Тваринництво

Про кетоз швидко

Про кетоз швидко

Швидкий тест для визначення кетозу — по крові або молоку – дає змогу послідовно та систематично вести спостереження за енергетичним обміном речовин у корів у перші дні лактації.

Високопродуктивні корови в перші тижні після отелення схильні до високого ризику захворювань обміну речовин, тому що вони споживають у цій фазі свого життя значно менше енергії, ніж виділяють із молоком. Протягом багатьох тижнів корови перебувають у негативному енергетичному балансі, вираженому більшою чи меншою мірою, оскыльки споживання корму сильно відстає від молочної продуктивності. Тому вони змушені мобілізувати жирові резерви організму.

Навіть коли порушення обміну речовин виявлено, це знижує імунітет корови й підвищує, наприклад, ризик виникнення маститу або захворювань копит. Тому дуже важливо якомога раніше розпізнати порушення обміну речовин. Для цього можна скористатися послугами консультантів або провести аналіз співвідношення жиру та білка в молоці.

Зовнішній вигляд приладу для визначення кетонових тіл у крові та молоці Високе співвідношення жиру до білка > 1,5, за яким роблять висновок про наявність кетозу у тварини, досить часто зовсім не відповідає фактичній кількості кетонових тіл. Уміст останніх у крові, навпаки, часто буває в нормі, що засвідчить про те, що тварина здорова. Проте, з другого боку, підвищений уміст кетонових тіл бета-гідроксимасляної кислоти ву крові (як ознака кетозу) часто вже не виражається порушенням співвідношення жиру до білка молока, що помилково свідчить про здорову тварину.

Ці дослідження показують, що нормальне співвідношення жиру до білка молока не може бути гарантією здорової тварини (без кетозу). З другого боку, підвищене співвідношення жиру до білка не завжди означає, що тварина дійсно захворіла на кетоз.

Значну нестачу енергії в масштабі всього стада в перші 100 днів лактації за інформацією, що наведено в спеціалізованій літературі, можна визначити за коефіцієнтом жир-білок молока. Слабо виражений розлад вуглеводно-жирового обміну в бік кетозу неточно свідчить про наявність цього захворювання. Те саме стосується й аналізу стану окремої тварини.

Тест крові

Важливо вчасно розпізнати субклінічні, слабо виражені кетози для того, щоб швидко реагувати. У разі мобілізації жиру з організму під час негативного енергетичного балансу утворюються кетонові тіла (в основному ацетон і β-гідроксимасляна кислота). Вони так само можуть слугувати заміною для отримання енергії. Проте коли утворюється більше кетонових тіл, ніж може бути розщеплено, вони накопичуються в крові, сечі та молоці. Там їх можна виявити, найкраще — прямим виміром.

Ця можливість прямого вимірювання кетонових тіл звільнила практиків від необхідності відправляти проби крові на аналіз у лабораторію, коли результати бувають доступними тільки через кілька днів. Адже для таких захворювань важливим є кожен день, і чим раніше допомогти тварині, тим менше небезпека її втратити. Невеликої краплі крові з хвостової вени достатньо для вимірювання. Краплю крові можна нанесена на вставлену в прилад тестову смужку після появи відповідного сигналу на дисплеї.

Крапля крові може бути нанесена прямо на вставлену в прилад тестову смужку після появи на дисплеї символу Віднедавна є можливість швидко визначати β-гідродксимасляну кислоту в крові. Для цього є електронний прилад для діабетиків, яким можна, з одного боку, вимірювати цукор у крові (використовується в медицині), а з другого — визначати кількість кетонових тіл β-гідроксимасляної кислоти. Останню функцію можна застосовувати у корівнику.

Для цього в маленький ручний прилад для вимірювання вставляють β-кетонову смужку (кожна смужка може бути використана тільки для одного виміру) і вмикають його. Коли появиться відповідний символ на дисплеї, на смужку наносять краплю крові (із хвостової вени — достатньо однієї краплі). Шкіру на хвості в місці уколу до цього ретельно очищають. Необхідно стежити за тим, щоб на тестову смужку дійсно не потрапляло більше, ніж одна крапля, тому що в противному разі кров може потрапити в прилад, що призведе до залипання й забруднення. Через кілька секунд прилад показує кількість (у молль/л).

Нормальне значення для бета-гідроксимасляної кислоти становить до 0,6 ммоль/л. Значення між 0,6 і 1 ммоль/л уважають злегка підвищеними, але не вимагають невідкладних заходів. Уміст кетонів вищий за 1 і до 1,4 ммоль/л показують субклінічний кетоз, який необхідно лікувати. У разі значень 1,5 ммоль/л і вище йдеться про проблему кетозу, яка вимагає негайного втручання.

Метод визначення кетонів у крові за допомогою ручного приладу абсолютно простий, результати отримують через 5–10 секунд. Крім того, дисплей підсвічується, так що показники на ньому добре видно й за поганого освітлення в приміщенні.

Прилад на батарейках коштує близько 400 грн. Кетонові тестові смужки коштують 180 грн за 10 штук. Придбати цю тестову систему можна через лікарів — практиків ветеринарної медицини, в аптеках і через інтернет. Численні порівняння даних із даними лабораторій показують високу точність цього методу.

Тест молока

Ті хто не схильний до проведення аналізів крові або кому цей спосіб здається недоцільним, може порівняно швидко й легко визначити кількість кетонових тіл у молоці. Перевага цього методу полягає в тому, що його можна зробити під час доїння. Для цього віднедавна є новий швидкий тест. Це напівкількісний, колориметричний тест, який вимірює частину β-гідроксимасляної кислоти кетонових тіл, як і електронний діабетичний прилад. Проте цей метод засновано на ензиматичній зміні кольору.

Застосування дуже просте, а результат отримуємо відразу. Для цього під час роздоювання перед доїнням відбирають пробу молока, куди на 3 хв. опускають кетонову тестову смужку. Вийнявши і струсивши з неї молоко, через 1 хв. порівнюємо смужку з кольоровою шкалою для отримання результату. Відповідна інтерпретація за різними кольорами додається до цього тесту у документації. Чим темніше забарвлення тестової смужки, тим вищий уміст кетонів.

Звичайно, для проведення тесту в корівник можна йти і незалежно від часу доїння, але щоразу, відбираючи проби молока, дійки спочатку мають бути очищені, перші два-три зціджування злиті на підлогу, а потім молоко потрібно здоїти в чисту ємність для відбору проб. До речі, упаковка в 20 тестових смужок коштує близько 400 грн.

Висновок

Ці прості і дуже точні методи швидкого визначення кетозу — чи по крові, чи по молоку — дають змогу дійсно послідовного, систематичного спостереження за енергетичним обміном речовин у корів у перші дні лактації. І правильним є проводити такий тест для кожної тварини в перші дні після отелення (із 3-го по 14-й день лактації), тому що захворювання кетозом завжди розглядається для кожної тварини окремо.

 

 

Катрін Малков-Нерге

Переклад: Олена Бабенко 

  журнал  “The Ukrainian Farmer”  серпень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “The Ukrainian Farmer” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “The Ukrainian Farmer”   з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines   Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ