Овочі-Ягоди-Сад

Огірки в літньо-осінній період вирощують переважно в плівкових теплицях без обігріву

Огірки в літньо-осінньому обороті

Огірки в літньо-осінньому обороті

Огірки в літньо-осінній період вирощують переважно в плівкових теплицях без обігріву. Лімітуючим чинником, що обмежує культуру в осінній період навіть за умови забезпечення теплом, є світло. 

Рослини огірків не можуть повноцінно розвиватися та плодоносити з першої декади листопада без досвічування. Водночас низькі нічні температури на рівні 4–5 °С та періодичні заморозки потребують затрат на обігрів теплиць, а ринкова ціна на плоди залишається на низькому рівні до другої, а інколи — до третьої декади листопада. Це призводить до того, що в умовах затінення та значних перепадів температур теплозатрати не компенсуються врожайністю. Огірок за рівня освітлення 3–4 тис. лк припиняє динамічний ріст, підтримує окремі ростові процеси без інтенсивного плодоношення. Зважаючи на це, раціональним буде розраховувати максимальну віддачу врожаю на другу половину вересня. Це зробить вирощування рентабельним, а за сприятливих погодних умов дасть змогу продовжити його до листопада. 

Для літньо-осінньої культури розсаду вирощують у кінці червня — на початку липня. Більшості сучасних гібридів достатньо 3–4 тижні від початку плодоношення рослин до виходу на максимальну продуктивність. Це одна з основних особливостей партенокарпічних гібридів букетного типу цвітіння. Саме такі рослини здатні віддати 60–70% потенціалу врожайності за 1,5–2 місяці плодоношення. Якість їхніх плодів у осінній період стабільна та меншою мірою залежить від перепадів погодних умов. 

З іншого боку, за умови планування вирощування рослин у дві культури з технологічною перервою її фактична тривалість не перевищує 2–3 тижні — від збирання останнього врожаю попередньої культури до першого збирання нового врожаю. За раціональної організації розсада вирощується паралельно з останніми вибірками врожаю попередньої культури. Рослини висаджують на постійне місце у фазі 3–4 листків. 

Проте занадто раннє висаджування та збільшення віку рослин не компенсується більшим об’ємом урожаю через низку причин. По-перше, старіння рослин за високих температур пришвидшується, тож пік урожайності може бути в період низьких цін. Так, у 2018 та 2019 роках ціна на огірки в кінці серпня не перевищувала 8–10 грн/кг. Оскільки в серпні більшість підприємств закінчує вирощування рослин, ціна на ринку стабілізується за рахунок продукції з відкритого ґрунту. 

По-друге, ще одна особливість вирощування огірків у літньо-осінній період: розвиток шкідників і хвороб у цей час відбувається динамічніше, ніж навесні, тому додатковий час у теплиці буде означати більші ризики для культури та затрати на ЗЗР. 

Третя причина, чому не варто висівати насіння на розсаду завчасно: рослина, щоб віддати максимум урожаю, повинна мати оптимальне співвідношення асиміляційної поверхні та зеленця — плодоносити має зона шпалери за достатнього розвитку листкової поверхні. Якщо рослини переростають, це означає, що врожай буде формуватися нижче шпалери в умовах більшого затінення. 

Схеми вирощування партенокарпічних гібридів можуть бути скориговані відповідно до періоду вирощування. Загущення рослин для максимального врожаю в жовтні має бути максимальним. При цьому рослини формують в одне стебло як до, так і після шпалери. Типовими схемами розміщення рослин для таких випадків є 90–80 . 25 см, 90–80 . 30 см. 

Для забезпечення динаміки ростових процесів в літньо-осінній культурі, крім використання спеціалізованих гібридів та засобів захисту, широко застосовують регулятори росту рослин як у комбінації з мікро- та макродобривами, так і окремо. Без регуляторів росту вплив стресових умов вирощування (перегріви, велика різниця денних та нічних температур, підвищений інфекційний фон) може розтягнути терміни вирощування рослин або спровокувати більш раннє завершення плодоношення. 

Олександр Шеметун, канд. с.-г. наук, доцент кафедри закритого ґрунту НУБіП

журнал “Плантатор”, липень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ