Агромаркет

Обприскувачі родом з Богуслава

Обприскувачі родом з Богуслава

Сучасні самохідні та причіпні обприскувачі європейської якості виготовлені українським виробником — це не міф. Продуктивність, функціональність, економічність та якість — головні критерії цієї техніки.

Для забезпечення агропідприємства технікою для обприскування не обов’язково готувати величезні кошти для придбання імпортних обприскувачів. Ефективною альтернативою можуть стати машини виробництва українського підприємства ПрАТ «БОГУСЛАВСЬКА СІЛЬГОСПТЕХНІКА».

Їх само хід ні та причіпні моделі відповідають усім сучасним потребам аграріїв та можуть гідно конкурувати як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

І приємний бонус для будь-якого керівника господарства — вартість таких обприскувачів вигідно вирізняється в меншу сторону у порівнянні з імпортними аналогами з подіб ними функціями, а також обприскувачі підпадають під програму держкомпенсації їх вартості до 40%.

Самохідний BOGUSLAV 3180

Кабіна цього обприскувача забезпечує максимально зручні умови роботи та відповідає 4-му (максимальному) рівню стандартів комфорту відповідно до Європейських вимог. Розміщення кабіни та панорамний огляд дає можливість оператору безперешкодно контролювати роботу агрегату. Кондиціонер та вугільний фільтр у поєднанні з відмінною герметизацією кабіни захищають оператора та створюють ідеальний мікроклімат і циркуляцію повітря в кабіні.

Передня і задня підвіска незалежні та оснащуються гідроциліндрами та азотними енергоакумуляторами, які дозволяють розвивати максимальну транспортну швидкість до 36 км/год, а робочу — до 20 км/год. Високий кліренс (1800 мм) дозволяє ефективно обробляти високорослі культури, такі як ріпак, соняшник або кукурудза у пізніх стадіях розвитку без пошкоджень рослин. Відносно мала вага, як для самохідного обприскувача (6300 кг), має менший тиск на ґрунт у порівнянні з аналогами, а радіус розвороту майже як у легкового автомобіля — всього 5200 мм. Високий рівень компонентів гідравлічної трансмісії дає змогу плавно змінювати швидкість машини. Для роботи на важких ґрунтах та горбистій місцевості обприскувачі можуть оснащуватись повним приводом. Двигун Perkins потужністю 145 к. с. або 180 к. с. розміщений у задній частині обприскувача в компактному звукоізольованому відсіку.

Штанга об’ємної конструкції завдовжки 28 або 24 м виготовлена з високоміцної сталі та вкрита порошковими фарбами. Це гарантує довговічність лакофарбового покриття та надійний захист конструкцій від корозії. Рівномірність обробки культур на високій швидкості забезпечують унікальний двохмаятниковий механізм з покращеним рівнем стабілізації штанги, доповнений гідромеханічною системою гасіння коливань і гідропневматичною підвіскою шасі з азотним енергоакумулятором. Ці системи забезпечують плавність ходу, гасять динамічні навантаження на раму і штангу та дозволяють плавно змінювати її робочу висоту від 0,7 до 2,5 м. Максимальне повторення горизонту під час роботи на схилах забезпечує система примусового нахилу штанги. 

За замовленням на обприскувач встановлюється інноваційна система комп’ютерного керування Bravo 400S з інтегрованим GPS навігатором та системою SELETRON, яка може керувати кожною форсункою окремо. Завдяки цьому вдається уникати повторних обробок, економити ЗЗР та зменшувати забруднення довкілля. За встановлення форсунок на 2 або 4 одночасно підключених розпилювачі система SELETRON автоматично вибирає розпилювач або їх комбінацію для підтримання завданої норми внесення незалежно від швидкості руху обприскувача.

При цьому тиск залишається в оптимальному діапазоні, щоб забезпечити оптимальний розмір крапель. Також система SELETRON дає змогу виконувати диференційну обробку відповідно до вказаної карти поля.

Причіпний «АТЛАНТ»

На цьогорічній виставці «Зернові технології 2019» було представлено причіпні обприскувачі серії «АТЛАНТ». Ці машини створені для забезпечення захисту посівів у великих господарствах. Міцне шасі, бак великого об’єму (4200 л) і надійна штанга з шириною захвату до 36 м збільшують продуктивність машин, скорочуючи при цьому виробничі витрати.

Штанга виготовлена у вигляді об’ємної ферми з високоякісної легованої сталі. Механізм захисту крайніх секцій допомагає уникнути пошкоджень штанги за зіткнення з перешкодою. Для дотримання стабільного положення застосовуються ті ж системи, що й на самохідних машинах.

Ергономічна форма бака дозволяє використовувати робочий розчин до останньої краплі, а відсутність важкодоступних кутів дає можливість ідеально перемішувати робочу рідину та легко змивати залишки розчину чистою водою. Під час експлуатації на нерівних полях та схилах стійкість обприскувача забезпечується низьким розташуванням центру ваги. Зручна конструкція рами забезпечує безперешкодний доступ до всіх систем, в тому числі і до заливної горловини бака зі спеціального майданчика.

Дуже часто, придбавши нову техніку, аграрії нарікають на складну схему її експлуатації. В обприскувачах Boguslav центральна панель управління основними функціями розміщена в передній частині обприскувача і є досить простою. Логічне компонування важелів управління дозволяє оператору на інтуїтивному рівні здійснювати управління такими функціями, як подача робочої рідини для обприскування, приготування розчину в міксері, промивання бака, промивання системи, заправку основного бака.

В стандартну комплектацію причіпних обприскувачів «АТЛАНТ» входить система комп’ютерного управління Bravo180s (ARAG), яка підтримує завдану норму внесення розчину незалежно від швидкості руху обприскувача. Також комп’ютер дає змогу оператору контролювати всі основні параметри обприскування безпосередньо з кабіни трактора.

Ефективність обробки посівів напряму залежить від якості робочої рідини, якою поле обробляється. Саме для забезпечення необхідних параметрів концентрації хімічних препаратів обприскувачі цієї серії обладнані міксером більшого об’єму з розширеними функціями. Дане обладнання значно скорочує час заправки обприскувача, запобігаючи утворенню піни в баку, і зменшує витрати дорогих пестицидів завдяки наявності в міксері пристрою для промивання каністр. Крім того, за допомогою «пістолета» ви можете закачати рідину з важкої каністри в міксер, навіть не піднімаючи її з землі. Таким чином використання міксера мінімізує контакт оператора з небезпечними препаратами.

Нещодавно обприскувачі «Атлант» отримали нові функції та можливості за рахунок використання пакету електроніки від німецької компанії Muller Elektronik. Це інтелектуальне обладнання дає змогу підвищити якість виконання технологічного процесу та значно спростити керування основними функціями обприскувача. Електронна система передбачає наявність комп’ютера з інтегрованим GPS-навігатором, системою посекційного відключення штанги (сім секцій), системою автоматичного керування висотою штанги з використанням ультразвукових датчиків та системою автоматичного керування колесами обприскувача для точного повторювання траєкторії руху трактора на криволінійних ділянках та розворотах. При цьому система може мати як власний монітор, так і бути підключеною до терміналу трактора за допомогою Isobus.

Ще однією опцією, яка допомагає якісніше виконувати обробіток посівів, є система додаткового осадження крапель (повітряний рукав). Вона дає можливість працювати у вітряну погоду без ризику знесення препарату вітром, а отже оптимізує строки обробки і зменшує норму внесення препарату до 30%. Система забезпечує утворення крапель оптимального розміру — до 200 мікрон, які мають підвищену контактну поверхню та краще покривають поверхню рослин. Нижня частина листка вкривається на 45%, тоді як за звичайного обприскування лише 4%. Інтенсивність повітряної підтримки регулюється із кабіни трактора.

Насамкінець можна впевнено сказати, що український виробник вийшов на досить високий рівень, пропонуючи справді ефективні обприскувачі. Ці машини становлять достойну конкуренцію закордонним аналогам, нічим не поступаючись у функціональності та маючи суттєву перевагу у вигляді привабливої ціни.

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, травень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ