Техніка

Використання Mzuri Pro-Til дає змогу рослинам виживати у несприятливих умовах дефіциту вологи

ПРОГРЕСивний результат

ПРОГРЕСивний результат

Як показують реалії сільського господарства, інвестицій у землю, добрива та насіння нині вже недостатньо для того, щоб бути успішним. Коли про потребу коригувати агротехнології через зміну клімату говорять вже навіть найзатятіші консерватори, схоже, часу на зволікання не залишилося. А технологія MZURI вже нині здатна забезпечити стабільну роботу агробізнесу — нехай який земельний банк у господарства в обробітку. Вже з першого року її застосування помітні суттєві зміни стану ґрунту. Інноваційний інжиніринг дає змогу домогтися одразу цілої низки агрономічних ефектів. Відповідно, і врожай більший, і прибутки вищі.  

Чимало українських господарств уже мали нагоду пересвідчитися в результативності підходів MZURI й зібрати врожаї, вирощені за бездоганною смуговою агротехнологією. Про свій досвід кореспондентам AgroTimes розповів Сергій Прилуцький, керівник і власник агрофірми «Прогрес»

З no-till на strip-till 

Пересушені ґрунти в центрі й на півночі Запорізької області, де господарює агрофірма, дуже важко обробляти. Торік, скажімо, бували дні, коли температура сягала максимумів, а дощів або зовсім не було, чи випадало надзвичайно мало. Що вже й казати про потенціал навіть найпродуктивніших культур за такого тотального дефіциту вологи. Якої тільки техніки не застосовував Сергій Олексійович на своїх полях, аби підвищити ефективність господарювання. Десятиліттями «Прогрес» відшліфовував традиційні технології — дискували, боронували, орали, — намагаючись отримати якісну структуру ґрунту. Втім, це вдавалося далеко не завжди. Років 15 тому почали застосовувати нульову технологію (no-till). Але й цей підхід, як з’ясувалося кілька років тому, не найоптимальніший для сухих таврійських степів… 

«Коли позаторік дізнався про смуговий обробіток ґрунту (strip-till), був дуже вражений: як так, що досвідчені українські аграрії не в курсі про цю технологію? — пригадує господар. — Це ж яка суттєва різниця: розкидати КАС по всьому полю (як ми робили) чи закладати його тільки в добре розпушені смужки, куди сошники агрегата одразу ж висівають насіння. З технологією MZURI Pro-Til за один прохід машини можна і насіннєве ложе у смугах ґрунту якісно підготувати і добриво закласти на глибину до 25 см, під насінину. Тож коренева система рослини, розвиваючись, росте вниз і дістає з нижнього горизонту вологу та поживні речовини». 

Якість за різних умов 

Придбавши посівний комплекс MZURI, Сергій Прилуцький взявся експериментувати. Передусім підлаштував свою структуру під можливості техніки: частину землі відвів під горох і ранній ячмінь, із квітня взявся за сівбу соняшнику і таки впорався в обмежені технологією строки. У серпні посіяв ріпак, у вересні — пшеницю, а в жовтні — озимий ячмінь. За такою стратегією — розтягнувши в часі сівбу різних сільгоспкультур — позаторік уперше посіяв усі 4 тис. гектарів ріллі, що має в обробітку, за смуговою технологією MZURI Pro-Til. І, власне, жодної миті не пожалкував: техніка добре працює з будь-якими культурами і забезпечує якісну сівбу за різних умов. 

Якщо раніше потрібно було виконати щонайменше три окремі операції лише з підготовки ґрунту, то MZURI Pro-til для цього не потрібно жодних зайвих виїздів у поле. Відпала потреба в додатковому ґрунтообробітку, і це не лише компенсує, а й зменшує загальні витрати пального на гектар. Проте йдеться не тільки про можливості заощадити й зберегти прибутковість господарювання. Мова про зовсім інший підхід до землеробства — запаси гумусу, енерговитрати, екологію, а також збереження у ґрунті вологи. 

Плюс 500 кг з гектара 

По пшениці, посіяній за смуговою технологією MZURI, вже в перший сезон отримали плюс 600–700 кг — загалом 4 т/га, тоді як інша сівалка показала результат 3,3–3,4 т/га — каже Сергій Олексійович. — Що ж до ріпаку, то зазвичай дуже складно за попередника пшениці отримати якісні сходи — на заваді стає стерня. Втім, сівалка ідеально відгорнула і стерню, і пожнивні рештки. Сошники висіяли насіння в чисті смуги ґрунту нижче стерньової платформи. Тож сходи були дуже якісні, а врожайність з гектара зросла на 500 кг… 

Торік господар придбав ще один посівний комплекс MZURI — з адаптерами точного висіву під соняшник та дисково-штригельну борону Rezult. Тож тепер техніка працює ще результативніше. Скажімо, Rezult чудово справляється з усіма типами наявних на полі рослинних залишків, розподіляє мульчу поверхнею ґрунту і навіть руйнує мишачі нори, яких у полі вистачає. До того ж смуговий ґрунтообробіток сприяє поліпшенню екології поля й ефективному збереженню вологи у ґрунті. 

Втім, найцінніший досвід, якого набув аграрій, — це реальна ефективність інноваційної технології. 

«Я загалом маю багато різних фірмових агрегатів, що сіють на ширину міжрядь 70 см, — розповідає Сергій Олексійович. — Із MZURІ поставив собі за ціль посіяти соняшник із шириною міжрядь на 36 см. Сказано — зроблено. На одному полі за однакових погодних умов — нехай там дощ чи сонце, все однакове — застосували дві технології. І результат отримали відповідний — більш ніж у півтора раза вищий. Рослини, хоч і були невисокі, але закрили всю площу поля і зберегли вологу. 

Про свої практичні результати, отримані з технологією MZURI, Сергій Олексійович розповідає дуже детально. Ще б пак! Він — одним із перших в Україні поcіяв соняшник із міжряддям 36 см і цей досвід без перебільшення унікальний. 

Техніка поза конкуренцією 

Звісно, кожне поле, кожен метр ріллі — це індивідуальний проєкт, який потребує до себе індивідуального підходу, — наголошує Олександр Ярошенко, директор ТОВ «Мзурі Тех Агро». Ця компанія є офіційним дилером MZURI в Україні та входить до складу B.T.A. Group. Працюючи з технологією MZURI, він бачив її у роботі на різних ґрунтах і в різних кліматичних зонах. І, як каже, розумні рішення смугового ґрунтообробітку здатні реально поліпшити екосистему поля й оптимізувати собівартість агровиробництва. Власне, з кожним поколінням агрегати MZURI стають ще продуктивнішими та ефективнішими — здатними сіяти всі основні злакові культури, ріпак і сою. Завдяки інноваційним удосконаленням нещодавно додалися й ті культури, які потребують точної сівби, зокрема, соняшник, кукурудза. Ба більше, сіючи смуговим методом ріпак чи пшеницю, господар гарантовано отримає кращі сходи. 

Олександр Ярошенко каже, що аграрії готові дбати про землю й удосконалювати агротехнології, адаптуючи їх до нових умов. І в цих нових умовах ідеальним рішенням стане Mzuri Pro-Til, оскільки дає змогу рослинам виживати й розвиватися у несприятливих умовах дефіциту вологи. 

Смугова технологія, як неодноразово наголошував президент групи компаній Agro Land, доктор Марек Ружняк, — це інше ставлення до процесів вирощування культур. Оскільки вона дає змогу успішно працювати там, де за допомогою класичного обробітку неможливо досягнути прийнятних результатів, за великим рахунком, стратегія й техніка MZURІ — поза конкуренцією. 

газета AgroTimes, січень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “AgroTimes” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ