Тваринництво

Підприємство «Перемога» з Черкаської області будує сучасний молочний комплекс

Підстелити килимок

Підстелити килимок

Підприємство «Перемога» будує сучасний молочний комплекс. Особливу увагу приділяє створенню комфортних умов утримання тварин.

Підприємство «Перемога» — одне з успішних господарств Черкаської області. Воно розташоване в селі Хрущівка й розвиває кілька напрямів діяльності. В обробітку має близько 2000 га орної землі, на яких основними культурами є озима пшениця, соняшник, кукурудза та ячмінь. Також у сівозміні мають горох, люцерну, силосну кукурудзу й багаторічні трави, бо активно розвивають молочне тваринництво. Ще один напрям роботи СТОВ «Перемога» — це власне насіннєве виробництво, організація якого обґрунтована раціональним бажанням створити економічну замкнуту структуру рослинництва.  

Господарство має дійного стада близько 600 корів і ще 800 голів молодняку однієї з найкращих порід молочного господарства — чорнорябий голштин. Тварини цієї породи досить вибагливі до умов утримання. Втім, схоже, що в господарстві вміють забезпечити пристойні умови коровам, що підтверджується їх високою продуктивністю. Так, торік надої становили близько 8 тис. кілограмів високоякісного молока на корову. Охолоджене, готове до переробки молоко купує Золотоніський маслоробний комбінат. Нині доять близько 27 л/добу на кожну корову, і це не межа, упевнений керівник підприємства «Перемога» Григорій Зінченко. Очікується, що після введення в експлуатацію нового молочного комплексу потужністю 1200 голів дійного стада річне виробництво молока в господарстві стабільно триматиметься на позначці понад 8 тис. тонн. Сприятиме отриманню високих надоїв турбота про здоров’я тварин, зокрема, забезпечення комфортних умов утримання за допомогою сучасного обладнання.  

Найближчі перспективи  

Роботи з будівництва сучасного молочного комплексу виконано на 90%, і вже навесні він запрацює. Підприємство отримає новий корівник на 560 голів дійного стада й родильне відділення, споруди для зберігання силосу та сіносховища.  

Наразі завершується монтування сучасного обладнання. В доїльній залі типу «карусель» на 36 корів одночасного доїння встановлено обладнання відомого європейського виробника. В корівнику — нове стійлове обладнання для боксового утримання корів, напувалки та кормові столи, а в родильному відділенні — спеціальні гумові килимки. «В корів мають бути умови кращими, ніж для людей», — цілком серйозно каже Григорій Федорович. — Тому, обираючи килимки, наш фахівець навіть приліг — виявилося, що на них лежати зручніше, ніж на старому дивані».  

Також у виборі зважали на співвідношення «ціна — якість» і цікавилися думками інших фермерів. «Доросла тварина має лежати хоча б 12 год на добу. Тривалість лежання є чинником, що визначає самопочуття й продуктивність ВРХ, — зауважує господар. — Некомфортні умови лежання підвищують ризик захворювань копит і вимені, можуть призвести до ігнорування боксу коровами. Тому ми обрали якість».  

У результаті зупинили вибір на гумових килимках Elista виробництва французької компанії BIORET AGRI й придбали їх і для доїльної зали, і для корівника в компанії «ЛактаЛюкс». Таким чином забезпечили своїм тваринам комфорт на найближчі 10 років.  

Аргументи за  

Раніше серед тваринників побутувала думка, що ідеальними умовами для утримання великої рогатої худоби є луки та пасовища. Нині досвідчені фахівці рекомендують поперемінно застосовувати активний відпочинок на пасовищах у період соковитих трав із перебуванням у корівнику в інші періоди року. Адже в приміщенні господар може забезпечити тваринам якісний корм, захист від зливи та палючого сонця, знизити ризик контакту з комахами. А здоров’я та досягнення високої продуктивності корів безпосередньо залежить від умов утримання.  

Численні спостереження й дослідження показали, що корови віддають перевагу гумовому покриттю перед бетоном чи піском. Це покриття здобуває все більше прихильників і серед фермерів, бо має низку переваг.  

Гумове покриття запобігає переохолодженню вимені ВРХ і знижує ризик ушкоджень дійок. За умов використання покриття у корів скорочується кількість захворювань, спричинених хвороботворними бактеріями, які активно розмножуються в негігієнічних умовах. «Однією з головних причин вибраковування корів перед репродукцією є бактеріологічні проблеми копит, такі як пальцевий дерматит, — додає Григорій Зінченко. — Наслідки цього захворювання відчутно б’ють по кишені».  

Гумове покриття для корів зазвичай має високу міцність, тому знижуються ризики отримання травм і розвитку захворювань ратиць. Для прикладу: щоразу, лягаючи, доросла тварина переміщує дві третини своєї ваги на коліна передніх ніг — по суті, падає на них із 30-сантиметрової висоти. Якщо покриття неякісне, такі опускання викликатимуть неприємні відчуття й можуть призвести до захворювань суглобів, поранення та розвитку запальних процесів. Коли корова підіймається, покриття забезпечує тварині стійкість, а, отже, знижується ризик травматизму. Крім того, гума для корів є близькою за структурою до природних умов, а отже, комфортною. Гумове покриття легко тримати чистим, що заощаджує трудовитрати на догляд за ним.  Усі перелічені переваги в результаті сприятливо відіб’ються на ефективності роботи ферми, дозволять підвищити її рентабельність.  

Продукцію, що відповідає цим вимогам, на сьогодні пропонує компанія «ЛактаЛюкс», а саме — відома своїм якісним обладнанням для ферм компанія BIORET AGRI. Гумові вироби розроблено з урахуванням особливостей тварин, вони забезпечують потрібний ступінь безпеки завдяки протиковзному покриттю, дозволяють підтримувати гігієну на належному рівні. Гумове покриття демонструє високу рентабельність, бо здатне тривалий час зберігати форму та еластичність, прості в догляді, створюють сприятливі умови для корів, завдяки чому збільшуються надої і народжуваність. 

Гумове покриття з тканинним кордом — найміцніший виріб, представлений на ринку. Покриття забезпечує герметичність і запобігає вологості завдяки вкриттю целофановою плівкою. Термоізоляційні властивості наповнювача забезпечують комфорт навіть за дуже низьких або дуже високих температур, покриття не змінює свою форму. 

Говорить експерт  

Олексій Гарбуз, директор компанії «ЛактаЛюкс»

— Усі господарі прагнуть працювати ефективно й мати прибуток. Тому важливим аргументом, яким має керуватися фермер у питанні купувати чи не купувати гумові вироби в корівник, це — збереження своїх грошей. 

Наведу приклад. Одне господарство щомісяця вибраковувало 4–6 корів через травми, отримані на слизькій підлозі, на суму близько 300 тис. гривень (у рік — до 3 млн гривень за мінімальної вартості корови 50 тис. гривень). Установивши досить дороге інноваційне гумове покриття (90 євро/ м.), господар окупив інвестиції за три місяці й не втратив жодної корови через падіння. Інший випадок: фермер тривалий час не міг обрати матраци для корів і вирішив випробувати нашу гуму в частині корівника. Через два тижні він попросив застелити цим покриттям всю площу, бо приріст молока в корів, які піддалися експерименту, порівнюючи з іншими, становив 10%. 

З досвіду фермерів можна виділити три основних поради щодо вибору гуми. Перша — пам’ятати, що гума має різне призначення, тому за неправильного використання її ефективність знижується. Не можна гуму для переходів класти в стійломісця і навпаки. Друга — не вірити міфам. Наприклад, у те, що товщина килимка має бути не менше як 3 см, інакше корова проб’є його копитом. Адже технології пішли далеко вперед: наприклад, ми пропонуємо найміцніше у Європі покриття для матраців, його неможливо порвати, а товщина його всього 3,5 мм. У нас є матраци із запатентованим довговічним покриттям, з ефектом «персикової шкіри»: якщо терти по руці цією гумою, шкіра не червоніє і не травмується. Третя порада — не обирати за принципом «дешево та сердито» чи тому, що сусід придбав і схвально відзивається про значний економічний ефект. Проте сусід купив дорогу, а я заощаджу — яка різниця, і те і те — гума. На сьогодні хороша гума коштує, наприклад, 66 євро, а дешева — 38. На першу дають гарантію 10 років, на другу — 5 років. Перша гарантовано пролежить значно довше за 10 років, бо виготовлена з первинних матеріалів, друга — з перебитих покришок… З вторинної сировини, звичайно, буде дешевша, але у чому полягає економія, якщо фермер за 10 років заплатить за дешеву гуму двічі по 38 євро? Крім того, врахуйте, що вона жорсткіша, ніж натуральна, і не виконує своїх функцій. Використовуючи її, ризикуєте отримати один із поширених сценаріїв: корова переохолодиться, захворіє на мастит — фермер витратиться на лікуванні й недоотримає на молоці; або тварина натре суглоби, в організм потрапить інфекція, розвинеться бурсит — невиліковна хвороба, і тварину вибрак овують. 

Віра у міфи, бажання заощадити й економічна безграмотність — ось, що позбавляє фермерів прибутків. Тому дослухайтесь порад своїх колег, думайте, питайте, аналізуйте — і корівки вам подякують якісним молоком і здоровими телятами. 

Олексій Гарбуз, директор компанії «ЛактаЛюкс» 

журнал The Ukrainian Farmer, лютий 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ