Агромаркет

Обережно: сезонні працівники!

Обережно: сезонні працівники!

Як правильно найняти людину на виконання конкретної роботи й захиститися від штрафів Держпраці.

Наймаючи працівників для разових робіт, наприклад під час збору врожаю, роботодавець стикається з проблемою їх оформлення. Таких працівників неефективно зараховувати в штат підприємства. Втім, якщо їх не працевлаштувати, роботодавцеві загрожує штраф у 125 тис. гривень від Держпраці. Виходом з цієї ситуації є укладення з такими працівниками цивільно-правових договорів (ЦПД).

Оскільки за таким договором підприємство не працевлаштовує особу, а наймає її на виконання конкретної роботи, не потрібно робити записи в трудовій книжці й повідомляти податкову. Разом із тим податки сплачуються не з мінімальної заробітної плати, а з суми винагороди за договором.

Цивільно-правові договори не повинні містити ознаки трудових відносин. Це робочий час, підпорядкування, заробітна плата, відпустки і т. ін. У ЦПД має бути визначений конкретний перелік робіт з конкретним результатом. Оплата за вказані роботи має здійснюватися не помісячно, а саме за конкретну роботу.

Не згодні з санкціями? Позивайтеся!

Чинне законодавство не визначає, які роботи можуть виконувати за ЦПД. Проте за умови оскарження штрафів Держпраці, суд у кожній конкретній ситуації аналізуватиме докази й предмет кожного договору.

Одне з агропідприємств у Сумській області оштрафували майже на 2,5 млн гривень за неоформлених працівників. Держпраці не взяло до уваги цивільно-правові договори підприємства та зазначило, що відносини між підприємством і працівниками є трудовими. Підприємство звернулося з позовом до суду, і Сумський окружний адміністративний суд став на сторону агропідприємства й скасував штраф. У своєму рішенні від 05.12.2018 суд зазначив, що предметом ЦПД є виконання робіт з ремонту поїлок, розпилювання дров, прибирання території, занесення сіна, навантаження та складання сіна, тобто є кінцевий результат праці. У ЦПД зазначено, який конкретно результат роботи повинен передати виконавець замовнику, визначено перелік завдань роботи, її види тощо. Тож суд дійшов висновку, що укладені на підприємстві ЦПД не містять ознаки трудових відносин.

У Тернопільській області підприємство уклало договори на виконання робіт з навантаження, підгортання-розгортання зерна на току й у коморі. Проте Держпраці визнало ці договори трудовими й наклало на підприємство штраф. Тернопільський окружний адміністративний суд своїм рішенням від 20.12.2018 скасував штраф Держпраці. У рішенні суд зазначив, що ЦПД підприємства не містять ознаки трудових договорів, зокрема, у зазначених угодах не йдеться про обов’язок виконавця бути присутнім на підприємстві у визначені робочі години, обов’язок дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, регламентацію процесу праці й тривалості робочого часу.

Штрафи не завжди скасовують

Щоправда, суди не завжди скасовують штрафи Держпраці, навіть якщо є укладені цивільно-правові договори. Зокрема, Третій апеляційний адміністративний суд (Дніпропетровська область) у своїй постанові від 04.12.2018 став на сторону Держпраці. У своєму рішенні суд зазначив, що предметом договору є прибирання території складських приміщень та польові роботи. Проте оплата, що здійснювалася підприємством, не залежала від виду та фактичного обсягу робіт, які ним виконувалися, оплата здійснювалася систематично (щомісячно) та у фіксованому розмірі. Крім того, в договорі не визначено, які результати роботи підприємство очікує від робітника, процес праці не передбачає будь-якого кінцевого результату. Саме тому суд прийшов до висновку, що відносини між сторонами містять ознаки трудових відносин.

Як бачимо, наявність цивільно-правового договору не рятує від штрафу Держпраці. А якщо цей договір прописаний неправильно, то і в суді штраф оскаржити не вийде. Тому важливо, щоб відносини за ЦПД не нагадували трудові, а робітник отримував ВИНАГОРОДУ (не плутати з заробітною платою).

Про що говорять працівники?

Дуже важливо, щоб робітники, яких підприємство наймає для разових робіт, розуміли суть цивільно-правових відносин. Люди мають розуміти, що їх найняли для виконання конкретної роботи з певним результатом та за що їм заплатять фіксовану суму. В них немає керівника, а є замовник, немає затвердженого графіка, а є лише обсяг роботи. І важливо, щоб цю інформацію вони підтвердили інспектору праці під час перевірки.

Наприклад, Кіровоградський окружний адміністративний суд у справі став на сторону Держпраці та своїм рішенням від 23.01.2019 відмовив фермерському господарству в позові про скасування штрафу. ФГ уклало з робітниками договори на виконання різних робіт по господарству, проте під час перевірки в поясненні (лист-опитування найманого працівника) працівник зазначив, що він працює у фермерському господарстві з графіком роботи з 8-00 до 17-00, перерва на обід з 12-00 до 13-00, вихідний — неділя, та отримує заробітну плату раз на місяць готівкою. Тому суд дійшов висновку, що відносини між сторонами містять ознаки трудових відносин, і Держпраці правомірно наклало штраф.

Разом із тим Черкаський окружний адміністративний суд своїм рішенням від 06.09.2018 скасував штраф Держпраці. У рішенні суд зазначив, що предметом цивільно-правових договорів є роботи з перекидання зерна пультовим агрегатом ЗМ-60 на автомобіль. Крім того, робітники надали пояснення, в яких зазначено, що вони виконували роботи, за які отримали відповідно до цивільно-правових договорів грошову винагороду, та що вони не перебувають і ніколи не перебували у трудових відносинах з позивачем, товариство не організовувало їх процес трудової діяльності. Тому суд дійшов висновку, що відносини між робітниками і підприємством не містять ознаки трудових.

***

Як бачимо цивільно-правові договори є непоганою альтернативою трудовим відносинам. Аби Держпраці не визнало відносини за ЦПД трудовими, договір має бути правильно складений. Зокрема, слід чітко визначити результат робіт, а оплату здійснювати саме за цей результат, а не щомісячно чи щотижнево. В договорі не повинно бути графіка роботи, роботи мають виконуватися на власний ризик та у визначений робітником час. Щоб не виникло непорозумінь із потенційним робітником, йому слід роз’яснити суть договірних відносин із роботодавцем. Якщо дотримуватися цих простих правил, то ризики отримати штраф Держпраці зменшуються, а накладені штрафи можна буде успішно скасувати в суді.

Андрій Гевко,
адвокат, партнер юридичної фірми BARGEN

газета “АгроМаркет”, травень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ