Овочі-Ягоди-Сад

Практика зберігання

Практика зберігання

Виростити якісні фрукти — це ще не весь успіх у садівництві. Головне — вигідно продати врожай. Однією з підвалин успішних продажів є вдале та тривале зберігання плодів. Садівник Василь Гаука досяг у цім майстерності.

  

Своє фермерське господарство Василь Гаука створив 2003 року. Успішний на той час бізнесмен спостеріг, що ринок потребує фруктів і вирішив започаткувати нову справу. Відвідав низку садівничих господарств у Польщі, порадився з тамтешніми фахівцями й заклав перших 10 га саду яблуні. Виробництво розширяв поступово: щороку закладав 10–20 га саду яблуні, 2005 року збудував перший холодильник на 800 т, 2007 року постало сховище із РГС ємністю 1000 т.

 

Сади яблуні, що їх провадять у господарстві, закладено на підщепах ММ-106 і М9. Вирощують п’ять основних сортів — Голден Делішес (15% площі), Чемпіон, Декоста, Мутсу та Богемія. Є й інші сорти, але їх площа незначна. Майже всі вирощувані сорти — зимові. Виняток — літній сорт Ерлі Женева.

 

Нині в господарстві 86 га саду яблуні, середня врожайність культури — 40 т/га, на окремих ділянках, залежно від віку, сорту й конструкції насаджень, урожаї сягають 80 т/га. Валове виробництво яблук — 3000–4000 т залежно від року. Все вирощене закладають на зберігання й торгують ним аж до липня. У сховищі встановлено сучасні сортувальну та пакувальну лінії.

 

Підприємство має 20 постійних робітників, у сезон збирання врожаю їх кількість зростає до 100 осіб. Адміністративний персонал у фермерського господарства невеликий: бухгалтер, менеджер із продажів та сам директор-засновник Василь Гаука.

 

 

Технологічний рівень

 

 

Рівень садівничих технологій, що їх застосовують у господарстві, та технічне оснащення виробництва надзвичайно високі.

 

Мають десяток сучасних садівничих тракторів, придатних для роботи у вузьких міжряддях. Першими на Буковині придбали самохідні платформи для обрізування саду й збирання врожаю. Самостійно виготовляють дерев’яні контейнери для зберігання яблук у сховищі.

 

Господарства має парк власних авторефрижераторів і за потреби доставляє товар замовникам.

 

Протягом сезону в саду виконують близько 15 хімічних обприскувань. Для спостереження за кліматичними умовами мають метеостанцію, моніторинг яблуневої плодожерки здійснюють за допомогою феромонних пасток.

 

Схема, за якою закладали сади, з роками мінялася. Перші ділянки яблуні на підщепі ММ-106 створювали за схемами 4,2 × 2,5 м та 4 × 2 м. Сади на підщепі М9 спочатку закладали за схемою 3,75 × 1 м, нині перейшли до щільнішого розташування дерев — 3,2 × 0,8 м. Сад на підщепі М9 обладнано крапельним зрошенням.

 

Раніше крону яблуні формували за типом веретена, але останніми роками перейшли на плодову стіну. Для того придбали два дискові механічні обрізувачі й ось уже чотири сезони поспіль застосовують контурне обрізування. Після — коригують обрізування вручну.

 

 

Окрім обрізування врожай нормують проріджуванням зав’язі, для чого застосовують препарат на основі бензиладеніну. Результати хімічного проріджування також коригують вручну.

 

Новітні яблуневі сади (схема 3,2 × 0,8 м) цілковито заклали з якісних імпортних складників (шпалера, саджанці, протиградова та зрошувальна системи). Зокрема, використали бельгійські саджанці — сади, закладені в червні 2013 року, вже на другий рік після посадки дали 28 т/га (сорт Голден Делішес) та 32 т/га (сорт Гала) врожаю яблук.

 

У планах господарства — оновлення насаджень із використанням згаданої щільної схеми садіння, імпортних саджанців і системи антиград та освоєння нових ринків збуту.

 

Збут

 

 

Вирощеними яблуками Василь Гаука торгує цілий рік. Зібраний восени врожай закладає у сховища (звичайні холодильники та камери з РГС) і продає невеликими партіями аж до кінця червня. У середині липня дозрівають яблука літнього сорту Ерлі Женева. Коли їх урожай реалізовано, настає черга збирати та продавати зимові сорти, які починають достигати наприкінці серпня.

 

Ще два роки тому, в часи, коли економічна та політична ситуація в Україні була стабільною, бізнесмен успішно експортував яблука в Росію. Цей ринок фермер почав освоювати з 2005 року, коли отримав перші товарні врожаї. Технологію вирощування, а потім і зберігання, відшліфував до такої міри, що успішно конкурував на російському ринку з польською продукцією. За свої яблука Василь правив вищу, ніж поляки, ціну (на 10 євроцентів/кг), і російські оптові компанії охоче її платили.

 

Нині господарство реалізує яблука українським оптовим покупцям. У день моїх відвідин (20 травня 2015 р.) фермер також сортував і відвантажував яблука. У травні-червні з покупців українських супермаркетів за кілограм яблук правили по 26–28 грн/кг, відповідно високою була й оптова ціна, за якою у цей час купували яблука у виробників. Щоб продати плоди так вигідно, треба було їх зберегти — дотримати до травня-червня. Про те, як організовано в господарстві зберігання — нижче.

 

Зберігання

 

Ось як розповідає про зберігання Василь Гаука:

 

У сучасних сховищах режим зберігання, температуру та вміст атмосфери, контролює автоматика. Головне — закласти на зберігання плоди належної якості та задати техніці правильні параметри. За параметрами кліматичної техніки сховищ я слідкую самостійно, щодня, не один раз проходжу коридорами та заходжу в агрегатну, щоб подивитися на звіт, що його формує спеціалізована комп’ютерна система. Режими ми виставляємо за рекомендаціями нашого консультанта, все інше — справа техніки.

 

Коли в господарстві було лише звичайне холодильне сховище, ми зберігали й продавали яблука до лютого. Пуск холодильника на основі РГС дозволив зберігати фрукти до квітня. Зберігати та продавати яблука до червня ми змогли завдяки запровадженню технології SmartFresh. Вона полягає в тому, що зібрані плоди завантажують у герметичну камеру, де обробляють препаратом Смарт Фреш, основою якого є інгібітор етилену 1-метилциклопропен (МЦП-1).

 

Якщо технології зберігання вишикувати поряд з уявною шкалою, то найнижчий рівень належатиме звичайному холодильному сховищу, наступна сходинка — зберігання плодів у герметичних камерах із РГС, найвищий же щабель посяде зберігання яблук за динамічної атмосфери. У всіх цих технологіях є місце для препарату Смарт Фреш. Ефектом його застосування буде результат, який удалося б досягти тільки на наступному технологічному рівні. Завдяки Смарт Фреш ефективність зберігання яблук у звичайному холодильнику наблизиться до сховища з РГС, а тривалість і якість зберігання плодів, поміщених до РГС-камер, завдяки Смарт Фреш буде такою, як за зберігання в умовах динамічної атмосфери.

 

Чому так стається? Діюча речовина препарату вповільнює у яблук синтез етилену, завдяки цьому їхній м’якуш протягом усього зберігання є щільним і пружним, волога — не випаровується. У яблук значно гальмується процес старіння.

 

2007-го та 2008 років, коли в нас запрацювало сховище з РГС, ми вже на повну силу експортували яблука в Росію. І хоч плоди у нас були якісними вже тоді, продажі, які ми здійснювали до Росії в березні-квітні, не завжди були вдалими. Після вивантаження зі сховищ наш товар долав значні відстані. Те мало наслідки — нам доводилося вислуховувати чимало нарікань, мовляв, яблука погано витримали дорогу, у вантажі, що прибув, великий частка, до 5–8%, плодів із гнилизною. Смарт Фреш усе змінив. Ми почали його застосовувати з 2009 року. Завдяки цьому препарату крайньою точкою нашого експорту в Росію став Іркутськ. Відвантажені наприкінці червня яблука дісталися туди в середині липня у відмінному стані.

 

Яблука врожаю 2014 року на початку сезону було важко продати. У січні-лютому ситуація дещо покращилася, весна ж усе розставила на свої місця: той, хто зумів зберегти плоди найдовше, отримав за них гідну ціну. Не секрет, що європейське та наше українське яблуко цього сезону кружними шляхами потрапляли до Росії. Збільшилися відстані перевезень, кількість митних оформлень вантажу та час у дорозі, але спраглий до яблук російських ринок отримав жадане. Оптовики з великою охотою купували яблука в нашого підприємства: технологія SmartFresh дозволяла плодам якісно зберігатися, а після виходу зі сховища без ушкоджень і втрат долати значні відстані. Нашому яблуку не були страшні черги на кордонах! А що воно якісне і смачне (Смарт Фреш не лишає у плодах жодних залишків), то конкурувати з нами цього сезону було важко!

 

 

Практика застосування Смарт Фреш

 

 

Як розповів Василь Гаука, ефект від застосування препарату Смарт Фреш буде найбільшим, якщо яблука вчасно зібрати (згідно з показниками достигання того чи іншого сорту), вчасно помістити в холодильну камеру й охолодити до потрібної плодам цього сорту температури. Далі — обробка препаратом Смарт Фреш. Є сорти, які можна обробити за температури +15 °С, а є й такі, що потребують сильнішого охолодження. Компанія «СВВ Трейдінг» надала фермерському господарству в користування два генератори-розпилювачі, проте обробку плодів завжди виконують працівники компанії. У визначений час вони приїздять, перевіряють стан плодів і правильність їхнього охолодження та виконують потрібні заходи. І хоч у господарстві багато що звикли робити власноруч, тут не сперечаються: завдяки такій процедурі компанія гарантує надійний результат. Ще одна перевага співпраці — ефективні рекомендації щодо режимів охолодження та зберігання для різних сортів: працівники компанії «СВВ Трейдінг» надають фермеру цілу низку консультацій, адже успіх – то не лише якісне обладнання та препарати, а й правильне їх застосування.

 

 

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2015 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ