Тваринництво

Обнадійлива тенденція

Обнадійлива тенденція

Керівник компанії в галузі ветеринарної медицини поділився прогнозами щодо розвитку свинарства в Україні та перспективами створення вакцини від АЧС.  

 

Сергій Максимчук

Ринок ветеринарних препаратів формується виходячи з потреби тієї чи іншої галузі. Сьогодні чимало аналітиків прогнозують зменшення обсягів вітчизняного свинарства. Невже справді українці залишаться без улюбленого традиційного продукту — сала? На це та інші запитання нам відповів Сергій Максимчук, голова наглядової ради компанії «Евровет», яка постачає та реалізує біологічні та хіміко-фармацевтичні ветеринарні препарати світових виробників. 

 

— Отож, Сергію Івановичу, чи не залишаться українці без свиней? 

 

— Хочу заспокоїти любителів свинини — без українського сала вони не залишаться. Справді, поголів’я свиней в Україні сьогодні трохи зменшилося. Однак катастрофічного падіння галузі немає. Переконаний, якщо дотримуватися правил, за якими свинарям потрібно працювати в разі загрози виникнення спалахів африканської чуми свиней, то все буде добре. Адже в Україні попит на свинину є, кормової бази достатньо, тому буде й пропозиція. 

 

— Як відомо, через АЧС уже закрилося багато комплексів із виробництва свинини. На вашу думку, чому за інтенсивного розвитку високих технологій досі не існує засобів лікування та профілактики хвороби? Невже все так безнадійно? 

 

— Над розв’язанням проблеми АЧС сьогодні працюють провідні наукові центри всього світу. Однак потрібно чітко розуміти, що наявні розробки поки що є експериментальними. Проблема створення вакцини — багатогранна й містить кілька аспектів, вирішення яких стане можливим за подальшого поглибленого вивчення молекулярно-біологічних властивостей збудника. Відомо, що збудник АЧС є гетерогенним і надзвичайно варіабельним, це і є однією з основних причин неможливості виготовлення вакцини. Наступна особливість вірусу — він може розмножуватися в організмі членистоногих (кліщі, блохи). Також, якщо тварина перехворіла й вижила (здавалося б, мав сформуватися імунітет), повторне зараження не лише можливе, а й призведе до загибелі свині. Словом, вірус дуже підступний. 

 

На мою думку, чекати на вакцину протягом найближчих 10–15 років не варто. Отож треба виходити з реалій і посилити заходи профілактики. Зокрема, це стосується жорсткого виконання правил біобезпеки згідно з чинними інструкціями, до яких, зокрема, входить регулярна дезінфекція засобами, ефективними саме проти збудника АЧС. Таким, наприклад, є дезінфектант ізраїльського виробництва Бромосепт 50: четвертинні солі амонію ефективно руйнують оболонку збудника АЧС, таким чином можливість інфікування зменшується в рази. Переміщати тварин слід тільки з дозволу ветслужби: на жаль, це контролювати важко, бо близько 50% свиней утримує приватний сектор. Також потрібно заборонити вигул тварин, згодовування свиням необроблених належним чином харчових відходів і продуктів забою тварин, регулярно проводити обробку проти кліщів тощо. 

 

— Які групи препаратів мають найбільшу популярність на українському ринку? 

 

— На першому місці, звісно, стоять вакцини. Компанія «Евровет» є ексклюзивним представником в Україні кількох виробників ветеринарних продуктів світового рівня, а саме фірм Phibro Animal Health Corporation® (США), Phibro Vaccines® (Ізраїль), Bioveta a.s. (Чехія), Huvepharma® (Болгарія) й ін. Постачаємо вакцинні препарати проти різних хвороб для семи видів тварин і птиці — свиней, ВРХ, собак, котів, кролів, коней, курей. 

 

Особливістю нашої компанії є те, що ми самі обираємо препарати, які будемо реєструвати на українському ринку. Деякі з них стають популярними й незамінними в господарстві. Наприклад, вакцина Колібін РК Нео (Bioveta a.s.) проти ротавірусної, коронавірусної інфекції та колібактеріозу ВРХ. Принцип дії — вакцинується глибокотільна корова, а після отелення теля разом із молозивом отримує надійний захист від згаданих хвороб. Це — універсальний рецепт, який розв’язує питання збереження новонародженого молодняку в господарствах, де існує проблема вказаної етіології. 

 

У свинарстві велику популярність має інактивована вакцина Роковак Нео проти ротавірусної інфекції та колібактеріозу. Застосовується супоросним свиноматкам за 2–4 тижні до опоросу з метою формування колострального імунітету. Також топ попиту створює вакцина Еризін Сінгл Шот (Bioveta a.s.), особливість якої в тому, що вона містить перший і другий типи збудника бешихи, отож одноразове введення поросятам надійно захищає їх від цієї хвороби. 

 

Одна з основних умов збереження ефективності вакцин — дотримання холодового режиму впродовж транспортування та зберігання. Так, для вакцинних препаратів треба забезпечити постійний температурний режим +2…+8 °С. В нашій компанії встановлено відповідне обладнання та холодильні камери. Продукція постачається безпосередньо від виробників, які акредитовані за європейськими стандартами GMP, ISO. Наступне завдання — не порушити температурний режим під час перевезення препаратів у господарство, тому за бажанням клієнта спеціальним транспортом доставляємо їх самі, або спеціалісти господарств отримують продукцію на нашому складі й транспортують її самостійно в термовалізах із термотестерами. 

 

На другому місці за попитом перебувають хіміко-фармацевтичні продукти. Наприклад, доволі популярним є продукт Гаммавіт Біо (Bioveta a.s.), в складі якого імуноглобулін ВРХ, антибіотик, вітаміни А, Д3, Е та допоміжні речовини. Одноразове випоювання цим препаратом телят одразу після народження значно підвищує їхні шанси не хворіти. Для контролю мікоплазмозів й інших збудників компанія Huvepharma® (Болгарія) постачає в Україну низку високотехнологічних макролідних антибіотиків (Фармазин, Родотіум, Тилмовет й ін.). Загалом у лінійці нашої компанії є понад 140 продуктів, і кожен із них по-своєму унікальний. 

 

— Сьогодні на українському ринку дуже багато різних постачальників ветеринарних препаратів. Ваша компанія працює з 1995 року. Як вам протягом понад двадцять років удається знаходити, образно кажучи, шлях до серця клієнта?  

 

— Наша «фішка» в тому, що ми не лише постачаємо ветеринарні препарати, а й беремо участь у розробці програм лікування та профілактики під конкретне господарство. Адже всі наші менеджери — фахівці ветеринарної медицини з вищою освітою та значним досвідом роботи. Також не можна обійти увагою славнозвісну формулу «ціна:якість». За багато років праці ми відшукали оптимальний баланс доступної ціни та бездоганної якості продукції відповідно до найкращих стандартів. Адже, порівнюючи з іншими постачальниками, ціна на наші продукти інколи може відрізнятися в рази. Тому не дивно, що обирають компанію «Евровет».

 

Інна Бірюкова

журнал “The Ukrainian Farmer”, cічень 2019 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ