Овочі-Ягоди-Сад

Майданчик справжніх лідерів

Майданчик справжніх лідерів

14 червня 2019 року компанія ТзОВ «Бучачагрохлібпром» та ФГ «Гадз» провели традиційний День Саду і Поля. Подія зібрала сотні аграріїв із усієї України, традиційно з’їхалися на неї і провідні садівники.

Серед українських аграріїв ТзОВ «Бучачагрохлібпром» відоме передусім завдяки своєму насінництву. Господарство обробляє понад 26 тис. гектарів сільгоспугідь, що розташовані у Тернопільській області. Вирощує і на сучасному насіннєвому заводі доробляє насіння пшениці та ячменю (озимих і ярих), озимого ріпаку, гірчиці, сої, гороху та соняшнику. Є на підприємстві й численні товарні посіви зернових і технічних культур. Ще одна спеціалізація — молочне тваринництво ВРХ: на Тернопіллі «Бучачагрохлібпром» виробляє понад 60% молока екстра-класу.

ФГ «Гадз» культивує інтенсивні сади яблуні, груші та сливи на понад 600 га. Також у господарстві діє сертифікований плодовий розсадник й сортувально-логістичний комплекс для зберігання зерняткових плодів потужністю 10 тис. тонн. У рамках Дня поля і саду можна було відвідати сади, шкілку та логістичний комплекс ФГ «Гадз».

«Зустрінемося у Бучачі»

Приїздити на аграрне свято у Бучач для українських садівників стало доброю традицією. Ідеться не лише про візит у сади та огляд холодильників — цього дня відбуваються збори Асоціації «Укрсадпром». Це природно, адже ФГ «Гадз» є одним із членів асоціації, а голову наглядової ради ТзОВ «Бучачагрохлібпром» Петра Івановича Гадза свого часу було обрано першим головою ради Асоціації. Отже, 14 червня 2019 року до Бучача з’їхалися чільні українські садівники, й кореспонденту вдалося поспілкуватися з господарями та гостями.

Темп швидкий, якість визнана

Олег Грицак

Виступаючи перед гостями, заступник голови ФГ «Гадз» Олег Грицак поділився здобутками у експорті плодів. Як пояснив фахівець, протягом останніх двох років підприємство інвестувало значні кошти у маркетинг й презентувало свою продукцію на міжнародних плодоовочевих виставках у Гонконзі, Берліні та Дубаї. І це дало результат. Так, яблука з урожаю 2018 року підприємство експортувало у понад 20 країн, серед яких Швеція, Австрія, Нідерланди, Франція, Білорусь, Гонконг, Сінгапур, Катар, ОАЕ, Саудівська Аравія, Лівія, Сирія, Шрі-Ланка і Бангладеш, а також країни Близького Сходу — Іран, Ірак, Туреччина.

Фахівець також повідомив, що у 2019 році підприємство вийде на ринок України із сушеними фруктами — ідеться про сушеню яблука, груші й сливи та яблучні чипси різних смаків. Щоб запустити це виробництво, 2018 року побудували електричну підстанцію, інвестувавши у неї 20 млн гривень.

Петро Гадз представляє директора ТзОВ «Бучачагрохлібпром»
Казимира Попіля

Нарощують і розсадництво. Так, 2019 року потужність розсадника яблуні на підприємстві сягнула 350 тис. рослин, що на 20% більше порівняно із роком раніше. Замовлення на саджанці приймають увесь рік, нині доступні деревця нових клонів Гали й сортів групи Ред Делішес. Підщепні рослини для їх виготовлення підприємство імпортує з Голландії. Частину готових саджанців яблуні експортують до ЄС. Ось як про це сказав Олег Грицак: «Український народ дуже скоро вчиться. Коли ми садили сад — садивний матеріал завозили з-за кордону. Зараз вирощуємо саджанці самі й успішно продаємо їх за кордон, у країни, в яких свого часу їх купували».

Чи варто приїхати?

На свято, яке для аграріїв організувало ТзОВ «Бучачагрохлібпром» та ФГ «Гадз», садівникам було варто приїхати хоча б і через те, що там обговорювалася низка важливих для садівничої галузі питань. Ось як це пояснив директор з садівництва ФГ «Гадз» Тарас Мельник:

Тарас Мельник

— Ми запросили сюди колег-садівників з усієї України. Основна мета — оцінити стан садівництва. Нинішній вегетаційний сезон є дуже важким, навесні були приморозки, у деяких регіонах значні опади спровокували паршу і якість яблук погіршилася, подекуди впав град. Аби зрозуміти, якого урожаю варто очікувати, нам слід поспілкуватися.

Під час Дня поля і саду традиційно відбулися збори членів асоціації «Укрсадпром», на них було затверджено низку положень, зокрема й щодо роботи наглядової ради та створення ревізійних комісій. Голова асоціації «Укрсадпром» Юрій Вахель, який приступив до своїх обов’язків 12 квітня 2019 року, презентував на зборах свою концепцію регіонального розвитку Асоціації. Ось що він розповів:

Юрій Вахель

— Ідеться про те, щоб асоціація та її учасники вели діалог не лише із міністерствами, які розташовані у Києві, а й з владою та органами самоврядуванням на місцях. Не секрет, що чимало садівничих господарств втілює у регіонах важливі соціальні ініціативи, зокрема й підтримує молодь, яка обрала своїм покликанням садівництво. Але кожен це робить по-своєму. Хочеться ж, щоб ми діяли у регіонах системно. Я представив концепцію, початкове бачення.

То чи варто відвідати День поля і саду у ТзОВ «Бучачагрохлібпром»?

Євгеній Розсоха

Ось що на це запитання відповів Євгеній Розсоха, директор Бахмутської дослідної станції розсадництва:

— Приїхав, щоб побачитися з колегами й обговорити важливі для усіх садівників питання. Особливої уваги заслуговує можливість відвідати сади ФГ «Гадз». Це підприємство є активним експортером яблука, й дуже цікаво, які сорти, підщепи та агротехніку вони застосовують у насадженнях, у який спосіб підвищують якість плодів.

Леся Каделя

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2019 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ