Овочі-Ягоди-Сад

Досягти стандартів європейського ринку допоможе правильне використання інвестицій для закладання нових насаджень

Перші кроки

Перші кроки

 Досягти стандартів європейського ринку допоможе правильне використання інвестицій для закладання нових насаджень 

Ще кілька років тому, щоб назвати себе садівником, достатньо було посадити дерева й дочекатися врожаю. Такий садівник намагається дотримуватися всіх агротехнічних правил, робить всі належні хімічні оброблення, але якість урожаю не завжди його радує. Так, багато що залежить від погоди та змін клімату. Багато хто з фермерів ставить запитання: якщо я роблю все правильно, чому врожай не такої якості? Сьогодні українським виробникам вже не достатньо просто вирощувати яблука — треба виробляти саме на експорт, бо внутрішній ринок перенасичений і заробити на ньому майже неможливо. 

Зрозуміло, що наші виробники зараз тільки налаштовуються на стандарти європейського ринку, які вимагають точного підходу до використання інвестицій, зокрема, під час закладання нових насаджень. Експертом в алгоритмах правильного старту садівничого бізнесу вже десять років є польська компанія Dwa Jabłkа. Вона спеціалізується на наданні комплексних сучасних рішень, пропонує садивний матеріал найкращих європейських розплідників та обладнання для саду, організує консультації з найкращими експертами в галузі садівництва та ягідництва. 

КРОК 1: САДЖАНЦІ 

Перший крок до створення сучасного фруктового саду є відповідний вибір сортів — про це знають всі садівники, проте не кожний заглиблюється в нюанси. Деякі розмірковують, чому треба використовувати тільки оригінальний матеріал, якщо можна дешевше купити контрафактний? Що буде потрібно ринку через п’ять років? Спрогнозувати це — завдання взагалі надскладне. Проте можна хоча б проаналізувати ринок сьогодення, щоб врахувати очікування споживача і вже від того вибирати сорт.

Грушевий сад, створений на матеріалі розсадника з Нідерландів. Вирощування проводять у двох напрямних

Якщо вам з цим важко, запитайте у Dwa Jabłkа. Компанія співпрацює з найкращими розплідниками Європи, наприклад італійськими. Один з них — Gruber Genetti Andreas, заснований у Вероні 1988 року, виробляє 2 млн саджанців яблуні на рік. Приблизно такі ж обсяги дає GRIBA (GRIeser BAumschule) в долині річки По, який працює над новими, власними сортами та клонами, наприклад створив Gala RedLum® та RedVelox®. Розсадник Nischler також у Вероні, заснований 1985 року. На площі близько 400 га щорічно виготовляє близько 4 млн саджанців яблунь, вишні та абрикоси. Top Plant, створений Клаудіо Маццон та братами Моріні, спочатку виробляв винятково абрикосові саджанці, пізніше розширив асортимент до вишні, яблуні, груші, персика та сливи. Він спеціалізується на виробництві черешні найвищої якості, зокрема сортів серії Sweet. 

Сучасні сорти яблуні, груші, вишні, чорниці, малини та ожини з цих та інших розсадників, який пропонує Dwa Jabłkа, найвищої якості, відповідають усім вимогам ЄС та мають усі сертифікати та допуски. Бонусом до садивного матеріалу йде щорічна консультація щодо удобрення, догляду та захисту. Співпраця з багатьма розплідниками — теж перевага. Компанія може задовольнити клієнта в потрібний час замовлення необхідною підщепою та сортом. 

Наприклад, такими саджанцями яблуні: 

• Gala та його клони, включно: Gala Shnico, Shnico Red, Buckey, Brookfirld, Dark Baron, Val 

• Golden: Reinders, Parsi 

• Red Delicious: Jeronimo, King Roat, Memo Mestar, Red Velox 

• Fuji 

• Granny Smith 

• Jonagold та його клони: Prince, Jonagored, Red Burgered 

Нещодавно асортимент компанії поповнився Gala Vill.  

Dwa Jabłkа — єдиний дистриб’ютор цього сорту в Польщі. Матеріал походить з італійського розплідника, який відбирав Роберт Вілл у 2006 році. Його важливі характеристики: 

• темно-червоний суцільний колір зі світлішими круглими сочевицями; 

• дозрівання на кілька днів раніше, ніж в інших сортів Gala; 

• хороша адаптація до українського клімату західного регіону. 

В асортименті компанії є актуальні серії вишні Kordia, Regina, Sweet, груша Konferencja, Lukasowka, Williams. Експерти Dwa Jabłkа пропонують також саджанці смородини та лохини. 

Захист від весняних заморозків надкроновим дощуванням

КРОК 2: КОНСТРУКЦІЯ 

Маючи правильний матеріал для розсадника, з нього ще треба виростити відповідний врожай. Обсяг зібраних плодів не матиме значення, якщо не буде забезпечено їхню належну якість. Тому вже на етапі інвестиційного планування слід використовувати таку садову конструкцію, яка, окрім стійкості насаджень, дасть змогу на наступних етапах встановити протиградові сітки або плівку для м’яких плодів. 

Використання шпалерних залізобетонних стовпів у структурі саду спрощує поширення зрошувальних ліній. Їх встановлення над землею обмежує можливість пошкодження під час сільськогосподарських робіт. Правильно підібраний полив точно досягає місця призначення — це зменшує втрати води. Високі будівельні стовпи також можна використовувати для розташування надкронових дощувачів. Це унеможливить пошкодження, спричинені весняними заморозками. 

Завдяки таким рішенням можна забути ще про багато проблем: пошкодження градом, знищення птахами, комахами або розтріскування плодів через надмірну вологість, стверджують спеціалісти Dwa Jabłkа, що спеціалізуються на монтажі протиградових споруд. Зокрема, вони використовують компоненти Terranova. Цей італійський бренд має більш ніж 50-річну традицію проєктування та будівництва сталевих конструкцій, має власні фабрики та експериментальні заводи. Компанія має власні, запатентовані системи, що забезпечують безпеку та комфорт використання об’єктів. Проєкти Terranova працюють у Європі, Америці, Азії та Африці. 

Молдова. Протиградова споруда з плівкою, захист вишневого саду від розтріскування

Dwa Jabłkа може адаптувати металоконструкції до індивідуальних потреб клієнтів та до окремих умов вирощування та навіть культур. Залежно від потреб певної культури, конструкції можуть бути покриті фольгою, сіткою чи панелями з полікарбонату. Можна повністю автоматизувати об’єкти за допомогою системи клімат-контролю. Конструкції цього типу також використовують для будівництва світлових залів чи навісів, необхідних кожному господарстві. 

Сучасна плантація в нинішніх кліматичних умовах неможлива без високостійких садових конструкцій, зокрема повних систем протиградових сіток. Залежно від потреби фермера, польські спеціалісти можуть подбати про їх установлення або контролювати встановлення, якщо садівник захоче сам усе зробити. У своїй роботі спеціалісти Dwa Jabłkа спираються на багаторічний досвід людей, які працюють із системами протиградового захисту у непростих умовах Південного Тиролю. Щоб підготувати повну пропозицію для забезпечення безпеки саду чи ягіднику, виконавець потребує лише розмір ділянки.  

КРОК 3: ОБЛАДНАННЯ 

Останнім часом технологія садівництва досягла значного прогресу. Важливо заощадити час і паливо, що витрачається під час оброблення саду, тому ще перед купівлею кожної машини варто враховувати її призначення. Під час однієї поїздки можна виконувати декілька заходів одночасно, наголошують експерти. Dwa Jabłkа допомагає підібрати таку техніку та обладнання, які зроблять функціонування плантації оптимальним. Крім того, в компанії є широкий вибір садових аксесуарів, секаторів, препаратів для рослинництва. 

Щільне покриття черешневої плантації забезпечує захист від птахів

Наприклад, Dwa Jabłkа є єдиним у Польщі дистриб’ютором машини для дефоліації OLMI. Завдання пристрою — прибрати з дерева непотрібне листя в інтенсивному саду. Це дасть змогу краще проникати світлу глибоко в крону, значно покращуючи колір плодів. 

КРОК 4: ЗНАННЯ 

Без спеціальних знань у галузі вирощування неможливо вести плантацію належним чином. Тестування ґрунту та води є обов’язковим. Важливо знати, чи має рослина все необхідне для отримання максимально задовільного врожаю. Ці аспекти входять до сфери послуг, які надає компанія Dwa Jabłka. Її експерти можуть співпрацювати з українськими підприємцями, які хочуть почати з нуля або вдосконалити свій садівничий бізнес на окремих етапах, або взятися за комплексне садіння від ідеї до реалізації. 

Зокрема, компанія проводить Knowledge Workshops — зустрічі з провідними європейськими експертами та практиками у сфері виробництва на теми догляду, обрізування, формування, захисту плодових насаджень. Спеціалісти Dwa Jabłka неодноразово реалізовували комплексну плантацію під ключ: від проєктування, розрахунку, підготовки поля, поливу та садіння до закриття плантації протиградовою сіткою. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ