Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

Звідки у вина аромат?

Садівництво по-українськи
Джерело:
Садівництво по-українськи
Поділитись:
Звідки у вина аромат?

Для виготовлення легких вин зі смаком і ароматом екзотичних фруктів слід використовувати спеціальні гібридні форми.

Створення нового сорту винограду — тривалий та трудомісткий процес. Для того, аби належно дослідити технологічний та адаптаційний потенціал нового генотипу, за його основними господарсько-цінними показниками слід спостерігати протягом 10, а то і 15 років. Саме за такий період рослина пройде випробування — і епіфітотіями основних хвороб, які трапляються раз на 3–5 років, і екстремально низькими зимовими температурами, які настають раз на 8–10 років, і несприятливими режимами забезпечення вологою. Вдасться дослідити й стабільність плодоношення нової форми, адже навіть найпластичніший сорт повинен давати стабільний і якісний урожай.

Селекціонери ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» уже майже 100 років виділяють сорти винограду для поповнення регіональних сортиментів — з тим, аби на їх основі створювалися товарні насадження й українська виноробна промисловість мала власну сировинну базу. Багаторічні дослідження, які виконує установа, дозволяють зробити об’єктивні висновки не лише про стабільність та рівень прояву основних ознак продуктивності нових сортів і форм, а й комплексно оцінити їх адаптивні властивості.

Серед нових технічних сортів вирізняється низка генотипів, у яких урожай придатний для створення так званих «ароматних вин». Складний родовід цих форм позначається на умісті моно- та поліфенолів у плодах, що й створює багатий та неповторний смаково-ароматичний комплекс виготовленого на їх основі вина.

Зокрема, це форми Одеський жемчуг, Ярило та Чарівний, а також сорт Ароматний. Опис цих генотипів наводимо нижче.

Таблиця 1. Товарні характеристики нових генотипів, багаторічні дані

Одеський жемчуг (Вишневий ранній × [3–31–104 × Марсельський чорний ранній]) — коронка молодого пагона напіввідкрита, антоціанове забарвлення інтенсивне, зі слабким повстяним опушенням. Лист середній, п’ятикутний, 5-лопатевий, глибокорозсічений. Гроно середнє, циліндрично-конічне, щільне, з крилом. Ягода середня, кругла, чорна. Шкірочка тонка, м’якуш соковитий. Смак приємний із мускатно-плодовим ароматом. Однорічний визрілий пагін жовто-коричневий, на вузлах слабке опушення. Форма ранньосереднього терміну дозрівання. Ріст кущів сильний, визрівання пагонів добре, зимостійкість середня. Форма відносно стійка до грибних хвороб. Урожайність — 15,5 т/га. Середня маса грона 200 г, середня маса ягоди 2,4 г. Цукристість соку ягід 20,1 г/дм³, кислотність — 7 г/дм³. Дегустаційна оцінка сухого вина 7,9 бала.

Ярило (Гечеї заматош × Роднічок) — коронка молодого пагона напіввідкрита, середньоопушена, молоді листочки зелені з антоціановими плямами. Лист середній, п’ятикутний, 5-лопатевий, глибоко розсічений. Гроно середнє, циліндрично-конічне, не щільне. Ягода середня, кругляста, біла. Шкірочка тонка, м’якуш соковитий. Смак приємний, із мускатно-цитриновим ароматом. Сорт ранньосереднього терміну дозрівання. Ріст кущів від середнього до сильного, визрівання пагонів хороше, зимостійкість середня. Форма стійка до грибних хвороб. Урожайність 15,5 т/га. Середня маса грона 155 г, середня маса ягоди 1,7 м. Транспортабельність хороша. Цукристість соку ягід 20 г/100 см³, кислотність — 6 г/дм³. Дегустаційна оцінка сухого вина 7,85 бала.

Ароматний (Вертіш Чілага × Ромулус) — коронка молодого пагона сильно опушена, з винно-червоними кінчиками. Перші два листочки винно-червоні, блискучі, з середнім опушенням. Лист великий 5-лопатевий, глибоко розсічений, злегка вигнутий. Поверхня дрібнопухирчаста. Гроно середнє і велике, циліндрично-конічне, крилате, щільне. Ягода середня, кругляста, біло-рожева. Шкірочка тонка, м’якуш соковитий. Смак суничний із карамельним присмаком. Дозріває у ранні терміни. Кущі середньорослі, визрівання пагонів хороше, зимостійкість і морозостійкість висока. Сорт стійкий до грибних хвороб. Урожайність 16 т/га. Середня маса грона 278 г, середня маса ягоди 1,7 м. Цукристість соку ягід 19,1 г/100 см³, кислотність — 6,3 г/дм³. Дегустаційна оцінка сухого вина 7,85 бала.

Чарiвний (Рубін дністровський × Пєрєсвєт) — коронка молодого пагона напіввідкрита, біла із рожевими краями та інтенсивним повстяним опушенням. Лист середній, п’ятикутний, 5-лопатевий, слаборозсічений. Гроно середнє, циліндрично-конічне, іноді з крилом, середньої щільності. Ягода середня, кругляста, синьо-чорна, з кутикулою. Шкірочка тонка, м’якуш соковитий. Смак приємний з плодовими тонами. Форма раннього терміну достигання. Сила росту кущів більше від середньої, визрівання пагонів добре, зимостійкість висока. Форма стійка до основних грибних хвороб. Однорічний визрілий пагін жовто-коричневий. Урожайність 13 т/га. Середня маса грона 170 г, середня маса ягоди 2,7 г. Цукристість соку ягід 18–19 г/100 см³, кислотність — 7 г/дм³. Дегустаційна оцінка 7,9 бала.

Сорт та аромат

Як саме упливає сорт на букет вина? Нові форми, відібрані у ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» для виготовлення ароматних вин, забезпечують винам неповторні смак і аромат. Так, легкий мускатний аромат у свіжих ягодах форми Одеський жемчуг у вині проявляється тонами чайної троянди, барбарису та червоних ягід. Повне, м’яке вино з ягід сорту Ароматний вражає нотами ананасу й інших екзотичних фруктів. Доповнюють букет присмак карамелі та свіжого хліба. Насиченим смаком і ароматом вирізняється й вино на основі форми Ярило. Квітково-цитринова основа букету доповнюється нотами персика та екзотичних фруктів, зокрема манго. У свіжих ягодах форми Чарівний яскраві плодові ноти, а вино багате тонами черешні й вишні, чорносливу та фіалки.

У 2018 році з ягід форм Чарівний та Одеський жемчуг були отримані високоякісні рожеві вина, що підтвердило високу технологічність та багатогранність цих складних гібридів. Так, у форми Одеський жемчуг проявилася яскрава нота барбарису, а у форми Чарівний — ноти фіалки та черешні. Описані вище генотипи дозволяють створювати легкі вина з ексклюзивними букетами смаку й аромату. Така продукція стане гідним конкурентом європейським аналогам та займе свою нішу у регіональних сортиментах України.

Ірина Ковальова, канд. с.-г. наук,

Людмила Герус, канд. с.-г. наук

ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова»

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2019 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:
Поділитись: