Техніка

Зі SprayForce кожне господарство може модернізувати свої технології обприскування

Швидко! Експертно! Надійно!

Швидко! Експертно! Надійно!

Зі SprayForce кожне господарство може модернізувати свої технології обприскування в короткі строки без простоїв техніки та з оптимальною калькуляцією без переплат.

Невеликі господарства не завжди мають достатньо коштів для придбання сучасного високотехнологічного обладнання. Однак користуватися перевагами сучасних машин хочеться, і, врешті­решт рішення, находиться.

Прикладом може слугувати історія СФГ «Нива» з Кобеляцького району Полтавської області. Тамтешній фермер Анатолій Сердюк на 500 га вирощує основні сільськогосподарські культури. Ураховуючи відносно невеликий земельний банк, власник завжди дбає про покращення ефективності господарювання. Торік дійшла черга до обприскування: фермер хотів зробити цю технологічну операцію ефективнішою шляхом вимкнення секцій обприскувача в автоматичному режимі, а також об’єднати роботу агрегата з навігаційною системою трактора. Лишилось знайти техніку, яка змогла б реалізувати завдання.

Після ретельного аналізу ринку з’ясувалося, що новий обприскувач із такими функціями коштує досить дорого. Напередодні відкриття ринку землі власник вирішив не ризикувати й пошукати альтернативний варіант. Поспілкувавшись із давнім партнером — компанією SprayForce, з’ясувалось, що її спеціалісти можуть оснастити до сучасного рівня практично будь-­який обприскувач. Для цього вони мають потрібне обладнання й досвід. Це переконало фермера шукати вживаний обприскувач під переоснащення.

У цей час у господарстві з’явився новий 110­ сильний трактор John Deere, тож і обприскувач шукали такої самої марки. Цікавий варіант підвернувся у Хмельницькій області — причіпний обприскувач John Deere 732, що потребував незначного ремонту й оснащення.

Для приведення машини до робочого стану залучили спеціалістів дилера John Deere, які відновили гідравлічний блок так, щоб його робота повністю відповідала паспортним вимогам. Однак більше ­довелося попрацювати спеціалістам компанії SprayForce. Вони встановили нову помпу, підібрали кардан і змонтували додатковий регулятор тиску. Замовник хотів забезпечити посекційне вимкнення в автоматичному режимі, а також можливість приєднання обприскувача до трактора через протокол ISOBUS. Для цього на обприскувач установили керуючий модуль виробництва ARAG, зібрали блок із 13 електричних клапанів, а також провели нові магістралі до кожної з 13 секцій на 24­метровій штанзі.

Як розповів власник, перший досвід співпраці з компанією SprayForce він отримав ще 2010 року, коли придбав вітчизняний причіпний обприскувач. Тоді на нього встановили комп’ютер Bravo­180 від італійського виробника ARAG, щоб краще контролювати норму виливу. Також там можна було вручну керувати трьома секціями. Цей обприскувач відпрацював 10 років без зауважень. Спеціалісти компанії SprayForce забезпечували запчастинами, а також допомагали вирішувати експлуатаційні питання, яких, до речі, практично не виникало. Щоправда, один випадок показав, що компанія SprayForce справді піклується про своїх клієнтів. Цієї весни під час унесення КАС зламався навігаційний комп’ютер Leica. Щоб не зупиняти роботи й не чекати, коли привезуть новий, фермеру оперативно надали підмінний комп’ютер. Це дозволило внести добрива в оптимальні строки. Це ще раз підтверджує, що SprayForce створено для безвідмовної роботи вашої техніки!

КОМЕНТАР

Анатолій Сердюк

Анатолій Сердюк, голова СФГ «Нива»

— Коли ми купували обприскувач John Deere 732, на ньому не було помпи й кардана, а також деяких дрібних деталей. Продавець погодився віддати машину за 8000 доларів. Відновлення машини й оснащення системою посекційного вимкнення з керуючим модулем ARAG обійшлося приблизно у 300 тис. гривень. Загалом витративши 20 тис. доларів, ми отримали практично новий обприскувач із функцією автоматичного вимкнення секцій і можливістю керування з термінала трактора.

Для мене було важливим, щоб обприскувач працював через протокол ISOBUS. Це дає змогу легко приєднуватись до тракторів і реалізувати такі сучасні функції, як вимкнення секцій, контроль виливу тощо. У результаті ми можемо економити засоби захисту і добрива й тим самим зменшувати хімічне навантаження на рослини та ґрунт. Ураховуючи, що поля в нас мають нерівну форму, а всередині є доволі значна кількість виділених паїв інших землекористувачів, без автоматики працювати дуже складно.

Цього року я на власному досвіді побачив, як працює система посекційного вимкнення і які переваги дає. На розворотних смугах під час застосування гербіцидів часто траплялася подвійна обробка, і культурні рослини сильно страждали. Тепер цього не спостерігається. За весняний сезон ми вже заощадили помітну кількість препаратів. За попередніми підрахунками витрати «хімії» зменшились щонайменше на 5%. Також слід ураховувати зменшення негативного впливу на культурні рослини через відсутність подвійних обробок.

Владислав Бриленко

Владислав Бриленко, регіональний менеджер компанії SprayForce

 — Нашим головним завданням було реалізувати посекційне вимкнення через ISOBUS і зберегти заводське рішення заправки/змішування гербіцидів від John Deere. Завдання повністю виконали, замовник — задоволений. Упродовж роботи труднощів не виникало. Єдиним питанням було замовити та швидко привезти в Україну деякі комплектуючі. Після успішного приєднання обприскувача до монітора John Deere виник­ла проблема з посекційним відключенням, яка була оперативно вирішена активацією даної функції на польовому терміналі трактора. Після активації все запрацювало (тепер працює в деморежимі, з наступного року доведеться сплатити 2300 доларів).

Якщо отримаємо схоже завдання, зможемо виконати його в самі стислі строки. Усе обладнання в наявності на складах: від помп до систем керування, форсунок, розпилювачів та інших комплектуючих. Затримку може викликати хіба що відсутність в Україні певних деталей, яким важко знайти замінники. Комплектація та ціна залежить від дефектування базового обприскувача. Щодо трактора, то навіть якщо в ньому немає монітора, можна встановити комп’ютер Bravo-400 з інтегрованою навігаційною системою, який здатен реалізувати навіть пофорсункове вимкнення. Тож з будь-якої бочки на колесах можемо зробити найсучасніший обприскувач, що працюватиме не гірше, ніж найкращі моделі відомих світових брендів.

Петро Явор

Петро Явор, механізатор

— Спочатку я думав, що з цим обприскувачем мені буде працювати важче, ніж із попереднім. Однак виявилося, що тут усе значно простіше. Після заправки води й хімікатів лишається на комп’ютері обрати норму виливу і встановити режим руху. Коли поле обійшов по периметру, комп’ютер «знає», де потрібно вимикати секції. Якщо виникає потреба, секції з кожного боку можна вимикати вручну. На старому обприскувачі було багато перекриттів, витрати робочого розчину на тих самих полях були більшими. Тепер за чотири години встигаємо обробити близько 80 га.

sprayforce.com.ua

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ