Тваринництво

Пробіотики покращують показники здоров’я тварин, особливо кишківника

Пробіотики й рентабельність

Пробіотики й рентабельність

Пробіотики покращують показники здоров’я тварин, особливо кишківника, і сприяють досягненню кращої продуктивності та рентабельності господарства 

Рентабельність у птахівництві залежить від ряду чинників. Незважаючи на те, що вартість комбікормів і, в результаті, доходи птахівничих господарств в основному залежать від ринкових умов, на які майже неможливо вплинути, здоров’я тварин є однією з ключових умов успішного виробництва. Підтримання здоров’я кишківника є сьогодні основною проблемою в птахівництві, оскільки саме його стан значно впливає на показники продуктивності й падіж птиці. Дедалі більше спірним стає питання доцільності використання антибіотиків у тваринництві, особливо в субтерапевтичних дозах. Тому сьогодні потрібні альтернативні способи стабілізації кишкової мікробіоти й підтримки показників життєдіяльності тварин і птиці на належному рівні. 

ЗДОРОВ’Я ТВАРИН ПОЧИНАЄТЬСЯ З КИШКІВНИКА 

Велика частина імунної системи (від 70 до 90%) у шлунково-кишковому тракті тварини. Пов’язана з кишківником імунна система, його слизова оболонка та мікробіом функціонують як бар’єри проти патогенів. Мікробіом являє собою складну спільноту великої кількості мікроорганізмів, близько 100 трильйонів з яких колонізують шлунково-кишковий тракт. Хоча функції всіх мікроорганізмів дотепер повністю не досліджені, є різниця між такими двома основними категоріями: корисні мікроорганізми, наприклад молочнокислі бактерії; патогенні бактерії, наприклад сальмонела або клостридія. 

Динамічний баланс між цими корисними й патогенними мікроорганізмами необхідний для стабільного мікробіому. І саме тут використання пробіотиків може зіграти вирішальну роль. 

Пробіотики — це «живі мікроорганізми, що під час введення в адекватних кількостях приносять користь здоров’ю господаря». Їх пробіотична активність у шлунково-кишковому тракті сприяє розвитку корисних бактерій (еубіоз) і тим самим запобігає поширенню патогенних бактерій. Еубіоз підтримується різними способами: шляхом конкурентного витіснення усуваються потенційні патогени, які конкурують за поживні речовини; стимулювання зростання корисних молочнокислих бактерій за допомогою пробіотиків дає переваги у вигляді зниження рівня pH і сприяє зниженню захворюваності та інфекцій; завдяки виробленню ферментів пробіотики на основі спор Bacillus і молочнокислі бактерії поліпшують засвоєння поживних речовин; корисні бактерії модулюють імунну відповідь тварин; певні речовини, що виділяють корисні бактерії, створюють сприятливе середовище шлунково-кишкового тракту, що перешкоджає росту патогенів. 

ОСОБЛИВА УВАГА МОЛОДНЯКУ 

Після вилуплення курчат мікроорганізми з навколишнього середовища стрімко починають заселяти їхній травний тракт. Мікробіом молодняку складається з меншої кількості видів бактерій, ніж у дорослих особин. Це робить його більш уразливим для патогенних бактерій, які можуть швидко дестабілізувати роботу шлунково-кишкового тракту. Тому рекомендовано рано вводити пробіотики для якнайшвидшого досягнення стану еубіозу і протидії спалаху кишкових та інших розладів. 

Дослідження показали, що, коли експоненціальне зростання окремих патогенних бактерій призводить до виник-__ нення клінічних або субклінічних спалахів захворювань, в результаті знижується продуктивність птиці й у багатьох випадках збільшується її падіж. Причина цього двояка. З одного боку, це пов’язано з конкурентною боротьбою за поживні речовини між патогенами й твариною-господарем. З другого боку, активна імунна відповідь тварини-господаря вимагає додаткової енергії для боротьби з патогенами. 

Дослідження доводять, що використання пробіотиків позитивно впливає на продуктивність тварин. Відбувається поліпшення приростів, конверсії корму, зменшується падіж. Це одні з найважливіших чинників під час розрахунку успішності птахівництва. 

ПОКРАЩЕННЯ ЯКОСТІ ТУШІ 

Пробіотики позитивно впливають на безпеку харчових продуктів і якість туші. Ключ до високої рентабельності й прибутку — здоров’я тварин. Зменшення кількості патогенів у кишківнику призводить до більш низького виділення мікробів і зменшення кількості цих мікроорганізмів у навколишньому середовищі тварин. Зниження тиску патогенів та, відповідно, захворюваності може зменшити кількість вибракування в забійних цехах, наприклад, через наявність гнійних шкірних інфекцій або деформацій суглобів. Також можна скоротити використання лікарських препаратів, особливо антибіотиків. Це підвищує прибутковість і підтримує екологічну стійкість. 

Рисунок. Схематичне зображення прибутковості в птахівництві: підвищення прибутковості внаслідок зниження витрат і/або збільшення доходів

ПОКРАЩЕННЯ ЗАСВОЮВАНОСТІ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН 

Активне застосування молочнокислих бактерій у складі пробіотиків допомагає не тільки поліпшити засвоєння поживних речовин. Деякі пробіотики виробляють ферменти, які збільшують доступність енергії і білків у кишківнику тварини-господаря. Подальше розщеплення поживних речовин до форми, яка може бути засвоєна організмом господаря, підвищує продуктивність. Поліпшення перетравності білків сприяє зменшенню кількості білків у сліпій кишці, в результаті чого менша кількість поживних речовин залишається доступною, наприклад для патогенної Clostridium perfringens. Крім того, підвищуючи засвоюваність протеїну, можна знизити вміст сирого протеїну в раціоні. 

ПІДТРИМКА ЦІЛІСНОСТІ КИШКІВНИКА 

Пошкоджена слизова оболонка кишківника часто призводить до зниження конверсії корму, показників зростання і більш високого ризику розвитку захворювань. Кишкові ворсинки в основному служать для поглинання поживних речовин і можуть уражатись інфекціями й токсинами. Дослідження показало, що колонії деяких пробіотиків осідають в основному біля ворсинок кишківника, де вони утворюють біоплівки. Ця біоплівка дає тваринам кілька переваг. По-перше, шар слизу не дає хвороботворним бактеріям досягати ворсинок кишківника і тим самим перешкоджає проникненню всередину тварини. По-друге, ферменти, утворені пробіотиком, секретуються безпосередньо в місці поглинання поживних речовин, покращуючи їхню доступність для тварини. 

ЯКИЙ ПРОБІОТИК ПРАВИЛЬНИЙ 

Ефективність пробіотика залежить від обраного штаму, а також від правильного дозування і життєздатності пробіотика. Спори Bacillus особливо підходять для застосування птиці, тому що вони прості у використанні (термостабільні, сумісні з іншими кормовими добавками і кокцидіостатиками). Ці спори відомі своєю здатністю виробляти ферменти або пригнічувати певні патогенні мікроорганізми. Однак дослідження також показали, що різні штами в межах видів Bacillus значно різняться за своїм потенціалом виробляти ферменти або пригнічувати патогенні мікроорганізми. Тому для пошуку найкращого рішення вкрай важливий ретельний відбір і вивчення різних штамів. Позитивний вплив використання пробіотиків на основі Bacillus у кормах і застосування швидко колонізучих молочнокислих бактерій у питній воді для молодняку й курчат після вилуплення був успішно доведений. 

Компанія Biochem має більш ніж 30-річний досвід роботи в галузі застосування пробіотиків і надає винятково ретельно досліджені й надійні продукти для будь-яких потреб.

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ