Тваринництво

Залізо у хелатній формі сприяє зменшенню кількості випадків діареї, стійкості та підвищенню продуктивності відлучених поросят

Обов’язкова ланка

Обов’язкова ланка

Залізо у хелатній формі сприяє зменшенню кількості випадків діареї, стійкості та підвищенню продуктивності відлучених поросят.  

Забезпечуючи поросят на відлученні залізом, потрібно дотримуватися належного балансу, адже, незважаючи на те, що залізо необхідне поросятам на цьому етапі життя, його надлишок може призвести до проблем зі здоров’ям. Як виробники можуть переконатися, що молоді відлученці отримують саме ту кількість заліза, що потрібні для їхнього розвитку? 

Залізо — важливий мікроелемент, який відіграє ключову роль у транспортуванні кисню, енергетиці клітин і всього організму, імунній функції та як антиоксидант. В організмі залізо міститься переважно в гемоглобіні еритроцитів. Однак залізо також відіграє ключову роль у здоров’ї тварин, особливо на рівні кишківника, де організм хазяїна та мікроби, включно з патогенними мікроорганізмами, конкурують за залізо. 

Загальновідомо, що в разі надмірного споживання заліза у відлученців спостерігається надмірне розмноження мікробів у кишківнику, зокрема патогенних бактерій. Менш відомим є, мабуть, той факт, що неорганічне залізо спричиняє пошкодження кишкової стінки, а також може призвести до «дірявого» кишківника. Зрештою надлишок заліза підвищує ризик діареї, може збільшити використання антимікробних препаратів, знизити показники росту, погіршити самопочуття тварин й у важких випадках підвищити смертність. 

Скільки заліза міститься у кормі 

Якщо треба контролювати споживання заліза, то логічно почати з визначення, скільки заліза міститься в кормі. Рівень заліза в раціоні відлученців без будь-яких добавок уже досить високий, коливається від 100 до 200 ppm, залежно від складу корму. Корми з високим умістом заліза містять фосфати, вапняк, соєвий шрот і пшеничні висівки. 

У минулому, коли фітазу не додавали до раціону свиней, доступність фонового заліза була досить низькою. Однак значна кількість заліза в зернових і соєвому шроті зв’язана з фітатом. Таким чином, додавання фітази до раціону, особливо за надвисоких доз, не лише поліпшує доступність фосфору, а й збільшує кількість заліза, доступного як для свиней, так і для мікробів, що живуть у кишківнику свиней. На додачу до фонового рівня заліза у промисловості широко використовують добавку заліза від 100 до 150 ppm, що призводить до загального рівня заліза від 200 до 350 ppm. 

Роль заліза для поросят-відлученців 

Високий фоновий рівень заліза в раціоні та погане засвоєння неорганічного заліза призводить до того, що протягом перших кількох тижнів після відлучення у просвіті кишківника свиней накопичується велика кількість неабсорбованого заліза. Добре відомо, що мікроорганізми потребують заліза для росту. Залізо не лише впливає на ріст мікробів, а й підвищує вірулентність патогенних бактерій, таких як Escherichia coli та Salmonella Typhimurium, які присутні в кишківнику. Отже, додавання неорганічного заліза до раціону поросят-відлученців є значним чинником ризику виникнення кишкових захворювань. 

Зниження цього ризику має вирішальне значення для успішного розв’язання проблем зі здоров’ям поросят після відлучення та максимізації темпів росту. Він стане ще важливішим, адже в найближчому майбутньому високий уміст оксиду цинку буде заборонено, а застосування антимікробних препаратів у свинарстві буде зведено до мінімуму. 

Форма додаткового заліза має важливе значення, бо різні форми відрізнятимуться за кількома ключовими характеристиками, які разом визначають їхню цінність для тварини та ефективність в організмі.  

Availa Fe (Zinpro) — це залізо-амінокислотний хелат у співвідношенні 1 : 1, який використовує специфічний шлях усмоктування — амінокислотний транспортер. Він розчинний у воді, стабільний за низького рівня рН у шлунку, не піддається впливу антагоністів, ефективніше засвоюється й по-іншому метаболізується в організмі тварини. Спосіб засвоєння мінералу в поєднанні з тим, що він не руйнується в шлунку, означає, що тварина отримує більше мінералу. Отже, це дає змогу знизити дозу добавок заліза, порівнюючи з неорганічними джерелами заліза, в той час як потреби свиней у залізі все ще задовольняються. Особливо протягом перших трьох тижнів після відлучення, бо залізо-амінокислотний хелат оминає шлях транспортування неорганічного заліза і замість нього використовує амінокислотні транспортери. 

Кишковий бар’єр 

Ще однією ключовою характеристикою залізо-амінокислотного хелату є його нижча окислювальна здатність у преміксах, кормах і на рівні кишківника, що в підсумку призводить до меншого окислювального стресу для свиней, як порівняти зі звичайними джерелами заліза, такими як сульфат заліза. Останнє, як і будь-яке незв’язане залізо, є потужним прооксидантом, що завдає шкоди тканинам кишківника і збільшує його випорожнення у разі надмірного надходження. 

Контрольовані дослідження показують, що додавання до раціону поросят-відлученців хелату амінокислоти заліза позитивно впливає на діарею та смертність серед відлучених поросят. У дослідженні, у якому брали участь 1000 поросят, їх було розділено на дві групи після відлучення й годували раціоном, що містив 180 ppm додаткового заліза на кілограм раціону або у формі сульфату заліза, або у формі хелату амінокислоти заліза. 

Поросята, яким згодовували хелат заліза з амінокислотами, мали менше випадків діареї (1,3 проти 2,0 днів діареї, рис. 1), нижчу смертність (1,9 проти 3,4%, рис. 2) та більшу кінцеву масу тіла (29,9 кг проти 28,0 кг, рис. 3), порівнюючи з поросятами, яким згодовували неорганічний сульфат заліза. Зниження кількості випадків діареї та нижча смертність, ймовірно, є результатом того, що залізо є менш окислювальним і доступнішим для метаболізму, коли воно надається у вигляді залізо-амінокислотного хелату. 

У нещодавньому дослідженні, у якому також порівнювали сульфат заліза та хелат заліза з амінокислотами, додаючи до раціону поросят-відлученців для забезпечення 90 ppm заліза, смертність знову була нижчою в групі з хелатом заліза (1,6% проти 3,3%, рис. 2). Ці результати вказують на те, що залізо-амінокислотний хелат має потенціал до зменшення діареї, підвищення стійкості та швидкості росту відлучених поросят. 

Отже, залізо у формі Availa Fe є менш окислювальним і більш метаболічно доступним, ніж залізо в неорганічній формі. Що при зводить до зменшення кількості випадків діареї, поліпшення стійкості та підвищення продуктивності відлучених поросят. Крім того, це дає змогу знизити рівень додаткового заліза в раціоні. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ