Техніка

Як причіпні косарки допомагають підвищити рентабельність роботи українських фермерів 

Поживний інструмент

Поживний інструмент

Як причіпні косарки допомагають підвищити рентабельність роботи українських фермерів  

Утримання ВРХ в Україні за нинішніх непростих економічних реалій у більшості випадків доводить свою економічну ефективність. Господарство, яке має тваринницькі ферми, є фінансово стійкішим, має розмаїту здорову сівозміну і змогу вносити органічні добрива. Однак для успішної роботи обов’язково слід мати сучасне обладнання. 

Андрій Хвесик

Саме з таких міркувань виходить керівник ПП «Агропрогрес» (Харківська обл.) Андрій Хвесик, обираючи для свого господарства кормозаготівельну техніку. Адже, власне, наявність і висока якість кормів є однією з обов’язкових умов прибуткового молочного тваринництва. 

Ми утримуємо приблизно 500 дійних корів, а загальна кількість поголів’я разом зі шлейфом досягає 1300 голів. На сьогодні не можна сказати, що молочне тваринництво якесь суперприбуткове, однак це стабільний напрям агробізнесу. Особливо за таких низьких цін на вирощене зерно, як нині. Молоко завжди потрібне, і наше завдання — зробити його виробництво максимально рентабельним, — розповідає Андрій Єремійович. 

Про агрономічну вправність Андрія Хвесика можна писати окрему книгу. Достатньо сказати, що керівник ПП «Агропрогрес» отримує на доволі посушливій Харківщині високі врожаї цукрових буряків, та ще й… по мінімальному обробітку ґрунту. Істотне місце в розмаїтій сівозміні господарства належить і кормовим культурам. 

Вирощуємо і кукурудзу на силос, і люцерну, і еспарцет, і озиме тритикале. Намагаємося водночас і покращувати сівозміну, і забезпечити худобу достатнім обсягом високоякісних кормів, — зазначає Андрій Єремійович. 

Уже третій рік поспіль це завдання слобожанському фермеру допомагають виконувати дві причіпні косарки KRONE EasyCut 3210 CRi. 

Рух дорогами загального призначення

Чому придбав саме ці косарки? Ну, передусім репутація німецької компанії KRONE говорить сама за себе. Але найважливіше — вони мені просто сподобалися! Ну, от сподобалися, причому всім — дизайном, конструкцією, тим, як себе показали на випробуванні. Тому я ані хвилини не вагався, коли купував цю техніку, і тепер можу сказати про неї тільки хороше, — стверджує Андрій Хвесик. 

За словами фермера, EasyCut 3210 CRi відмінно себе показують не лише на збиранні кормових культур на вирівняних полях, а й у досить жорстких умовах природних лугів. 

Ми їх запускаємо також на природні трав’яні масиви біля берегів водойм. І хоча там не бракує рослинності з дуже жорсткими стеблами чи заростів, або навіть можуть трапитися якісь серйозні перешкоди, косарки KRONE нас не підводять. Косять чисто, все, що потрапляє, і до того ж чудово копіюють рельєф ґрунту, — зауважує Андрій Єремійович. 

За його словами, за три роки експлуатації не виникало ще жодної проблеми з надійністю чи якість роботи KRONE EasyCut 3210 CRi. 

Швидка заміна ножів

Хочу дуже подякувати компанії KRONE за таку справді висококласну техніку й можливість без проблем заготовляти корми, тобто нормально працювати. Я спеціально взяв дві косарки, щоб підстрахуватися на випадок виходу з ладу однієї машини, але, дякувати Богу, такого ще не траплялося. У нас не такі великі площі, щоб косити на межі можливостей, тому ці сучасні косарки для нас — як тонкий безвідмовний інструмент. Нам, скажімо, потрібно викосити поле в оптимальний період, наприклад, звечора чи рано-вранці, щоб маса встигла трохи підсохнути і ми встигли зібрати її до дощу — наші косарки KRONE дають змогу ефективно виконати це завдання. Ось і все те, що нам треба! — пояснює Андрій Хвесик. 

Як працює EasyCut 

Сьогодні в Україні працює багато при чіпних косарок KRONE, і їхня кількість, попри війну, зростає. Найбільшого поширення набувають моделі з центральним і бічним дишлем, новою концепцією рами EasyCut TS/TC та інтелектуальною системою скошування SmartCut, котрі мають надзвичайно універсальне гнучке застосування. Ці косарки мають різні варіанти навішування дишля, три різних плющилки та поперечний стрічковий транспортер Collect у додатковій комплектації. 

Моделі EasyCut Trailed Side (TS) 

Нові причіпні косарки від KRONE з бічним дишлем є особливо зручними в роботі завдяки своїй простій і компактній конструкції. Ця модель із робочою шириною від 3,16 до 3,6 м ведеться праворуч від трактора. Коротка конструкція бокового дишля покращує радіус розвороту й заощаджує час на розворотній смузі. Щоб підвищити ефективність роботи, можна працювати також у комбінації з фронтальною косаркою. 

Моделі EasyCut Trailed Center (TC) 

Нові причіпні косарки від KRONE із центральним дишлем є максимально універсальними косильними знаряддями. Вони однаково добре працюють як у комбінації з передньою косаркою, так і за окремої експлуатації. Новий центральний дишель може переміщатися гідравлічно і цим скошувати корми ліворуч або праворуч від трактора. 

KRONE EasyCut B 

Це триплекс-комбінація косарок, призначена для максимально продуктивного косіння з робочою шириною до 9,7 м й оптимальним перекриттям скошуваної площі. 

Як вже зазначалося, косарки KRONE можуть бути оснащені трьома різними варіантами плющилок: 

Плющилка з V-подібними сталевими бітерами

Плющилка з V-подібними сталевими бітерами 

У її конструкції маятникові V-подібні сталеві бітери забезпечують рівномірне плющення по всій ширині захвату. Великий 64 см діаметр і спіральне розміщення бітерів забезпечують безперервність потоку зеленої маси, високу ефективність підбору та високоякісне плющення. 

Вальцева плющилка CR 

Вальцева плющилка CR

Гумові профільовані вальці, що проходять по всій ширині захвату, входять у зачеплення один з одним, чудово підходять для збирання бобових й інших листяних культур. Листяна кормова маса, наприклад, люцерна і конюшина, висувають інші вимоги до плющилки, ніж ділянки з травами. Вальцева плющилка CR працює особливо ощадливо до зеленої маси. Тонкі листочки, що містять протеїн, і висока поживність корму залишаються постійними. Широке укладання пришвидшує процес сушіння. 

Вальцева плющилка CR M-Rolls 

Вальцева плющилка CR M-Rolls

Зустрічні профілі M стискають збирану культуру та забезпечують рівномірне плющення й гомогенні процеси висихання.  

Комбінований із кількома причіпними дисковими косарками з гідравлічним приводом поперечний стрічковий транспортер KRONE Collect завширшки 91 см заощаджує час, знижує кількість переїздів і знижує навантаження на ґрунт, забезпечує завдяки бічному транспортуванню скошеної маси без контакту з ґрунтом особливо чистий, покладений у валок корм. 

У конструкції KRONE EasyCut слід особливо зазначити закритий, у кругову заварений косилковий брус, що відповідає найвищим стандартам якості й лишається навіть після експлуатації протягом багатьох років герметичним, зберігаючи заводську форму. Великі циліндричні шестерні в оливній ванні витримують високі тривалі навантаження, забезпечуючи стабільну плавність ходу. 

У цьому аспекті цікавим є рішення планетарного приводу в косильному брусі, випробуване вже протягом багатьох десятків років. Великі циліндричні шестерні із зубами до 59 штук передають зусилля головного приводу до кінця косильного бруса. Завдяки великому діаметру вони обертаються повільніше і більше зубів входять у зчеплення з великою кількістю сусідніх циліндричних шестерень. Цю конструкцію вирізняє плавність ходу, краще передання зусилля та тривалий строк експлуатації. Попередні допоміжні приводи приводять у дію тільки по одному відповідному косилочному диску та зазнають лише незначних навантажень. 

Косильний брус KRONE

Також тут є непотрібною заміна мастила кожного року. Спеціальний метод очищення під час виробництва дозволяє використовувати мастило на тисячi гектарiв без замін. 

Зазначимо також, що завдяки клиноподібному профілю косильного бруса з великим діапазоном регулювання досягається оптимальне низьке скошування на луках і пасовищах та вище скошування корму з високими стеблами. 

Оскільки косильні диски обертаються як назад, так і вперед, проти напрямку руху, для чистого скошування має бути відповідне перекриття траєкторій ножів. З цієї причини перекриття ножів більше, що ідеально підходить для безсмугового скошування свіжого корму на легких культурах. До того ж більша відстань між ножами, які обертаються один до одного, позитивно впливає на проходження великої кількості кормової маси. 

Подвійна навіска косильного бруса KRONE DuoGrip забезпечує однаковий опорний тиск по всій ширині захвату косарки. Косарки кріпляться у центрі ваги й ведуться тягами збоку. Завдяки цьому косильний брус може рівномірно копіювати поверхню поля/лугу й не завдавати шкоди луговій дернині. Це дає змогу отримати високоякісний корм навіть за складних умов роботи.

 Нові заокруглені деталі рами дозволяють підвищене підіймання на розворотній смузі та більший поперечний маятниковий рух на сильно перетнутій місцевості. Навіска розташована по центру над віссю й забезпечує високу стійкість під час роботи на схилах. 

До того ж творці KRONE EasyCut максимально потурбувалися про безпеку роботи, запропонувавши систему SafeCut, відзначену нагородою Німецького сільськогосподарського товариства. Зокрема, система містить абсолютний захист косильних дисків від сторонніх предметів. SafeCut входить до базової комплектації всіх дискових косарок серії EasyCut TS/TC.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Олександр Любченко, директор з продажу компанії «Агро шлях»  

— Причіпні косарки KRONE EasyCut набувають дедалі більшої популярності серед українських аграріїв, котрі провадять тваринництво. Адже це машини, які можна агрегатувати з тракторами, зокрема МТЗ-82, потужністю від 80 к. с., котрі є практично в кожному господарстві. Це дуже зручні високопродуктивні косарки, що незмінно забезпечують високу якість корму. 

Неабияке значення має легкість і простота обслуговування KRONE EasyCut, наприклад, швидка заміна робочих органів. Для цього не потрібно викликати сервісного інженера чи везти кудись машину — такі роботи можна виконувати безпосередньо в полі за кілька хвилин. 

Взагалі це моделі, які мають надзвичайно надійну добротну конструкцію і можуть слугувати своїм власникам впродовж багатьох сезонів без жодних проблем і несправностей. Зі свого боку ми як офіційний дистриб’ютор техніки KRONE у співпраці з виробником забезпечуємо своєчасне повноцінне сервісне обслуговування як косарок, так і всіх інших машин KRONE. Наша робота передбачає комплексний підхід із навчанням персоналу клієнта, введенням в експлуатацію машини, постійною наявністю запчастин тощо. 

Хочу побажати всім українським аграріям мирного неба й успішного сезону! 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ