Овочі-Ягоди-Сад

Персик на Волині

Клімат західних областей України добре підходить для культивування інтенсивного персика.

Сергій Шевчук у персиковому саду

Те, що в умовах Волинської області товарний персиковий сад є ефективним, на власному досвіді довів фермер Сергій Шевчук, який очолює господарство «Сад весни». У рідному селі Ковбань, що на Горохівщині, він заклав 4 га інтенсивного саду персика. Уже 2020 року площу товарних насаджень планують збільшити удвічі, до 8 га. Сергій Шевчуку 48 років, свого часу він закінчив Луцький політехнічний інститут й здобув освіту інженера-будівельника. Садівництвом вирішив зайнятися у 2008 році.

Як інженер-будівельник Сергій Шевчук працював на будовах Києва, Рівного, Луцька, Володимира-Волинського, але власний будинок збудував у рідному селі Ковбань. Тягнуло туди, де з дитинства садив дерева.

— Сади — це, мабуть, родинна традиція, адже моя бабуся розповідала, що на їхньому сімейному обійсті завжди росли вишні, — каже мій співрозмовник і зізнається, що його перший досвід садівництва був невдалим.

Якось на ринку в Луцьку купив три десятки яблуньок, як запевняла продавчиня, різних елітних сортів. Однак згодом з’ясувалося, що половина саджанців — дички, а решта — усі одного сорту. От тоді й вирішив сам навчитися вирощувати саджанці фруктових дерев. Першим наставником у садівничій справі став відомий в Україні садівник В’ячеслав Левенець із Кривого Рогу. З ним волинянин познайомився після того, як прочитав його статтю в журналі. Вирішив особисто зустрітися і поїхав до нього. Тепер часто спілкуються, обмінюються думками.

Для того, щоб закласти власний товарний сад, Сергію Шевчуку довелося самостійно здобути чимало нових знань.

— Чимало нового і корисного дізнався під час конференцій, семінарів та тренінгів — як в Україні, так і в Польщі, Німеччині та Голландії, де вивчав зарубіжний досвід садівництва. Бувати за кордоном доводиться кілька разів на рік. Тепер у мене там чимало добрих друзів, — розповідає садівник. До пошуків свого шляху в садівництві спонукала й участь у проєкті «Час для бізнесу» в рамках програми транскордонної співпраці «Україна — Польща — Білорусь». Разом з іншими власниками особистих селянських господарств та фермерів Сергій Шевчук побачив кращі польські практики під час навчальних курсів у Люблінському воєводстві.

Персиковий сад

Ідеєю закласти персиковий сад садівник завдячує спілкуванню із В’ячеславом Левенцем. Спершу у господарстві персик вирощували на кількох видах підщепи — аличі, мигдалі, маньчжурському персику. Найкращі результати дав маньчжурський персик. Щеплені на ньому дерева були витривалішими до зимових морозів й краще переносили літню посуху. На додаток такі деревця добре приживалися на волинських суглинках. Було вирішено, що товарний персиковий сад закладуть саме на цій насіннєвій підщепі.

Аби отримати підщепні рослини наприкінці осені кісточку персика розлущують і протягом трьох місяців стратифікують у холодильній камері за температури +3 °C. Навесні стратифікований матеріал висівають у ґрунт на глибину 4−5 см. Схожість матеріалу добра. До середини літа сіянці сягають 40 см заввишки і є готовими до окулірування. Підщепні рослини окулірують на висоті 5−10 см від кореневої шийки.

Товарні сади персика у господарстві закладені за схемою 4 × 2 м. Деревам формують веретеноподібну крону, крім центрального провідника у ній є ще дві скелетні гілки, які спрямовано у площину ряду. Гербіциди не застосовують. Бур’яни у приштамбовій смузі знищують механізовано, за допомогою спеціальної фрези. Для захисту від грибних хвороб уносять мідьумісні препарати, протягом сезону, починаючи з ранньої весни, виконують кілька обприскувань. Персикові дерева, щеплені на маньчжурському персику, є скороплідними. Так, навесні 2019 року рясно зацвів одно- й дворічний сад персика — насадження були закладені 2018-го та 2017 року.

Аби подовжити сезон дозрівання плодової продукції із сортів сформували плодовий конвеєр. У насадженнях застосували ранньостиглі, середньостиглі та пізньостиглі сорти — загалом 12, дозрівання яких розтягнене із червня по вересень. Зокрема, у вирощуванні ранньостиглий сорт Річ Мей (селекція США), що дає плоди масою до 120 г, та сорти із великими, масою до 400 г, плодами канадської селекції — середньостиглий Рубі Принц, середньопізній PF-23 та пізній PF-24007. У названих сортів плоди мають добру товарність: придатні для транспортування та витривалі у торговому обігу. Господарство реалізує продукцію у регіональні супермаркети, частину вирощених плодів відправляє на Львівський гуртовий ринок «Шувар».

Також у вирощуванні є інжирні сорти персика італійської селекції — ранній Ufo-4 та середньостиглий Ufo-5. Зважились на їх вирощування, аби розширити асортимент плодової продукції.

У господарстві радо діляться досвідом із колегами, зокрема й організовують семінари для усіх охочих садівників. У планах — розширити персиковий сад принаймні удвічі: до 8 га. Мріє садівник і про започаткування у господарстві туристичного напряму роботи — так, щоб у час дозрівання урожаю туди могли завітати родини із дітьми й самостійно збирати уподобані плоди. Село Ковбань розташоване неподалік відомої туристичної атракції — міста Берестечка, й відвідування фермерського саду чудово доповнить регіональні туристичні маршрути.

Валентина Блінова

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2019 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ