наприклад, найдосвідченіший керівник не зможе досягти очікуваного заробітку, якщо технічна частина не здатна забезпечити відповідну продуктивність або якість виконання технологічних процесів. І, навпаки, ідеально спроєктований і побудований елеватор не принесе очікуваного прибутку через недбале керування. 

Обираємо пріоритети під час проєктування елеватора 

На етапі проєктування елеватора замовник завжди прагне поєднати несумісні речі — якість і швидкість будівництва з низькою вартістю. В реальному житті щось із цього не відповідатиме очікуванням. Наприклад, якщо замовник хоче побудувати швидко та якісно, це не може бути дешево. Висока якість і низька вартість вимагатимуть значно більшого часу. Коли ж перевага віддається швидкості й низькій вартості, про якість можна навіть не згадувати. Тому із самого початку слід визначитись із принциповим підходом до будівництва елеватора, і вже потім починати тендери на проєктування і будівельні роботи. 

Під час проєктування необхідно враховувати безліч важливих моментів: наявність необхідної кількості газу та електроенергії або віддаленість до цих джерел, наявність під’їздних доріг та залізничних колій, витримання необхідної відстані до житлових будинків

На сьогодні багато компаній вважають, що вони здатні самостійно впоратись із будівництвом елеватора і, не набираючи команду спеціалістів, починають робити це неправильно. Звісно, що багатьох хвилює думка про скорочення витрат на проєктування і будівництво, однак зазвичай помилки, які виникають за непрофесійного підходу, коштують набагато дорожче. Виправлення потребує часу й значно більше коштів, ніж якби відразу все було зроблено як слід. 

Крок за кроком у будівництві елеватора 

У законі про містобудівну діяльність прописано, як розпочинати будівництво і як усе має відбуватися. Спочатку треба отримати вихідні дані для проєктування, скласти технічне завдання. Наступний етап — розробка проєктної документації й проведення експертизи проєкту. На цій стадії можна виявити помилки або можливість для удосконалення й оптимізації без додаткових витрат. До того ж треба бути готовим, що всі роботи з проєктування великого елеватора триватимуть досить довго — 6–8 місяців. Якщо хтось обіцяє зробити це за 3–4 місяці, це або дешевий рекламний хід, або відсутність досвіду роботи з великими об’єктами. Після затвердження проєкту можна розпочинати підготовчі й будівельні роботи. Фінальний етап — введення в експлуатацію та реєстрація права власності. 

Ціна елеватора має бути адекватною 

Ще на етапі планування будівництва замовник проводить тендер, щоб обрати підрядника на всі роботи — на проєктування, будівництво, поставку й монтаж обладнання. При цьому замовник хоче отримати тверду ціну. Бажання логічне, але не завжди реальне. Під час проведення тендерів потенційні підрядники можуть неправильно рахувати обсяги робіт, занизити їх вартість, не враховувати додаткові роботи тощо. Вітчизняні підрядники з мізерним статутним фондом фактично не несуть жодної відповідальності. В результаті питання все ж вирішуються шляхом непростих перемовин, а інколи й зміною підрядника. Але фінансування доводиться збільшувати в будь-якому разі, і експлуатація елеватора розпочинається із суттєвою затримкою. 

Проєкт елеватора усьому голова 

За нормального підходу спочатку проводять тендер на проєктування. Ціна проєкту в Україні становить від 700 тис. до 3,5 млн гривень за елеватор потужністю 50–100 тис. тонн одночасного зберігання. Проте середня вартість коливається в межах 1,5–2,5 млн гривень. Тут знову треба згадати про тендери на найнижчу вартість, за яку крім проєкту замовник хоче отримати ще й «геологію» і «геодезію». Проте, щоб у такої проєктної організації вистачило грошей на виконання всіх робіт і ще й був заробіток, вона буде вимушена заощаджувати, наймаючи головного інженера проєкту й інших спеціалістів не за критерієм досвіду й професійного рівня, а таких, хто дешевший. В результаті проєкт міститиме багато помилок. Якщо експертиза проєкту їх не виявить (або виявить не всі), проєкт із помилками буде запущено в роботу. 

Згідно даних за 2002 рік, близько 25–30% руйнувань конструкцій елеваторів сталося через помилки в проєктуванні, 55% — через помилки у будівельно-монтажних роботах, решта — через помилки в експлуатації й інші причини. Проєктування потребує близько 1% вартості всього будівництва. Тому ціна в 700 тис. або 2–2,5 млн гривень практично не відрізняється. І якщо це буде плата за надійність, воно того вартує. 

Перевага професіоналізму 

Наш досвід проведення тендерів на проєктування і будівництво говорить про те, що немає сенсу обирати найдешевшу пропозицію через великі ризики не отримати бажаний результат або все одно заплатити більше, проходячи через певну кількість неприємних моментів. Один підрядник у будь-якому разі не забезпечить швидке й професійне виконання всіх будівельно-монтажних робіт. Окремо мають працювати газові та енергетичні компанії, бетонувальники та деякі інші субпідрядники. Так можна досягти високого рівня якості й швидкості виконання робіт. У разі невідповідності вимогам замовник може замінити підрядника, який не влаштовує його з певних причин. Звісно, що за окремим тендером обирається постачальник технологічного обладнання — силосів, транспортерів, сушарок, очисних машин тощо. До того ж кожен етап стає прозорішим щодо точності обсягів робіт і вартості матеріалів. 

Економити потрібно економно. Обираючи найдешевше, ви приречені на провал, або цей проєкт триватиме дуже довго, або якість виконання робіт буде не така як треба. Має бути розумний підхід до цих питань. А заощадити можливо, обравши правильного проєктанта і, найшвидше це буде не найдешевший проєктант. Проте його досвідчені конструкторські рішення дозволять заощадити на металі й бетоні, що істотно дорожче від вартості самого проєкту. 

На жаль, часто буває так: «Хочу елеватор, але не знаю, якої потужності, але з твердою ціною і в „одні руки”». Таке не працює. 

Спілкуйтеся більше з досвідченими людьми, дослухайтеся до їх порад, інвестуйте в інжинірингові послуги.

Юрій Люшня, директор департаменту інжинірингу ТОВ «Варіант Агро Буд»  

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ