Техніка

Зменшити витрати на гектар і зберегти вологу можна з KUHN Krause Exсelerator

Без додаткових зусиль

Зменшити витрати на гектар і зберегти вологу можна за допомогою агрегата вертикального обробітку KUHN Krause Exсelerator  

Кліматичні зміни дедалі більше підштовхують аграріїв до впровадження ресурсоощадних технологій. Значну увагу доводиться приділяти нагромадженню й утриманню вологи в ґрунті, щоб навіть у посушливі періоди рослини нормально розвивалися. Цього можна досягти шляхом збереження структури ґрунту, застосування безвідвального обробітку і зменшення загальної кількості проходів ґрунтообробних агрегатів. 

Павло Киглюк, директор ТОВ «Еліт Агро», певний час шукав можливість перейти до більш ощадних способів роботи з ґрунтом і в результаті придбав агрегат KUHN Krauze Exсelerator 8005. Ця машина складається з двох дискових батарей, ротаційної мотики та планчастого котка. До того ж диски встановлено практично паралельно до напрямку руху — кут атаки змінюється від 0° до 5°. Самі диски багатозубові, що забезпечує якісне подрібнення рослинних решток і розпушення верхнього шару ґрунту. 

За словами директора підприємства, цей агрегат справді є енергоощадним. За один прохід він виконує кілька операцій, що суттєво скорочує час і витрати, щоб привести поле в необхідний стан. За переший прохід агрегат подрібнює рослинні рештки й частково змішує їх із ґрунтом, а також провокується проростання падалиці й бур’янів. За другий прохід кут атаки дисків збільшується до 5°, результатом цього є підрізання бур’янів і падалиці. Ротаційна мотика ефективно перемішує рештки з ґрунтом і подрібнює великі грудки. Остаточне розбивання грудок й ущільнення виконує планчастий коток. 

— Ми хотіли мінімізувати витрати на гектар, але ще важливішим завданням було збереження вологи, — розповідає Павло Киглюк. — Цього року ми один раз зробимо глибоке розпушення, знищимо ущільнення й далі працюватиме тільки Exсelerator. Ми вже обробляли поля після збирання кукурудзи. Агрегат добре подрібнює рослинні рештки й частково перемішує їх із ґрунтом. Це запускає процес розкладання, і до весни поле стає майже чистим. До того ж ґрунт наповнюється поживними речовинами. Також після проходу агрегата поверхня поля стає рівною, що покращує умови для проведення подальших операцій. Ураховуючи невеликі поля, за два тижні обробили 620 га. Важливим є доволі низька витрата пального: по другому сліду виходить не більше як п’ять літрів на гектар. 

Механізатор Віталій Антонюк додав, що агрегат Exсelerator є досить продуктивним. Він працює на швидкості 15–17 км/год, і за годину вдається обробити до 6 га. Кут атаки дискових батарей змінюється легко — достатньо переставити кілька болтових кріплень. В агрегаті всього кілька точок змащування, що також полегшує роботу з ним. 

За словами спеціалістів, агрегат вертикального обробітку Exсelerator налаштовується так: перший прохід — із кутом атаки дисків 1°. Це дає можливість подрібнити рештки, частково змішати їх із ґрунтом і спровокувати проростання падалиці й бур’янів. Другий прохід — із кутом атаки 5° на перед ньому ряді для підрізання бур’янів, а ззаду — 4° для досягнення повного перекриття. Після цього поле готове до роботи сівалок. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ